Igračka križaljka Dinama za sljedeću sezonu

Dinamo
Foto: GNK Dinamo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Još samo nekoliko utakmica i sezona se bliži kraju što znači da se komotno može dati jedan subjektivan sud o kadrovskoj politici momčadi Dinama za iduću sezonu i ući u sferu „football managera“ te dati sud koga zadržati, a kome dati papire i zaželjeti mu sretan put. Naravno, ovo sve gledano je kroz „ružičaste cvike“ ne uzimajući vanjske elemente zbog kojih Dinamo nije klub već prčija. Nažalost ni Vidoviti Milan ne može pogoditi koja su pojačanja na vratima kluba, ali možemo se „zaigrati“ proluftavanja svlačionice koja će se voditi u trokutu Dinamo – Dinamo 2 – Lokomotiva.

Golmani:

Na golu Dinama od vremena Tome Butine napokon postoji dugoročno domaće rješenje i za hrvatske prilike vrlo dobar golman Dominik Livaković. Uz nekoliko kikseva koji se mogu opravdati neiskustvom i pritiskom velikog kluba, može se dati više nego dobra ocjena za ovu sezonu. Uz njega, back-up Danijel Zagorac u slučaju bilo kakvih problema može uskočiti i da se zaključiti kako Dinamo iduću sezonu na poziciji čuvara mreže nema problema. Postavlja se pitanje što sa talentiranim Adrianom Šemperom koji je u kratkom vremenu od juniora došao do Lige prvaka pa do klupe i na kraju do Kajzerice. Odmaranje na klupi mu sigurno ne pomaže, posudba je definitivno razumna opcija i za drugu sezonu.

Ostaju: Livaković, Zagorac.
Odlaze: –

Dominik Livaković
Foto: GNK Dinamo
Stoperi:

Šest stopera, dva viška. U kadru su Lešković, Sigali, Schildenfeld, Perić, Soldo i Benković. Marko Lešković je tek proljetni dio sezone odigrao zbog ozljede, sve u svemu korektno no s obzirom na reputaciju i lovu koja je dana za njega od njega se očekuju velike stvari u idućoj sezoni. Dino Perić pokazao se kao dobar kadar za rezervnog stopera i zasigurno vrijedi zadržati ga u ekipi. Filipa Benkovića već duže vrijeme nema na travnjacima zbog ozljede no već pokazani potencijal zasigurno ga u zdravom stanju stavlja kao prvi odabir za iduću sezonu u kombinaciji s Leškovićem. Argentinac Sigali u prvoj sezoni pokazao se kao rupa da bi nakon tog značajno popravio dojam, propustio je proljeće radi ozljede, a s obzirom na konkurenciju u sastavu možda bi bilo pametno probati ga prodati i vratiti investirano.

Gordon Schildenfeld doveden kao veliko pojačanje u svom drugom ukazanju u plavoj svlačionici nije pokazao ono što su očekivali navijači od njega i shodno tome možda za bivšeg reprezentativca bi najbolje bilo da potraži sreću u nekom drugom klubu. Kapetan druge momčadi Dinama (ne Lokomotive, baš one druge momčadi) talentirani Vinko Soldo mladi je potencijal koji je već dobio priliku ove sezone i pokazao se vrlo dobrim i odlaskom Šife i Sigalija mogao bi dobro iskoristiti slobodan prostor u obrambenom kadru. Ako međutim ostane gužva u obrani, poželjna je njegova posudba.

Ostaju: Benković, Lešković, Perić, Soldo.
Odlaze: Schildenfeld, Sigali.

Sigali
Foto: GNK Dinamo
Bekovi:

Od bekova s desne strane imamo Petra Stojanovića i Alexandreua Matela, a s lijeve strane Josipa Pivarića i Bornu Sosu. Za razliku od velikih kritika koje idu prema Pivariću, autor ovih redova bi i dalje volio vidjeti Prigorca u sastavu Dinama koji je opravdano kritiziran što zbog loših igara, a što zbog činjenice da je gurnut u reprezentaciju u koju kvalitetom ne pripada. Startne pozicije za lijevog beka u svakom slučaju bi morale biti jednake za mladog Sosu koji se pokazao da u perspektivi definitivno ima više šanse za napredovanje te bi zamijenio startne uloge Sosi u odnosu na Pivarića za iduću sezonu. Desni bekovi također nisu ostavili spektakularan dojam. Matel „nit piški-nit kaki“ i ostavlja dojam da se zamjenskog bočnog moglo naći u domaćim redovima bilo HNL-a ili Dinama 2/Lokomotive. Definitivno igrač koji nema perspektivu u Dinamu i treba ići ća. S druge strane o Petru Stojanoviću što reći? Najavljen kao kvalitetnija zamjena za Ivu Pinta, a pokazao se kao slovenska verzija Pivarića i možda ne bi bilo toliko kritičnosti prema njemu da nije za njegove usluge plaćeno čak 2 milijuna eura. Usprkos tome, ostaviti ga u kadru osim ako ne dođe neka dobra ponuda. Poziciju beka dobro je pokrio i Mario Šitum pa ako nastane gužva u napadu, ne bi bilo loše ga sadržati i provjeriti može li se od njega stesati solidan back-up bek.

Ostaju: Stojanović, Sosa, Pivarić, Šitum

Odlazi: Matel.

Pivarić i Stojanović
Foto: GNK Dinamo
Zadnji vezni:

U kadru za zadnjeg veznog konkuriraju Goncalo, Arijan Ademi i Bojan Knežević. Portugalac skoro pa ništa nije odigrao ove sezone radi ozljede i s povratkom Ademija te kraj mladog Kneževića uz kombinacije s ostalim veznim igračima postavlja se pitanje je li zaista potreban u kadru. Također, bit će zanimljivo vidjeti koliko je traga ostavila suspenzija na Ademiju i ako bude onaj stari Ademi to će biti veliko pojačanje za Dinamo druge sezone.

Ostaju: Ademi, Knežević.
Odlazi: Goncalo.

Vezni red:

Eh, što ovdje reći. Tu ima viškova i previše. Na zadovoljstvo svih ljubitelja Dinama, „srednji prst“ Machado odlazi na kraju sezone. Pod ugovorom je i Zvonko Pamić no i on više nije u nekim perspektivnim godinama pa bi se i njemu moglo zahvaliti. Domagoj Pavičić imao je zanimljive partije i vrijedilo bi ga ostaviti i za drugu sezonu osim ako ne dođe kakva ponuda. Domagoj Antolić, kapetan Dinama ima istu situaciju kao i Pivarić. Da nije u reprezentaciji zbog „nečijeg“ interesa kritike bi definitivno bile manje, ali slabije igre su multiplicirane i dolazi do agresivnijih stavova o njemu. Ako postoji neka inozemna ponuda, neće se previše suza roniti za kapetanom Dinama. Ivan Fiolić pokazao u Lokomotivi da postoji potencijal te što se tiče Dinama – definitivno ostaviti. Slična priča i oko Nikole More. Amer Gojak ugodno iznenađenje cijele sezone, pozvan u reprezentaciju Bosne i Hercegovine i od njega se puno može očekivati druge godine. O Anti Ćoriću ne treba puno reći, klasa i znanje je tu, a sve ovisi o njemu hoće li to kapitalizirati ili ostati pod sjenom vječnog talenta. Na kraju, ostaje „filho“ Sammir. Zapušten, upitnog motiva i želje te s ogromnim ugovorom. Iz njegove perspektive sjajno, no takav igrač donosi probleme. Ako postoji bilo kakva varijanta prodaje ili poklona, riješiti ga se.

Ostaju: Moro, Gojak, Ćorić, Pavičić, Fiolić
Odlaze: Sammir, Machado, Pamić, Antolić

Sammir
Foto: GNK Dinamo
Krila:

Na desnom krilu Dani Olmo s obzirom na igru kakvu je pružao u tih nekoliko proljetnih utakmica nekako je utisak kako je trebao puno ranije dobiti svoju šansu. Desno krilo je i prva violina kluba, jedan od najboljih stranaca koji je igrao u Dinamu, maksimirski Rivaldo – El Arabi Soudani. Ne treba puno govoriti o njemu, klasa. Lijevo krilo Marcos Guilherme došao na posudbu sa strašnom reputacijom, ali pokazao je vrlo malo. Ovih milijun eura je zasad jedno od najglupljih potrošenih deviza u vrlo jakoj konkurenciji promašaja i zaista prema prikazanom ostaje se nadati da mladom Brazilcu još treba vremena za adaptaciju jer inače nema nekog smisla otkupiti ugovor od Atletico Parananensea. Ostaje vidjeti hoće li doći do otkupa ugovora Junior Fernandesa od strane Alanyaspora jer navodno nemaju Turci love, a ako postoji voljni moment kod Juniora onda Dinamo može samo profitirati.

Ostaju: Soudani, Olmo, Guilherme
Odlazi: –

Soudani
Foto: GNK Dinamo
Napadači:

Armin Hodžić i Angelo Henriquez, dva napadača koji su zamjenili uloge ove sezone po golovima, nastupima i formi. Obojica sjajni za domaće prilike i nema nikakve dvojbe da kvalitetu imaju.

Ostaju: Hodžić, Henriquez
Odlazi: –

Armin Hodžić
Foto: GNK Dinamo
Potencijalni dolasci:

Za očekivati je iskoristiti dobre odnose s Lokomotivom i dolazak Lovre Majera i Luke Ivanušeca. Povratak Juniora Fernandesa ovisi hoće li Turci imati novaca za otkup ugovora. Također iz Dinamove druge momčadi sigurno će povući Davora Lovrena koji je prerastao drugu momčad, a ostaje za vidjeti hoće li ostati u prvoj momčadi ili na posudbu na Kajzericu.

Junior Fernandes
Foto: GNK Dinamo

Sumirajući, kadar Dinama ako se ne ide u potpuni rebuilding bi zasigurno bio jako kvalitetan u borbi za naslov iduće godine kao još više izraženija kombinacija mladih igrača uz nekoliko kvalitetnih i iskusnih koji bi mogli povući u ključnim trenucima. Naravno, ne igraju brojevi i statistika već ljudi, a to ovisi o onome tko ih vodi. Nekako kao da svi iz kluba jedva čekaju završetak sezone i rastanak s Petevom koji je nedvojbeno dobar stručnjak, ali rad u nenormalnom klubu teško može biti kvalitetan i rezultatski valoriziran. Bio to Ivayjo ili neki novi trener, potencijala i kvalitete zasigurno ima te za rezultate u domaćoj ligi kadar je više nego dovoljno dobar bez skupih pojačanja, a za Europu i nastupe u Euroligi uz pravo vođenje može se doći do dobrih rezultata i borbe u skupinama.

Prvih jedanaest za iduću sezonu:

Livaković – Stojanović, Benković, Lešković, Sosa – Ademi – Ćorić, Gojak – Soudani, Fernandes – Hodžić.

Goran Đulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email