HNS pokrenuo projekt prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša

Foto: HNS
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski nogometni savez je predstavio pilot projekt kojem je cilj prevencija iznenadne srčane smrti kod sportaša uvođenjem novih molekularnih dijagnostičkih metoda.

U projektu sudjeluju hrvatski, američki i njemački znanstvenici te liječnici iz područja kardiologije, genetike, medicine rada i sporta, ali i drugih disciplina, a cilj mu je utvrditi koliko i kako genetika, posebice kod predisponiranih sportaša može pomoći u prevenciji iznenadne srčane smrti sportaša.

Sistematski pregledi sportaša koji uključuju kompletnu kardiološku obradu (elektrokardiogram (EKG), ergometriju, UZ srca, Holter EKG), značajno
povećavaju osjetljivost preventivnog pregleda. Iz toga razloga dvije
najutjecajnije svjetske kardiološke organizacije, „American Heart
Associtation“ i „European Society of Cardiology“, snažno podržavaju
uvođenje preventivnih pregleda sportaša kao strategije za rano otkrivanje
„tihih“ srčanih bolesti. Zadnje znanstvene spoznaje sugeriraju da klasični
kardiološki pregled nije dostatan u ranom otkrivanju stanja koja mogu
dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša te da genetski probir kod
predisponiranih sportaša dobiva ključnu ulogu.

HNS je u sklopu projekta poslao dopis svim klubovima prve, druge i treće lige (muškarci i žene) kako bi igrači iz rizičnih skupina bili pravovremeno pozvani na pregled i kako bi se kod njih napravio cjelovit kardiološki pregled, a nakon toga će se kod selektiranih sportaša dodatno analizirati 292 gena zajedno s pripadajućim materijalima koji se u medicinskoj literaturi povezuju sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša.

Prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a, naglasio je kako 16,1% zdravih odraslih osoba ima predispoziciju za nastanak bolesti koja ima genetsku podlogu. Točnije, u 7,2% odraslih osoba od ukupno 16,1% odraslih osoba s pozitivnim rezultatima proaktivnog testa postoje klinički značajne varijante gena koje su povezane s nastankom kardiovaskularnih i malignih bolesti. Proaktivni genetički testovi analiziraju najznačajnije genske mutacije koje su povezane s povećanim rizikom od razvoja nasljednih oblika brojnih kardiovaskularnih oboljenja. Temeljni je cilj implementacije personalizirane medicine u kliničkoj praksi razumjeti molekularnu osnovu bolesti i sukladno tome razvijati najbolji mogući terapeutski postupak. S ciljem ranog otkrivanja pojedinih patogenih mutacija, a kako bi se mogao prevenirati nastanak bolesti.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker je zaključio: “Zdravstveni tim vrlo je značajan čimbenik u nogometu zbog prevencije te se zato prepuštamo u ruke naših doktora kako bismo izbjegli tragične trenutke. Ovaj izniman projekt od iznimne je važnosti za naše sportaše”.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter