Igrač ima pravo na disciplinski postupak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Istina je da klubovi imaju pravo kazniti vlastitog igrača, no to se ne može raditi kako kome padne na pamet. Posljednji igrač koji je kažnjen je Dinamov Francuz, Jeremy Taravel, kojem je prema pisanju goal.hr-a klub odredio 150 tisuća kuna zbog crvenog kartona koji je zaradio na utakmici protiv Rijeke.

– Praksa kažnjavanja igrača zbog crvenog kartona nije česta, iako postoji i takvih slučajeva u nekim europskim klubovima. Obično su kazne zbog ozbiljnijih prekršaja, kašnjenja ne treninge, vožnje u pijanom stanju, ozbiljnih povreda fair playa (vrijeđanje publike recimo) i slično. No, postoje i slučajevi, pa čak i kod nas, kad se kažnjava zbog subjektivnih razloga, poput loše izvedbe na terenu – govori nam glavni tajnik “Hrvatske udruge Nogometni sindikat” Mario Jurić.

– Osim toga, postoje neka pravila. Ukupni zbroj kazni ne smije prelaziti 20 posto godišnje bruto plaće igrača, igrač ima pravo na disciplinski postupak i na pravnu zaštitu. Ako me pitate što to konkretno znači, to znači da bi klub trebao pozvati igrača, a on ima pravo pozvati odvjetnika ili tražiti zaštitu od nas, kako bi kazna, ako je uopće potrebna, bila pravična. Nažalost, mnogi igrači to ne znaju, ne poznaju vlastita prava nego vjeruju predsjednicima klubova.

Uz Taravela, najpoznatije kazne u domaćem nogometu također dolaze iz Dinama. Sa 750 tisuća kuna kažnjeni su recimo Domagoj Vida zbog otvaranja piva u klupskom autobusu, Paolo Machado zbog srednjeg prsta pokazanog publici i Marijo Mandžukić zbog crvenog kartona protiv Red Bulla u pretkolu lige prvaka. Koliko je za vjerovati da su imali disciplinski postupak provden sukladno s pravilima?

Pročitajte još:

>> Nogometni sindikat: Za nogometaše je bolje da nemaju ugovor, nego da imaju štetan ugovor

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email