Honved – prvaci Mađarske nakon 24 godine

Honved
Foto: Ivan Lovrić
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Novi prvak Mađarske je budimpeštanski Honved. Pune 24 godine čekali su na naslov prvaka, prvi nakon 1993. godine. Dvoboj s Videotonom u zadnjem kolu je odlučivao o prvom mjestu. Pobjeda i remi su vodili Honved do ostvarenja snova, poraz je značio da naslov prvaka odlazi Videotonu. Naime, iako Videoton ima bolju gol razliku i međusobni omjer, u Mađarskoj je prvak onaj klub koji ima više pobjeda, u ovom slučaju to je Honved. Ne treba ni spominjati da su ulaznice za susret odmah bile rasprodane. Na stadion se ulazilo i tri sata ranije jer je dolazio i premijer Orban. Naposljetku je pobjedu u ključnom susretu upisao Honved koji je slavio golom Eppela u 59. minuti

Honved u svojoj povijesti ima 13 titula prvaka i 7 kupova. Slavne godine su mu bile 50-e, 80-e i rane 90-e. Do svoje prve titule dolazi 1950. kad postaje klub iza kojeg stoji ministarstvo obrane. Ujedno čini i kralježnicu slavne generacije reprezentacije iz 50-ih godina. Prije 11 godina klub preuzima američki Mađar George F. Hemingway, a pravim imenom Gyorgy Szabo. Na nagovor poznanika, žestokog navijača Honveda, preuzima klub koji je tada bio u krizi. Hemingway je inače američki odvjetnik, biznismen koji stoji iza mnogih Pizza Hut i Kentucky Fried Chicken branši u istočnoj Europi.

George F. Hemingway / Foto: 24.hu

Ove sezone su konačno prekinuli 24-godišnji post. Ekipu predvodi kapetan Patrik Hidi, a riječ je o momčadi s nekoliko mladih i perspektivnih igrača, prvenstveno stoperu Davidu Bobalu, veznim igračima Donatu Zsoteru i Danielu Gazdagu i ofenzivnom veznjaku Marku Koszti. Imaju u svojim redovima prvog strijelca lige Martona Eppela kojemu odlično sekundira s 11 pogodaka Talijan Davide Lanzafame. Od ostalih valja spomenuti odličnog vratara Davida Grofa, igrače u obrani, našeg Ivana Lovrića (3 puta u momčadi kola), Nigerijca Ikenne-Kinga i Srbina Kambera. Ekipu s godinu dana prekida od 2012. Trenira Talijan Marco Rossi.

Marton Eppel / Foto: Nemezeti Sport

Honved najčešće igra u rasporedu 3-5-2 a zanimljivost kod Honvedovih igrača je da čak 37% golova postižu u zadnjih 15 minuta. Prije nekoliko dana su mađarski mediji objavili da su najviša mjesečna primanja 5 tisuća eura. Mađarski savez je od igrača Honveda nominirao Donata Zsotera kao najveće otkriće sezone, Davidea Lanzafamea za igrača godine i Marca Rossija za trenera godine.

Marco Rossi / Foto: Nemzeti Sport

Nakon što se slavlje povodom proslave naslova prvaka stiša, Hemingway će imati pune ruke posla. Trener Rossi još nije produžio ugovor i za narednu sezonu, isti problem je i s kapetanom Hidijem, dok je Zsoter igrač Saint Truidena i od sljedeće sezone će nositi dres Ujpesta. Izraelski mediji su se već raspisali o prijelazu prvog strijelca Eppela u HapoelBe’er Shevu za iznos od milijun eura. Zato će se američki Mađar morati odmah baciti na posao još dok se proslava bude polako stišavala.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter