Hoće li i kako navijači kupiti klub?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Preko 2.000 članova već je uplatilo članarinu u 2016. godini, a od danas se u akciju učlanjivanja aktivno uključuju i pripadnici Torcide. Naravno, najvatreniji Hajdukovi navijači i do sada su se učlanjivali, pa čak i prekrili cijeli Peristil Hajdukovom članskom iskaznicom, no od danas i službeno pokreću akciju učlanjivanja, i to na ulici, po kvartovima, gradovima, mjestima i selima, te u svojim podružnicama diljem Hrvatske. Službeno okupljanje najavljeno je za 17 sati, na Peristilu, odakle će navijači otići do Hajdukove kućice na Rivi i tamo produljiti članstvo.

Kao što je poznato, od ove godine članarine se knjigovodstveno vode kao pozajmica klubu, koja će, kada dođe vrijeme za to, procesom dokapitalizacije biti pretvorena u dionice, koje će biti u vlasništvu Udruge “Naš Hajduk”. Sličnu stvar napravili su Bilić, Asanović, Štimac i Bokšić, koji su posudbu od nekoliko milijuna eura uvjetovali budućim dionicama. Ipak, za razliku od “vatrenih”, koji su svojom posudbom praktički preuzeli i upravljačke funkcije u klubu, navijači to ne žele – njihov je cilj i dalje demokratskim putem, izborima na kojima glasaju svi članovi udruge, pronaći najkvalitenije ljude za taj posao. Uostalom, upravo su navijači ti koji nemaju nikakvih skrivenih interesa i kojima je jedini cilj pravi, veliki, Hajduk, te će zasigurno biti i najveći kritičari nadzornicima koje su sami odabrali. Iako se sam projekt već pokazao uspješnim, spasivši klub od sasvim izvjesnog stečaja, i dalje je itekako ovisan o politici. Gradonačelnik i Gradsko vijeće Grada Splita, kao većinskog vlasnika, i dalje moraju potvrđivati izabrane nadzornike, što rezultira mučnim sjednicama, političkim prepucavanjima i borbom za svaki vijećnički glas, što zasigurno nije situacija na kojoj bi se mogla graditi budućnost projekta, čega su i u Udruzi “Naš Hajduk” itekako svjesni.

Uostalom, činjenica da i najveći pojedinačni dioničar, tvrtka “Tommy”, podržava Udrugu i projekt demokratskih izbora članova NO-a, otvara mogućnost stabilnijeg dogovora Udruge s Gradom Splitom. Naime, za očekivati je da Grad Split nikada neće prodati svoj kontrolni paket dionica (25%), što praktički znači da nitko osim tvrtke “Tommy” niti ne može doći do većinskog paketa dionica. Kako će “Tommy” uskoro potpisati ugovor s Udrugom “Naš Hajduk”, kojim se obvezuje da neće ići u stjecanje većinskog paketa dionica, navijači praktički ostaju jedini mogući partner svim stranama.

Iz prezentacije projekta

S obzirom da klub, od početka projekta, bilježi konstantan rast na svim poljima, realno zvuče i najave da bi od iduće godine prihodi od osnovne djelatnosti (navijača koji kupuju ulaznice, pretplate, članarine, suvenire, dresove, te TV prava i sponzora, koji su tu također zbog velikog broja navijača – potencijalnih konzumenata njihovih proizvoda) trebali pokrivati kompletan proračun kluba. To bi značilo da više neće biti potrebe za prodajom igrača, što je preduvjet stvaranja ozbiljne, kompetitivne, momčadi. Unatoč čestim kritikama kako žele upravljati klubom bez novca, upravo su navijači oni koji klubu donose najviše prihoda. A sada su spremni otići i korak dalje, te početi stjecati dionice, i to na način da opet pomognu svom klubu. Planovi su poprilično ambiciozni, a s obzirom na oborene sve rekorde učlanjivanja, čini se da su navijači na dobrom putu da ih i ostvare. Ovakvim tempom, do kraja godine može se očekivati i preko 20.000 članova, što će rezultirati prihodom od gotovo 2 milijuna kuna, samo od članarina. Ostatak sredstava udruga planira prikupiti drugim kanalima, kao što su crowdfunding, loyalty programi, donacije, te organizacijom različith događanja kao što su koncerti ili utakmice.

Što je crowdfunding?

Jedna od onih popularnih riječi u poslovnom svijetu predstavlja metodu traženja investitora preko interneta za pokretanje svog posla i realizaciju poslovnih ideja (start up). Uobičajeno to znači da ste objavili cool video o ideji, definirali cilj (što trebate i koliko novca to košta), te krenuli sa prikupljanjem sredstava od svih onih kojima se ideja svidi. Za uzvrat im dajete neku nagradu u visini njihove investicije (recimo vlastiti proizvod ili nešto slično). Kampanje se provode na nekim od najpoznatijih servisa za to, kao što su Kickstarter ili Indiegogo.

Iz prezentacije projekta

Navijači Hajduka, naravno, nemaju nikakvu potrebu organizirati crowdfunding kampanju preko navedenih servisa, jer je Hajduk jednostavno prejak brend da cijelu priču ne bi progurao kroz vlastite kanale: Facebook Hajduka ima 259.000 pratitelja, Torcide 135.000, da ne spominjemo druge navijačke kanale koji bi pratili što im rade kolege iz Hrvatske, pa medije koji bi ovo pratili, kako u Hrvatskoj, tako i vani. Također, s obzirom da se ne radi o klasičnoj crowdfunding kampanji, ona ne mora imati niti ograničeno vrijeme trajanja, a ni točno ciljani iznos koji bi se treba prikupiti. Hajdukova povijest je fascinantna, Torcida je najstarija navijačka grupa u Europi, atmosfera na utakmicama neponovljiva, a način na koji cijela Dalmacija, pa i Hrvatska, diše sa svojim klubom, nešto je što se ne sreće baš često. Upravo to su aduti koji, vjeruju u Našem Hajduku, mogu zainteresirati i širu nogometnu javnost u Europi. Fanatična borba navijača za svoj narodni klub može probuditi emociju kod nogometnih romantika diljem svijeta. Uostalom, kao jako dobar primjer može poslužiti mali baskijski klub Eibar, koji je prošle godine sličnim crowdfundingom u 6 mjeseci prikupio 1.7 milijuna eura.

Donacije

Kako doznajemo, u udruzi planiraju i različite donatorske akcije, kojima bi privukli fizičke i pravne osobe, kreditne linije kojima bi omogućili većem broju članova sudjelovanje u tim akcijama, zatim trajne naloge kojima bi se mjesečno uplaćivala određena donacija… Prisjetimo li se dolaska Nike Kranjčara u Hajduk, koji je na poklon dobio zemlju na Hvaru, ništa nije nemoguće kada se skuplja za Hajduk.

Loyalty program

Programe tipa “kuna za Hajduka” klub je, s više ili manje uspjeha, već pokretao. S obzirom na bitno ograničen marketinški budžet, te akcije nikada nisu zaživjele punim plućima. Navijači se nadaju da bi donacija djela tako prikupljenih sredstava u svrhu otkupa bila jak motivirajući faktor. Naravno, bitno je sve aktivnosti ovakve vrste usuglasiti sa Hajdukom, da nebi došlo do “šumova” u komunikaciji između potencijalnih sponzora i samog kluba. Kao prirodni partner u bilo kakvom obliku programa vjernosti nameće se i tvrtka “Tommy”, s kojim udruga ovih dana potpisuje ugovor o suradnji. Primjerice, postoji mogućnost da bi se od svake kupnje koju Hajdukovi navijači ostvare u “Tommyjevim” dućanima dio odvajao kao donacija za otkup dionica. To bi bila dobitna kombinacija za svih, što navijači više kupuju, više se novca prikuplja, a “Tommyju” istovremeno raste promet.

Ostali izvori financiranja

Iz udruge su najavili i mogućnost organiziranja raznih događanja, poput koncerata ili utakmica, također s ciljem prikupljanja sredstava koja bi se koristila bilo za otkup dionica (ne treba zaboraviti da Državna agencija za sanaciju banaka ima u vlasništvu 10% dionica Hajduka, koje vrlo vjerojatno žele prodati) bilo za daljnje financiranje kluba putem pozajmica, koje bi čekale proces dokapitalizacije.

Spomenimo još jednom i zašto su se navijači odlučili baš na dokapitalizaciju, umjesto direktne kupnje dionica od trenutnih vlasnika, što bi bio jeftiniji način stjecanja vlasničkog udjela. Razlog je vrlo jednostavan – zato što to više odgovara Hajduku! Većina prikupljenih sredstava plasirala bi se u klub, kao vrlo povoljni zajmovi, kojima bi Hajduk mogao refinancirati svoje obveze. Također, navijači ne očekuju povrat uloženih sredstava, Hajduk je slobodan potrošiti taj novac, a procesom dokapitalizacije, to dugovanje kluba prema navijačima pretvorilo bi se u dionice.

Kao što vidimo, mogućnosti su ogromne, a navijačka imaginacija neograničena. Za mnoge navijače Hajduka sve ovo zvuči gotovo nestvarno da bi bilo istina, ali kad se nešto već deset godina marljivo gradi, kao što cijelu priču o svom velikom Hajduku rade navijači, onda je uspjeh jedina opcija.


Valerio Zelić, BI

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta “Ilegalne potpore u sportu, “legalne potpore” u diskriminaciji.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter