HNS vs HNL, završni čin okupacije u par slika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Završni čin sukoba HNSmdash;a protiv HNLmdash;a vidjeli smo ovih dana kada je Izvršni odbor HNSmdash;a preuzeo kontrolu nad Prvom HNL. Kao po staroj ruskoj špijunskoj školi: čekaš da se malo ispuše balon i onda djeluješ, manja je pozornost. Pisao sam o ovome još davnih dana i već tada pretpostavio ovakav završetak.

25.03.2014. Šuker je izjavio da će ugasiti Udrugu prvoligaša i to “igrom slučaja” nakon najave novog zakona o Udrugama gdje bi poslovanje “neprofitnih” Udruga došlo pod znak povećala. U to vrijeme pojavljuje se, osim ovoga projekta, i projekt reprezentativnog kampa. Kako strukture Udruge prvoligaša imaju različite ljude na pozicijama koje ne kontrolira HNS, oni bi morali biti upoznati s papirologijom i načinom financiranja. Takva situacija, očito, ne odgovara HNSmdash;u i potrebno je preuzeti kontrolu.

Na to reagiraju Hajduk i Zadar i ipak okupljaju dovoljno klubova da se ne može izglasati promjena (01.04.2014.), odnosno gašenje Udruge:
HNS vs HNL 1:1
Gledajući dosadašnji rad HNSmdash;a i apsolutistički način odlučivanja, ne bi nikoga začudilo da jednostavno prekriži Udrugu iz članstva u HNSmdash;u zbog, recimo, “lošeg rada”. Naravno, klubovi svejedno ostaju članovi, a svu organizaciju 1.HNL preuzima HNS. Ovaj potez bi bio drastičan. Drugi potez može biti pritisak HNSmdash;a da, primjerice, uskrati dio sredstava koji je davao za Udrugu u sufinanciranju službenih osoba. Treći može biti povećanje naknada službenim osobama, što dođe na isto. Četvrto može biti da “kompromisno” predloži oduzimanje pravne osobnosti, što je ustvari isto kao da je Udruga ukinuta.

No HNS ne želi stati na tome, istina, ne provodi najavljeno iz prethodnog teksta, ali prvim činom odmazde čisti Skupštinu HNSmdash;a od mogućih uljeza iz Udruge prvoligaša (07.04.2014.):
HNS vs HNL 2:1
Prema riječima Roberta Kerovca, tehničkog direktora Slaven Belupa i člana Skupštine HNSmdash;a, mijenja se Statut HNSmdash;a na način da predstavnik Udruge profesionalnih klubova Prve hrvatske nogometne lige više neće automatski biti član Izvršnog odbora HNSmdash;a.

Na Skupštini isto i provodi (14.04.2014):
Nikad jedinstvenija Skupština
Davor Šuker je jedini kandidat za mjesto predsjednika s podrškom svih županijskih nogometnih saveza, osim Zadarskog. Dovoljno to govori o “jedinstvu” unutar saveza kojeg u svojim izjavama najave Skupštine ističu Vrbanović i Šuker.

Sljedeći tekst napisan je 02.05.2014. kao pretpostavka zašto se sve događa i na koji način će se raditi kad se ugasi Udruga prvoligaša:
Gdje su nestali novci za video nadzor i brojače
Sjetili smo se novaca iz UEFAmdash;e i FIFAmdash;e za brojčanike i videomdash;nadzor o kojima je govorio Davor Šuker. U jeku bitke HNSmdash;a da se Udruga prvoligaša ukine (19.03.2014.) predsjednik HNSmdash;a je izjavio sljedeće:
mdash; Ako kažemo gradonačelniku Osijeka da neće morati izdvojiti 100 tisuća eura za video nadzor i ticketing, on će biti presretan. Liga 10 je pun pogodak, a kada uvedemo ticketing bit će i 20 posto više gledatelja, a sve to imamo iz UEFAmdash;e i FIFAmdash;e.

Stiže Svjetsko prvenstvo i ne želi se remetiti mir “repke”, pa smo posljedni čin vidjeli 17.07.2014. na sjednici Izvršnog odbora HNSmdash;a gdje se donosi odluka o gašenju Udruge prvoligaša. Gasi se njihov utjecaj i oduzima im se kontrola nad Prvom HNL zato jer nemaju kvorum, naime, 5 klubova ne želi sudjelovati u njenom radu (Dinamo, Istra 1961, Lokomotiva, Osijek i Rijeka ). I to je to.

Ionako je IO HNSmdash;a imenovao sve strukture HNLmdash;a i prije, Udruga predlaže, a IO HNS može odbiti ili prihvatiti, dakle, ključ može biti u kontroli papira i novaca. Osim ovoga, sve odluke će biti jednoglasne da se ne bi dogodilo da Udruga prvoligaša npr. predloži drugog Disciplinskog suca i Povjerenika, a da ih IO HNSmdash;a odbije. Time bi se u javnosti stalno stvarala realna slika HNSmdash;a, a ovako će sve izgledati jednoglasno i idilično.

Što nezadovoljni prvoligaši mogu napraviti? Ima smiješnih prijedloga, tipa igrati neku ligu druge države, što naravno UEFA ne dopušta, ni klubovima, ni državama. Kažnjeni bi bili oboje. Odustati od lige? Isto tako, HNS to i čeka jer ne želi opoziciju. Lako bi svi Radnici, Sesvete i ostali igrali ligu i bez Hajduka i drugih nezadovoljnih klubova, jer Hajduk i njemu slični njima ne trebaju za ono čemu liga služi. Samo bi HNS izgubio jedinu opoziciju koja mu je toliki trn u oku da najglasnijeg buntovnika mdash; Hajduk mdash; prvi dopredsjednik, Zdravko Mamić, javno naziva karcinomom.

Hajduk može i kleknuti i poljubiti prsten Mamiću kao što su to, u naumu gašenja Udruge prvoligaša, napravili Rijeka, Osijek, Istra, dok je Lokomotiva ionako njegova. Tada ne bi bio karcinom nego bi bio jedan od poslušnih u “neizvjesnom” prvenstvu i još jednoj tituli Dinama koji više nitko ne gleda. To ionako nije bitno u sportu kakvav oni u HNSmdash;u promoviraju: bez publike, neizvjesnosti i čojstva.

Ostaje za vidjeti način kako će HNS “potrošiti” dobit i je li sve ovo sve napravljeno u tu svrhu. Gledamo pozorno.

Robi H.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter