Hrvatski komunistički savez

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Službeno je! Za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza natjecat će se samo Davor Šuker. Makinacijama Statuta sadašnja vrhuška saveza uspjela je onemogućiti Dariju Šimiću da uopće bude kandidat za predsjednika HNS-a. Iako ih je Zakon o sportu, kojeg godinama nisu poštivali, natjerao da u Skupštinu uključe i prvoligaše i sindikat i ostale dionike, to ih nažalost nije spriječilo da Statut dinamoiziraju i osmisle tako da je nogometna demokracija samo privid.

>> SLUŽBENO: Davor Šuker jedini kandidat na izborima za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza

Naime, na skupštini će biti 59 glasova, ali kandidata za predsjednika su mogli predložiti samo županijski savezi. I to je valjani kandidat morao imati minimalno 9 potpisa, što znači da tri kandidata nisu bila matematički moguća, a kad je tako i dva kandidata postaju nemoguća misija, jer, osim vjernih Šukeru, dovoljno je naći nekoga tko će glumiti „treći put“, kao sad Damir Mišković i njegova Rijeka, pa drugi kandidat neće proći ni kandidacijski prag.

Što bi moglo biti sljedeće? Možda da Izvršni odbor HNS-a potvrđuje ljude koji ulaze u Skupštinu HNS-a, a oni onda na koncu biraju Izvršni odbor. Zvuči vam poznato? Naravno, tako je sada u Dinamu. I iako prvoligaši imaju dva glasa na skupštini, malo će to vrijediti kada predsjednika neće predlagati, kao ni kandidate za Izvršni odbor – njih i dalje predlažu skupštine županijskih nogometnih saveza. Glas će morati dati onome koga drugi predlože.

Takva premoć u nogometnoj organizaciji plod je dugogodišnje negativne selekcije i svojevrsnog Pavlovljevog refleksa onih koji provizije, naplate, prodaje, namještanja, kriminal, nepotizam i sve što ide uz HNS nijemo promatraju, tvrdeći da je to jednostavno – tako!

Čini mi se da bi, da svaki nogometni djelatnik u zemlji ima pravo glasa, Zdravko Mamić i dalje bio osoba koja može dobiti najviše glasova od članova HNS-a. Zašto je onda njihov modus operandi kompletno zatvaranje i blokiranje ikakve, pa čak i prividne, oporbe? Jedino logično obrazloženje je da bi u bilo kakvoj raspravi: brojevima, argumentima i činjenicama bili, ne samo poraženi, nego i poniženi. Kao što to uvijek bude kada im iole elokventniji sugovornik dođe na suprotnu stranu u nekoj živoj TV emisiji. Zato većina sportskih novinara, pogotovo onih koji imaju priliku intervjuirati HNS-ove vlastodršce, postavljaju pitanja kao da su upravo izašli s lobotomije. Zato nesuvisli odgovori koji stižu s druge strane nikad ne dobiju logično protupitanje. Zato Mamić drži monologe, a ne konferencije za medije. Zato se bez prigovora u novine plasiraju osmišljene PR bravure, a ne kompletne činjenice pomoću kojih čitatelji sami mogu donositi zaključke. Zato ne žele navijače koji negoduju na tribini. Zato ne poštuju ni Zakon o pravu na pristup informacijama. Zato gase mogućnost ikakve konfrontacije:  jer iza te PR vanjštine stoji običan jadac. Prazna ljuštura iza izglancanog kockastog dresa svjesna svojih limita i ograničenja. Ekipa bez morala, skrupula, pa čak i znanja da bogati nogometni sustav dodatno oplemeni, da od njega zarađuju i više, makar da bi dijelili između sebe. Pojednostavljeno: nesposobni i njihovi prijatelji, nerijetko rodbina, su preuzeli domaći nogomet i ne misle ga pustiti što potvrđuju prividni izbori i prilagođavanja Statuta jednoumlju.

Mislite da nije tako? Pogledajte Hajduk i njegovo preoblikovanje. Stotinjak malih dioničara su uporno dolazili na Glavnu skupštinu dioničara ne bi li jednom godišnje ukazali na sav jad i bijedu tadašnjeg vodstva kluba. Samo tih par sati godišnje oči u oči oporbe i vodstva kluba uz aktivizam na tribini i ulici bio je dovoljan da ukažu koliko je sustav u klubu loš. Na koncu su i preuzeli klub tj. uveli su pravu, ne prividnu, demokraciju. Njih 100 protiv 300.000 dionica.

Isto tako bi pao HNS. Samo da nekoga puste da im objasni koliko nemaju pojma u tome što rade. Kako je 500.000 kuna potrošio samo direktor tvrtke koja nikad neće završiti Svetice; kako je nenormalno da Izvršni odbor potvrđuje nogometne suce; kako je nenormalno da ljude kojima se sudi zbog nogometnog marifetluka puštaju da i dalje mogu (zlo)uporabljivati svoj položaj skrivajući se iza presumpcije nevinosti koja ne vrijedi za njihovu malobrojnu, ali upornu, oporbu. Kukavice – izađite ispred Šimića, ispred Hajduka, ispred Varteksa, ispred navijača, ispred novinara,… izađite i neka bolji pobijedi u interesu domaćeg nogometa!  Nemojte nas tjerati da dolazimo po vas…

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter