HNS demantirao bivšeg djelatnika Heraka na temu ‘Kinezi besplatno grade stadion’; je li priča o kineskom novcu istina ili laž?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski nogometni savez reagirao je danas službenim priopćenjem na tekst objavljen u Sportskim novostima (nekada vlastitom ‘neslužbenom’ glasilu, a nekada visokopolitičkom ‘neslužbenom’ glasilu), u kojem je bivši djelatnik Saveza (i bivši ministar turizma) – Ivan Herak, javnosti predstavio da je “tvrtka pod nazivom Z-RUN poslala HNS-u memorandum o sporazumijevanju u kojem stoji kako bi oni uložili novac u izgradnju stadiona”.

Neki mediji natpise Sportskih i konstrukcije Heraka predstavili su kao “besplatan stadion u Zagrebu i kamp u Rijeci”, no iz Saveza su priče o konkretizaciji poslovnih planova s kineskim tvrtkama demantirali.

“Hrvatski nogometni savez ovim putem demantira navode koji su objavljeni u hrvatskom sportskom dnevnom listu, a vezane za potencijalno ulaganje u nogometnu infrastrukturu od strane kineskih ulagača.

Navedena vijest je neistinita – Hrvatski nogometni savez nije zaprimio bilo kakvu službenu ponudu za izgradnju stadiona.

Naravno, Hrvatski nogometni savez otvoren je prema suradnji sa svim ozbiljnim potencijalnim investitorima jer je izgradnja nogometne infrastrukture i stadiona jedan od prioriteta HNS-a. Međutim, svi ozbiljni partneri znaju da se o tomu razgovara u sjedištu Saveza, a ne putem medija. Dobro je poznato kako se ozbiljni poslovi rješavaju u tišini, a ne u medijima.

Nažalost, pojedinci su spremni koristiti ovu vrlo važnu temu – izgradnju odgovarajućeg stadiona za hrvatsku reprezentaciju – za svoju osobnu promociju putem medija, što nije iznenađujuće, ali je razočaravajuće. Hrvatski nogometni savez iskoristit će sve pravne mehanizme koje ima na raspolaganju da pojedinci odgovaraju za širenje ovakvih dezinformacija.

Savez će nastaviti na ozbiljnoj i profesionalnoj razini razgovarati sa svim tijelima nacionalne i lokalne vlasti te potencijalnim ulagačima o rješavanju tog velikog izazova hrvatskog nogometa – izgradnji stadiona za svjetske doprvake” – stoji u priopćenju Saveza.

Sama konstrukcija o Kinezima, koji će izgraditi stadion i ulagati značajne novčane iznose u hrvatski nogomet, aktivnije je prisutna već nekoliko mjeseci. Iako priča koja se plasira u javnost ostavlja dojam klasičnog PR materijala (kakav inače dotični medij/i nerijetko plasira/ju) postoji realna mogućnost da je, uslijed prevrtanja oko odnosa snaga dviju struja u Savezu (nastalih kao posljedica bijega nepravomoćno osuđenog Zdravka Mamića), tema ‘nacionalni stadion’ + kineski novac zapravo još jedan alat u “rušenju nepoželjnih” od strane visoke politike (dio koje je bio i sam Herak), koja (na klasičan hrvatski način) nastoji uvesti promjene u duboko, duboko (blago rečeno) kompromitiranu instituciju kojoj je predana briga o nogometu u državi.

Jesu li priče o kineskim ulaganjima zaista realne i dogovarane od strane visoke politike, pa se aktualna vladajuća struja u Savezu odupire istima jer bi to značilo da novi (od visoke politike blagoslovljeni) podobni uspješno ulaze u igru, nemoguće je garantirati. Jednako tako je nemoguće negirati mogućnost da je priča zaista izmišljotina kreirana od ljudi koji su od strane iste te visoke politike određeni da budu nova budućnost hrvatskog nogometa, te sama priča služi isključivo za slanje poruke onima koje (izgleda neizbježno) očekuje klasična hrvatska smjena s vlasti.

Jer, zašto napraviti stvari temeljito i odrješito, kada se agonija rodijačkog, stranačkog, polukriminalnog i kriminalnog upravljanja hrvatskim nogometom može produžiti postavljanjem umivenijih (više i niže rangiranih) vladara


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter