HNS legalno isplaćuje sucima Županijskog suda 150 tisuća kuna godišnje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kada se spomene odnos vrha nogometa u Hrvatskoj i sudstva, svima na pamet prvo pada neobična veza predsjednika Županijskog suda u zagrebu Ivana Turudića i glavnog gazde domaćeg nogometa, Zdravka Mamića. Zajednička pića, prijateljstvo, na kraju krajeva i slavljenje rođendana – sve to povezuje ova dva čovjeka koja i ne kriju svoje prijateljstvo.

Ali povezanost nogometne vrhuške i Županijskog suda u Zagrebu mnogo je dublja. I financijski krajnje pozitivna pojedinim sucima ovog suda. Dakle, Ivica Veselić, sudac Županijskog suda u Zagrebu je ujedno i predsjednik Arbitražnog suda HNS-a te zbog toga u 2013. godini na ime naknade i honorara od nogometne organizacije dobio 96.959,66 kuna. Osim njega, u istom tom Arbitražnom sudu je i Jasna Smiljanić, također sa Županijskog suda u Zagrebu. Ona dobija ipak manje novca, 4.500 kuna mjesečno, što znači da je u 2013. godini ukupno zaradila 54 tisuće kuna od HNS-a. Inače, u Arbitražni sud članove postavljaju sami igrači, Udruga prvoligaša (koje više nema) i sam HNS. Ovo dvoje sudaca bili su kandidati HNS-a. Prema Zakonu o sudovima, odobrenje za ovakvu vansudsku aktivnost za ovo dvoje sudaca trebao je dati predsjednik suda na kojem rade. U ovom slučaju, imenom i prezimenom – Ivan Turudić.

Zanimljiv je i drugi međusobni odnos Turudića i Veselića. Veselić je predsjednik Sudačkog vijeća u Zagrebu, rijetko korištene institucije koja bi trebala odlučivati je li pojedini sudac prekršio sudačku etiku. Tako bi primjerice o tome je li Turudić prekršio sudačku etiku držeći političke govore trebao odlučivati Veselić, kojem pak taj isti Turudić odlučuje može li imati honorarni posao od nešto manje od 100 tisuća kuna.

Jasna Smiljanić je šefica Uskočkog odjela na Županijskom sudu u Zagrebu. I ona je, poput svog predsjednika Turudića, bila zatečena kako se na javnom mjestu druži sa Zdravkom Mamićem. Tada je to objašnjavala Mamićevom zanimljivošću. U međuvremenu je više puta zamijećena u loži stadiona u Maksimiru, gdje se ponovno družila intezivno s bossom zagrebačkog i hrvatskog nogometa. Kao šefica Uskočkog odjela, zadužena je za najkompleksnija suđenja za korupciju.

Pored ovo dvoje sudaca, u Arbitražnom sudu HNS-a ima i još jedna osoba koja je u profesionalno vrijeme “prava” sutkinja. Nika Grospić-Ivasović, glasnogovornica Općinskog građanskog suda u Zagrebu također djeli ovu fotelju s dvoje svojih kolega. Jednostavnim izračunom dolazi se do saznanja kako Hrvatski nogometni savez sucima Županijskog suda u Zagrebu na godišnjoj razini isplaćuje gotovo 150 tisuća kuna. Iako tu nema ništa nelegalno, jer je provedeno prema zakonima i prema odobrenjima predsjednika suda, jasno je kako dolazi do pitanja moralnosti i etike u ovom slučaju. No, o tome bi ionako na Županijskom sudu u Zagrebu morao odlučivati sam sudac Veselić. Upit o tome je li ovakvo angažiranje sudaca u HNS-u u najmanju ruku moralno upitno poslali smo i Ministarstvu pravosuđa, ali oni nisu odgovorili.

Neobično čudnu vezu vrha nogometa, a prije svega Zdravka Mamića, sa zagrebačkim sudovima oslikava nekoliko slučaja. Prije svega je tu poznato objašnjenje s Dalaj Lamom, kada je sudac Rafael Krešić, presuđujući Mamiću zbog govora mržnje protiv Željka Jovanovića, uveo novu zakonsku praksu. Ustvrdio je kako Mamić u svom javnom nastupu na radiju nije mogao utjecati na stav javnosti, jer “nije Dalaj Lama pa da bude moralni autoritet”. Nije zgoreg napomenuti da je i bivši posrednik u nogometnim transferima, a danas Dinamov i HNS-ov dužnosnik Tomislav Svetina nakon prvostupanjske kazne zbog prevare na drugom sudskom stupnju, Županijskom sudu, bio oslobođen.

U sljedećem nastavku za sedam dana čitajte o povezanosti nogometnog vrha s hrvatskom policijom, ali i obiteljima policijskih dužnosnika.

Damjan Raos Carić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email