HNK Hajduk i NK Osijek više nisu na „listi srama“ Porezne uprave (ožujak 2015)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Otvaranje institucija prema vlastitim građanima u Hrvatskoj teče sporo, što je još jedan apsurd u našoj zemlji, ako znamo da te institucije upravo ovise o porezu koji svakodnevno uplaćuju građani, a uz to, upravo je njihovo postojanje opravdano zaštitom javnog interesa. Svjedoci smo, nažalost, da javne institucije često štite privatni interes na uštrb javnog, no neki pomaci ipak postoje, a jedan od njih dešava se i u Poreznoj upravi koja od nedavno redovito objavljuje koji poslovni subjekti ne isplaćuju redovito plaće. Zašto je to bitno? Na taj se način održava pravednija tržišna utakmica jer svi oni koji su zainteresirani za poslovanje s takvim poslovnim subjektom, odnosno u slučaju nogometa, klubom mogu imati informacije o tome kakva je financijska situacija u tom klubu i koliko je Uprava kluba sposobna ispuniti vlastita obećanja i obveze.

Pravo na pristup informacija jedno je od temeljnih prava, osim kad je u pitanju tržišna utakmica, i za postojanje demokracije, jer samo informirani birači mogu donositi prave odluke. To je tim više očito kod nogometnih klubova kod kojih postoji više nego zainteresirana javnost (navijači) koji na tjednoj bazi (a poneki i na dnevnoj) odvajaju vrijeme kako bi pratili klub koji vole. Ako pritom uzmemo u obzir da su neki od preoblikovanih klubova u javnom vlasništvu (uglavnom Gradova) ili su oblik udruge u kojoj postoji kakvamdash;takva demokracija (izravna ili neizravna), a koji opet dobrano ovise o donacijama iz proračuna, jasno je zašto su pravodobne i istinite informacije o poslovanju klubova ključne za njegovo dobro poslovanje, ali i povezivanje s lokalnom zajednicom. Stoga, kad su u pitanju isplate plaća, kako stoje naši klubovi?

Objavom podataka za mjesec prosinac Porezna uprava je kompletirala podatke za pravne osobe koje nisu redovite u isplati plaća za 2014. godinu. Na listi su se i ovaj put našli nogometni klubovi koji nisu svojim zaposlenicima isplatili osobna primanja tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od pola godine. U zaposlenike ne ubrajamo igrače jer oni svoj status najčešće reguliraju kao sportski obrtnici. U odnosu na prethodni mjesec i ovaj put su vidljive određene promjene.

Najznačajnije su da na listi više nema HNK Hajduka i NK Osijeka koji su tako nastavili pozitivan trend iz prethodnih mjeseci. Hajduk je svojim zaposlenicima isplatio 4 minimalca kojima je osigurao da formalno gledajući nakon igrača više nema nikakvih zaostataka ni prema svom radnom osoblju. Razliku do pune plaće klub s Poljuda je obećao nadoknaditi u budućem razdoblju. Znatno poboljšanoj financijskoj situaciji kluba iz Splita doprinijeli su ponajprije transferi ostvareni u prethodnom prijelaznom roku (Kouassi, Milić, Bradarić) te naplata potraživanja za transfer Anasa Sharbinija.

NK Osijek je s druge strane uspio isplatiti dovoljan broj plaća zaposlenicima kako se više ne bi našao na “listi srama” kao i prve obveze koje su proistekle iz predstečajnog postupka, a da su pritom ostvarili samo jedan značajan transfer, onaj Josipa Mišića u klub s Kantride. Možda će nadolazeća Glavna skupština kluba dati odgovor na pitanje na koji način im je uspjelo značajno poboljšati financijsko poslovanje.

Proteklu godinu najteže su podnosili zaposlenici NK Zadra, ali dobra je vijest da su i oni prema podacima Porezne uprave dobili plaću za mjesec prosinac. Ipak ružan je pogled na tablicu koja pokazuje da primanja nisu isplaćena za prvih 11 mjeseci prošle godine. Situacija nije bajna ni u NK Zagrebu i HNK Cibaliji, ali i u ovim klubovima su zabilježe određene uplate u prethodnih mjesec dana.

Što se tiče ostalih klubova već poznatima NK Imotskom, NK Slogi, NK Pomorcu, NK Vinogradaru, NK Maksimiru, NK Varaždinu i NK Varaždin mdash; Škola nogometa su se ovaj mjesec pridružili drugoligaši NK Hrvatski dragovoljac i NK Lučko te niželigaš sa zadarskog područja NK Bibinje. Odgovor na pitanje je li njihovo pojavljivanje na listi uvod u veće probleme ili tek kratkotrajna “slabost” dobit ćemo vrlo skoro s novom nadopunom podataka koja će obuhvatiti i mjesec siječanj ove godine.

Karlo Propadalo

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email