Hajduku prvo pojačanje za novu sezonu

Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dok je po pitanju dolaska novih igrača još uvijek status quo Hajduk je jučer dobio prvo pojačanje za novu sezonu. Nakon dogovora koji je postignut između Grada Splita, Javne ustanove športski objekti te organizatora Ultra Europe odlučeno je da se najpoznatiji festival koji se održava u Hrvatskoj nakon šest izdanja seli s Poljuda u obližnji Park mladeži koji bi mu trebao biti dom iduće četiri godine. Sigurno se radi o odluci koja je kod vodećih ljudi kluba s Poljuda, ali i onih kojima je bila boja prvenstveno u srcu, izmamila osmijeh na lice. Priznanje treba odati aktualnom vodstvu kluba na čelu s predsjednikom Marinom Brbićem i njegovim suradnicima koje je ovaj put do kraja ustrajalo u zaštiti njegovih interesa – ili nam pošteno nadoknadite štetu i osigurajte adekvatan travnjak ili pronađite drugu lokaciju. Na koncu je prevladalo drugo rješenje.

Festival koji je od svog dolaska u Split 2013. godine nesumnjivo pozitivno izmijenio turistički pogled i položaj Splita i Hrvatske splitskom klubu je uglavnom zadavao glavobolje. Ultra je mamac koji u Split dovodi tisuće turista iz cijeloga svijeta, ali mamac su i utakmice Hajduka koje također u Split dovode na tisuće navijača iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja pa i šire. Hajduk je zbog datuma održavanja festivala koji su se uglavnom poklapali s njegovim natjecateljskim startom sezone imao niz organizacijskih, financijskih i sportskih poteškoća. Uz to su u javnosti konstantno balansirali i bili tiho zbog pozitivnih stvari koje festival donosi Gradu Splitu koji je većinski vlasnik kluba.

Bili su tako u proteklom razdoblju u prvoj polovici srpnja, kada na Poljudu tradicionalno vlada plodonosna ljetna euforija, morali na tjedan dana napustiti svoj dom, a utakmice su organizirali na stadionu u Dugopolju koji je znatno manjeg kapaciteta u odnosu na Poljud (5.000 u odnosu na 33.000). Sve to je utjecalo i na financije kluba u vidu manje prodanih ulaznica, dodatnih troškova zbog organizacije treninga i utakmica na drugim terenima i drugom stadionu, manjih prihoda od prodaje suvenira u fan shopu ili od zarade na sam dan utakmice. Koliko se točno tako proteklih godina propustilo zaraditi teško je precizno izračunati, ali se može pretpostaviti da se radi o milijunskim iznosima. Dogovori pak oko nadoknade štete i propuštene dobiti klubu često nisu tekli glatko i nisu svake godine završili na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Hajduk je velike probleme imao i nakon samog festivala s obzirom na to da je on bio poguban za travnjak Poljuda koji je najčešće nakon tri dana partijanja bio u katastrofalnom stanju te su mu trebali tjedni i mjeseci da bi se vratio u koliko-toliko podnošljivo stanje. Sve to je najveće probleme zadavalo trenerima Hajduka koji bi pripreme odrađivali na vrhunski pripremljenim terenima da bi ih po povratku u Split dočekalo krumpirište koje nikako nije bilo adekvatno za igru koju su pripremali.

S obzirom na to da nije bilo sluha, a očito ni financijske računice od strane organizatora, da se klubu nakon festivala u što kraćem roku osigura novi travnjak, selidba na novu lokaciju je s Hajdukove strane najbolje rješenje. Ultra sada postaje problem drugih sportskih kolektiva, prvenstvo atletičara koji koriste stazu na Parku mladeži, a svi smo svjedoci stanja neupotrebljivosti u kojem je danas atletska staza na Poljudu koja je u potpunosti bila obnovljena 2010. godine za Kup kontinenata.

Hajduk se pak mirno može posvetiti organizaciji prve domaće utakmice nove sezone kada će u četvrtak, 18. srpnja od 20 sati u prvom pretkolu Europske lige u uzvratnom susretu dočekati malteški Gzira United.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter