HNS danas raspravlja o ponudama za otkup TV prava

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski nogometni savez danas će održati sastanak s prvoligaškim klubovima, a potom i sjednicu Izvršnog odbora na kojoj će raspravljati o ponudama koje su stigle na međunarodni poziv oko kupnje televizijskih i drugih povezanih prava kao i rezultatima pregovora u koje je bilo uključeno vodstvo Saveza. Prema pisanju Sportskih novosti sastanak s predstavnicima klubova HT Prve lige u prostorijama Saveza u Vukovarskoj ulici predviđen je za 11:30 sati dok je od 13 sati zakazana sjednica Izvršnog odbora.

HNS je međunarodni poziv za dostavu ponuda za pregovore objavio 20. travnja, u jeku pandemije koronavirusa i usprkos tome što aktualni ugovor vrijedi do 2022. godine. Poziv se odnosio na sedam natjecateljskih sezona uz mogućnost produženja suradnje za još tri godine, a osim utakmica HT Prve lige obuhvatio je i Drugu HNL, Hrvatski nogometni kup, Superkup, Prvu HNL za žene, finale kupa za žene, utakmice A ženske reprezentacije, finale kupa za juniore, kadete i pionire, utakmice U21, U19 i U17 muške reprezentacije, prvu hrvatsku futsal ligu za muškarce, finale futsal kupa za žene i final four futsal kupa za muškarce, utakmice muške i ženske futsal reprezentacije, revijalne i memorijalne utakmice muške A reprezentacije te one kod kojih je HNS organizator i najmanje deset pripremih utakmica klubova.

Poziv je trajao do 11. svibnja, a na njega je pristiglo sedam ponuda. Prilikom otvaranja ponuda predstavnici prvoligaških klubova nisu dobili uvid u njih, kao ni u uvjete koji su ponuđeni. Pokazano im je tek sedam zatvorenih kuverti na stolu i imena tvrtki koje su poslale ponude, a potom je podatke iz njih popisao javni bilježnik. Predsjednik Hajduka Marin Brbić zbog toga je ocijenio da se klubove koristi kao paravan za transparentnost.

U daljnjem fazu postupka pregovore sa zainteresiranim ponuđačima vodila je komisija HNS-a u koju su bili uključeni predsjednik Davor Šuker, dopredsjednici Ante Vučemilović-Šimunović, Damir Mišković i Robert Markulin te izvršni direktor Marijan Kustić.

Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić prethodno je za dnevnik.hr izjavio da će prvoligaši odlučivati o ponudama te ako oni budu zadovoljni HNS će ući u priču. Prema navodima Sportskih novosti klubovima će danas biti omogućeno da kod javnog bilježnika Bore Bubnjića dobiju uvidu u sedam pristiglih ponuda te će im biti prezentirani rezultati pregovora, a oni će potom glasovati o prihvaćanju ponude. Prethodno treba razjasniti i koliki bi točno udio pripao klubovima HT Prve lige. Ukoliko natpolovična većina ne bude suglasna javni poziv bi se trebao poništiti.

Sportske novosti donose i informaciju da je najbolja ponuda na razini od 8 do 8,5 milijuna eura fiksno po sezoni, a s bonusima može doseći i iznos od 10 milijuna eura. Dostavila ju je agencija iz inozemstva koja do sada nije bila uključena u HNL, a koja nema veze ni s Hrvatskim Telekomom, Arena Sportom te Sportklubom.

Aktualni ugovor s HNS-om u vezi TV prava do kraja sezone 2021./22. ima tvrtka VOX Nogomet u većinskom vlasništvu Ivana Blažička koja na tome zarađuje više od bilo kojeg prvoligaša pojedinačno. VOX Nogomet potom ta prava dalje preprodaje pa se utakmice HT Prve lige emitiraju na kanalima Arena Sporta dok se na HNTV-u, kojem je VOX Nogomet nakladnik, prenosi jedan manje zanimljiv susret po kolu. Prvoligaški klubovi do sada nisu imali uvid u ugovor VOX Nogometa i HNS-a.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter