Hajdukova turbulentna 2016. završena s dobiti; prekinut trend smanjivanja gubitka iz poslovnih djelatnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon analize statističkih izvještaja napravljene krajem lipnja, Hajduk je objavio detaljne financijske izvještaje i izvještaj o radu. Za razliku od statističkih izvještaja, u ovom izvještaju stavke prihoda i rashoda su puno bolje raščlanjene tako da se može napraviti detaljnija analiza.

Poslovne aktivnosti

Poslovnim aktivnostima smatramo sve klupske djelatnosti koje ne uključuju transfere igrača. Za Hajduk su se u 2016. godini prihodi od tih aktivnosti povećali za 4,5 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije. Također je vidljivo i povećanje u prihodima od sponzora i oglašavanja, kao i povećanje komercijalnih prihoda, što je tema oko koje su se nerijetko ‘lomila koplja’ među navijačima splitskog prvoligaša. Za detaljnije razumijevanje ‘kvalitete’ strukture ove stavke ipak ćemo morati pričekati detaljno raščlanjenje po sponzorima, što je nadamo se smjer u kojem Hajduk sa svojim izvještajima ide. Također, i prihodi od UEFA-e su veći, budući da je UEFA povećala nagradni fond.

Jedina stavka koja se smanjila u kategoriji prihodi je ona koja prikazuje koliko je klub zaradio od utakmica. Pad u odnosu na godinu prije iznosi 1,2 milijuna kuna. Struktura pada ove stavke je takva da su se zbog slabije posjete na utakmicama protiv Oleksandrije (dilema riješena već u prvoj utakmici), te Maccabija (visoki porazi od Rijeke i Dinama uoči utakmice playoffa) prihodi od međunarodnih utakmica smanjili za više od 2 milijuna kuna. Dio štete nadoknadili su prihodi od prvenstvenih i kup utakmica, koji su veći u odnosu na godinu prije, kao i prihodi od pretplata.

Kad pogledamo poslovne rashode, i oni su povećani u odnosu na prethodnu godinu, i to za 8 milijuna kuna. Najveće povećanje vidimo u stavci Trošak igrača i sportskog osoblja koja se povećala za 5 milijuna kuna. Ovdje posebno odskače stavka naknada trenerima prve momčadi koja se povećala za 2,8 milijuna kuna. Najvjerojatnije je riječ o velikim otpremninama koje su isplaćene trenerima Buriću i Pušniku kao posljedica otkaza. Također, sve ostale stavke plaća su povećane (stipendije mladim sportašima, naknade trenerima u omladinskoj školi, naknade igračima), tako da ukupni trošak igrača i sportskog osoblja sada iznosi 30,5 milijuna kuna. Povećan je i trošak organiziranja utakmica, i to za 1,4 milijuna kuna. Uz smanjenje prihoda od utakmica, neto dobit od utakmica se tako u 2016. godini smanjila s 4,2 na 1,6 milijuna kuna.

Ono što je išlo dole u rashodovnoj strani poslovnih aktivnosti jesu troškovi osoblja, koji su u odnosu na prethodnu godinu smanjenji za 200.000 kn.

Kada se u konačnici povuče povuče crta dolazimo do ukupnog gubitka od redovnog poslovanja (poslovne aktivnosti bez transfera igrača) koji iznosi 18 milijuna kuna (što je lošiji rezultat nego što je bio 2015. a bolji nego 2014.).

Izvanredne aktivnosti

Izvanredne aktivnosti su one koje nisu rezultat redovnog poslovanja kluba. Ovdje se evidentiraju otpisi, viškovi, manjkovi i slično. Najveća stavka koja bode u oči jest povećanje rezerviranja za sudske sporove. Stavka koja je zadnjih godina smanjivana, a prema riječima vodstva kluba broj sudskih sporova smanjen je sa 100-tinjak na samo 3, u 2016. godini ipak se povećala na 3,5 milijuna kuna. Rezultat je to presude u sporu kojeg Hajduk vodi s Državnom agencijom za sanaciju banaka, što je jedan od “kostura iz ormara” koji se vuče još od 2009. godine.Rezultat je to aljkavosti u pregovorima vođenim prilikom preoblikovanja Hajduka. Sveukupno gledajući, rezultat izvanrednih aktivnosti je “minus” od 5,6 milijuna kuna.

Transferi

Transferi su stavka koja već godinama krpa Hajdukov budžet. U 2016. godini ta stavka je još veća. Ukupni prihodi od transfera udvostručili su se u odnosu na 2015. i iznose 67 milijuna kuna. Razmjerno tome rastu i troškovi transfera, budući da igrači Hajduka većinom imaju postotke od prodaje, a tu su i agencijske provizije. Ukupno su postotci i provizije pojeli 10 milijuna kuna. Ulaznih transfera uz plaćanje odštete je malo, tako da su svi ostali rashodi od transfera 3 milijuna kuna.

Ukupni rezultat transfernih aktivnosti tako donosi plus od 54 milijuna kuna.

Financijske aktivnosti i amortizacija

Zadnje što je ostalo za pretresti su financijske aktivnosti. Zatezne kamate su se drastično smanjile, što je rezultat dogovora s Gradom Splitom gdje se prolongirala otplata kredita, pa Grad više ne tuče lihvarske kamate na preostali dio duga. Najveća stavka su tako tečajne razlike koje su više knjigovodstvena stavka nego stvarni trošak. Amortizacija je na standardnoj razini od 8,5 milijuna kuna, a ni ona ne predstavlja stvarni trošak jer kod Hajduka ona predstavlja “starenje” Poljuda.

Zaključak

Zaključno svakako treba naglasiti da je ovo prvi put od 2009. da je Hajduk poslovnu godinu završio s dobiti. I dalje transferi spašavaju stvar, kao i u prethodnim periodima, no pozitivno je to da je EBITDA (poslovni rezultat prije kamata i amortizacije) zadnjih godina konstantno pozitivan, a ove godine iznosi vrlo dobrih 29,4 milijuna kuna. Ono što je zabrinjavajuće jest to što je rezultat bez transfera i dalje negativan, štoviše u 2016. godini se pogoršao za 5 milijuna kuna. Kao što smo već nebrojeno puta pisali, transferi nisu stabilan izvor prihoda, tržište je nepredvidljivo i ne može se svake godine očekivati da će neki Pašalić ili Balić iskočiti. Trend smanjivanja gubitka iz poslovnih djelatnosti je prekinut i to može biti upozoravajuće. Jedino što može biti opravdanje za ovakve pokazatelje jest činjenica da je 2016. godina bila dosta turbulentna, promijenjena je Uprava i dva trenera, što je rezultiralo isplatom otpremnina koje su povećale poslovne rashode, a pojavio se i (valjda zadnji) kostur iz ormara u vidu DAB-a.

Sa zanimanjem ćemo pratiti kakvo je poslovanje u 2017. godini (krenula je velikim prihodima od transfera Lovre Kalinića i Lorenca Šimića, u ljetnim mjesecima Poljud je dva puta potpuno rasprodan, Tommy je malo povećao sponzorski ugovor…). Samo se nadamo da nećemo opet morati čekati vruće ljetne mjesece da bismo dobili financijske izvještaje u ovako lijepom obliku.

Vedran Matenda


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter