Hrvatska deveti izvoznik nogometaša u svijetu

Foto: AC Milan
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u svom izvještaju objavio je poredak država čiji su profesionalni nogometaši tijekom 2019. godine za kruh zarađivali u inozemstvu. Na vrhu ljestvice je Brazil koji je imao 1.600 nogometaša koji su se nogometom bavili u nekom stranom klubu, a njih 74,6% je to radilo u klubu najvišeg ranga natjecanja.

Potom slijede Francuska i Argentina, a na respektabilnom devetom mjestu je Hrvatska. Čak 446 hrvatskih nogometaša je tijekom prošle godine igralo u klubovima diljem svijeta, a njih 71,5% je nastupalo u najvišem rangu natjecanja. Kad se trenutno stanje uzme u obzir hrvatski nogometaši, prema podacima Atlasa migracija, najviše odlaze u slovenske klubove, a potom slijedi talijansko, bosanskohercegovačko i poljsko nogometno tržište.

Istraživanje CIES-a na uzorku od 141 lige iz 93 zemlje je pokazalo da je ukupno 186 nacionalnih saveza imalo bar jednog nogometaša koji je igrao u stranoj ligi. Brazil, Francuska i Argentina su pak osigurali skoro četvrtinu ukupne radne snage u svjetskom nogometu. Najveći izvoznik igrača u Africi je Nigerija s brojkom od 399 nogometaša dok u Aziji primat drži Japan sa 161 profesionalcem u inozemstvu.

Brazilski nogometaši najčešće odlaze u Portugal, francuski u Englesku, a argentinski u Čile. Kad su zemlje u okruženju u pitanju na visokom petom mjestu plasirala se Srbija sa 559 nogometaša u iznozemstvu, a njihova najčešća destinacija je Bosna i Hercegovina.

TOP 10 izvoznika nogometaša u 2019. godini:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email