Search
Close this search box.

Od 2000. godine u ruglo ulupano 135.591.225,64 javnih kuna

Hrvatska - Kosovo, Maksimir/N+

Često se razbacuje s iznosima koji bi trebali dati odgovor na pitanje koliko je javnog novca do sada utrošeno u stadion Maksimir.

Licitiraju se cifre od 700 milijuna kuna pa sve do milijarde. S obzirom da je gradnja započela 1998. godine, a njen dovršetak polako penetrira u dvadesetoljetku, priupitali smo službe Grada Zagreba koliko novcca je dosad rasfućkano.

U mnogim izjavama, intervjuima i analizama, za period do prestanka izgradnje krajem prošlog tisućljeća (pred Svjetske vojne igre 1999. godine), kontinuirano se navodio dotadašnji trošak od 362 milijuna kuna. Taj iznos uzet je kao referentna točka te smo poslali službeni upit koliko je od 2000. do danas po svim stavkama kroz gradski proračun završilo na maksimirskoj pustopoljini. Iz revnih gradskih službi dostavili su nam financijske podatke za Gradski stadion „Maksimir“, za spomenuti period od 2000. do 2017., a iz istih je vidljivo da je na stadion utrošeno:

Financijski podaci za Gradski stadion „Maksimir“ za period od 2000. do 2017. godine

Kada se ovom iznosu pridoda onaj prvotni potrošen u vrijeme Croatije, dolazimo do sume koja se vrti oko 500 milijuna kuna. Pola milijarde kuna razbacano u vjetar za stadion na kojem svaka tribina kroji svoju ‘politiku’. Ne postoji ni projektna dokumentacija, čak i ako se nastavi gradnja i dalje će to, kako se iz gore navedene tablice može vidjeti, biti održavanje neodrživog.

>> Novi stadion ili „face lifting“?

Zagrepčani skoro dva desetljeća financiraju objekt da bi na njemu mogla igrati privatna prčija. U nekom paralelnom svemiru, korisnik gradskog prostora bi plaćao najam i troškove toga prostora, ali logika ne stanuje u političko-mafijaškom kurvarluku. Kao i priča s kampom na Sveticama, najlakše je zgrunuti pare u džep,a kad ‘procuri’ teren kao protiv Kosova, onda putem medija zazivati pomoć države.

>> Jebo vas Maksimir

Psi laju, karavane prolaze, a maksimirska trakavica ne prestaje…

Mihael Polovanec

Vezano za temu:

>> Kmečanje urodilo plodom: Grad Zagreb ubacuje novih 7 milijuna kuna u Maksimir

>> Tri milijuna kuna poreznih obveznika za izradu dokumentacije natkrivanja Maksimira


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter