HNS vs HNL 1-1, čekamo treću rundu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Lako je pisat u ovoj državi. Materijala svaki dan koliko ti duša želi. Niko ne zna di goni, reklo bi se kod nas u Dalmaciji. Davnih dana, tamo 2001.godine osnovana je Udruga profesionalnih klubova 1.HNL, nastala iz Udruženja klubova 1.HNL. E sad, rijetkima to nešto znači. Udruženje nije imalo pravnu osobnost, u prijevodu nije imalo žiro račun i nije imalo mogućnost potpisivati ugovore. Sposobni Anđelko Herjavec je tada uspio u HNS-u izlobirati da se klubovima prepusti upravljanje ligom pod patronatom HNS-a.Osnovana je Udruga sa pravnom osobnošću, predsjednik je postao Nevenko Herjavec, dopredsjednici Fiorentini i Vrbanović, a Josip Brezni je postao tajnik. “Sjajna” ekipa gledajući sa ovim odmakom od 13 godina.

U svom djelovanju najbolji rad Udruge se čini onaj, vjerovali ili ne, Igora Štimca sa projektom “Volim nogomet” na HTV-u (ne ulazim u pozadinu ugovora i sličnim stvarima). Ostatak je naravno bio katastrofalan uz kumovanje HNS-a, od sudaca, posjećenosti, pogodovanja jednom klubu, postavljanje na strateška mista “podobnih” ljudi ala Dolički ili Brezni. Odluke su se uglavnom donosile kontra Hajduka ili nekog odmetnutog kluba. Iz Udruge ne možeš istupiti jer si automatski istupio iz lige, jednako kao šta postaješ član automatizmom, ulaskom u 1.HNL. Lako je bilo i sve izglasat ako te podržava više od pola lige. Farsa kao i HNS.

Sve dok se evo ovih dana HNS nije odlučio opet ligu vratiti pod svoju kapu. Šuker izjavljuje da se HNS želi brinuti o 1.HNL, a ne je prepustiti klubovima kao njegov prethodnik Marković, da propada. Kad se gleda sa strane reklo bi se kakav human potez. Samo, da li je baš tako ? Navodno su protiv ovoga bili Zadar i Hajduk. Sinovčić jer je dopredsjednik, a Brbić jer u HNS-u Hajduk nema nikakav utjecaj (a kao u HNL-u ima). Sinovčić bi mogao recimo Zebića i njegovu marketinšku firmu uvest u posao kad mu je toliko toga dobroga odradio u Zadru J.Za ugasiti Udrugu treba po Statutu Udruge 2/3 skupštinska većina, 7 od 10 klubova. I, nije se dogodilo. Današnjim, kratki priopćenjem, Udruga je odbacila plan HNS-a.

Sinovčić je vjerojatno uspio izlobirati još najmanje 2 glasa da odbije HNS (Slaven i Split nisu imali predstavnika na skupštini). Samo, koliko će to držat vodu? HNS-ova skupština, prema Statutu HNS-a, odlučuje o prijemu novih članova kao i o prestanku članstva pojedine Udruge. Tako Članak 25. između ostalog kaže:

1) Kada član u svom djelovanju ne ostvaruje utvrđene ciljeve i zadaće zbog kojih je osnovan, Izvršni odbor Saveza upozorit će ga na nedostatke u radu i predložiti sazivanje izvanredne sjednice skupštine člana i ustanoviti odgovornost.

2) Ako član i nakon upućenih upozorenja nastavi djelovati suprotno odredbama zakona, ovog i svog Statuta ili statuta FIFA-e i UEFA-e, Izvršni odbor može suspendirati člana.

3) Član se može suspendirati i u slučaju da nije moguće utvrditi tko je ovlašten zastupati člana.

Gledajući dosadašnji rad HNS-a i apsolutistički način odlučivanja, ne bi nikoga začudilo da jednostavno prekriži Udrugu iz članstva u HNS-u zbog recimo “lošeg rada”. Naravno, klubovi svejedno ostaju članovi, a svu organizaciju 1.HNL preuzima HNS. Ovaj potez bi bio drastičan. Druga potez može biti pritisak HNS-a da recimo uskrati dio sredstava koji je davao za Udrugu u sufinanciranju službenih osoba. Treći može biti povećanje naknada službenim osobama šta dođe na isto. Četvrto može biti da “kompromisno” predloži oduzimanje pravne osobnosti šta je u stvari isto kao da je Udruga ukinuta.

U prvoj rundi je HNS udario aperkat, ali je HNL (ili njen dio) uzvratio, očekuje se treća runda.

Nego koja je uopće pozadina i zašto se HNS odlučio na ovaj potez ? Mediji su se raspisali radi 2 skupštinara šta Udruga daje. Iskreno sumnjam. Prije će biti da im je 1.HNL potrebna za eventualno prikazivanje većih troškova da bi se izgubila dobit koju će primiti HNS plasmanom u Brazil. Ako se izglasa Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija, koji donosi i plaćanje poreza na dobit, HNS bi morao ogromnun lovu uplatiti u državni proračun. Ovako, preko 1.HNL se otvaraju bezbrojne mogućnosti, recimo preplaćene medijske promidže (ala FIMI medija), ako je HNS nepoštena organizacija. Naravno, tu je i kamp. I sve se legalno provuče jer ti nitko ne brani nešto preplatiti, ako odobri tvoj svaki odbor koji o tome može staviti primjedbu. Naravno, ovo su samo pretpostavke. Možda nas ipak HNS iznenadi. A možda je to ipak priča za 1.travanj. Samo koja, prva ili druga ?


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email