Hrvatski nogometni savez registrirao samo tri posrednika!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U rujnu prošle godine na snagu je stupio novi Pravilnik o radu s posrednicima koji je unio niz novosti u ovaj segment nogometnog biznisa. Kao najznačajnije promjene su se isticale činjenice da posrednici više ne trebaju biti FIFA licencirani agenti, a u cilju povećanja transparentnosti odlučeno je da se ime svakog posrednika kao i naknada koja mu je isplaćena mora nalaziti u svakom ugovor na relaciji klub – klub ili klub – igrač pri čijem su zaključenju oni sudjelovali. Također ukoliko posrednik nije sudjelovao pri određenom transferu ili okončanju pregovora između igrača i kluba onda je ta činjenica trebala biti izričito navedena u samom ugovoru.

>> Stupio na snagu Pravilnik o radu s posrednicima

Hrvatski nogometni savez je slijedio promjene koje je inicirala svjetska nogometna organizacija, a sve u cilju povećanja transparentnosti pa je tako u članku 15. Pravilnika o radu s posrednicima propisao da će u ožujku svake godine na svojim službenim internetskim stranicama javno objaviti imena svih posrednika koji su sudjelovali u poslovima kao i ukupni iznos provizija koje su im isplaćene kako od igrača tako i od klubova.

Mjesec ožujak je za nama, a HNS prvotno nije objavio navedeni popis te je tako prekršio rok koji si je sam u Pravilniku zadao. Nakon što smo 4. travnja poslali službeni upit glasnogovorniku Saveza Tomislavu Packu, a u kojem smo pitali je li popis objavljen i ako nije koji su razlozi tome na službenim internetskim stranicama HNS-a je u utorak 5. travnja osvanula Odluka Komisije za rad s posrednicima.

Odluka navede Komisije zadrži imena samo tri posrednika koja je HNS u prethodnom vremenu registrirao, a radi se o agentima koji su sudjelovali pri dolasku Jeffersona u Hajduk te Mateija i Gavranovića u Rijeku. Mala brojka sugerira ili da se većina poslova u hrvatskom nogometu obavlja bez posrednika što bi bilo veliko iznenađenje ili da Pravilnik usprkos tome što je stupio na snagu još uvijek nije zaživio u praksi. HNS je također samo djelomično poštovao članak 15. Pravilnika jer nije naveo ukupne iznose svih naknada i isplata koje su posrednicima isplatili igrači, te svaki od pridruženih klubova.

Osim tih činjenica HNS je na sjednici Izvršnog odbora održanoj u utorak 12. travnja donio odluku da se ukida članak 17. Pravilnika o radu s posrednicima koji je propisivao da maksimalni iznos provizije posrednicima smije biti do 10% od bruto iznosa koji je dogovoren u sklopu pojedinog posla. Zanimljivo da o toj odluci javnost nije obaviještena u rezimeu sjednice koji je objavljen na hns-cff.hr. Sigurno se radi o potezu IO koji ide prvenstveno u korist posrednika.

Pročitajte još:

>> Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza prekršio vlastiti pravilnik


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter