Hajduk predstavio analizu upravljanja hrvatskim nogometom (VIDEO)

Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

HNK Hajduk Split je na svojoj službenoj web stranici objavio “Analizu upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu – problemi i rješenja“ i policy brief koju je izradio u suradnji sa stručnjacima i kojim se identificira trenutno stanje u domaćem nogometu kao preduvjet smjera kojim bi se konačno krenulo naprijed. Osnovni koncept je analiza struktura i procesa vezanih uz HNS, isticanje europskih primjera dobre prakse i preporuke za unaprjeđenje.

Kao mjerilo ocjenjivanja trenutnog stanja Hajduk je koristio dokument Europske komisije „Principi dobrog upravljanja u sportu“, a on podrazumijeva da je Savez središnja točka funkcioniranja oko kojeg su dionici koji bi trebali biti uključeni u procese donošenja odluka koje uvažavaju njihove potrebe. Međunarodni dionici, FIFA i UEFA sukladno navedenom dokumentu još uvijek provode reforme kao što su transparentnost, strateško upravljanje, ograničenje mandata i druge. Nažalost, to s HNS-om još uvijek nije slučaj na što Hajduk već godinama upozorava. Poučeni dosadašnjim iskustvom, sigurni smo kako se puno neće promijeniti ni izborom novog/starog predsjednika Davora Šukera – navode iz splitskog kluba.

U suradnji sa stranim stručnjacima istraženo je kako stvari funkcioniraju u drugim zemljama te koja su ona rješenja primijenili kako bi unaprijedili nogomet. Primjerice, Njemačka je nakon poraza od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine krenula u detaljnu analizu stanja na domaćem terenu, izradili su strategiju te u sklopu nje izgradili 120 novih nogometnih terena. Utjecaj ovakvog metodičnog pristupa vidi se, zasigurno, na rezultatima njihovih klubova i reprezentacije. S druge strane, u Hrvatskoj ne postoji nikakva strategija razvoja niti se išta slično može pronaći na stranicama saveza. Umjesto toga, netom prije izbora izbačena su nekakva paušalna rješenja od strane trenutnog vodstva – pojašnjavaju iz Hajduka.

Kao jedan od niza primjera netransparentnog načina poslovanja i funkcioniranja HNS-a navode činjenicu da HNS ima 200 milijuna kuna prihoda, ali se ne zna gdje se ta sredstva troše. Također i da nije objašnjeno gdje je otišlo 14 milijuna kuna od ukupnog dijela novca koji su bili namijenjeni za izgradnju kampa na Sveticama.

S druge strane, u Hajduku smo odavno shvatili da kao važan i odgovoran dionik moramo voditi računa o stanju u nogometu, a posebice o onima koji nemaju nikakvog utjecaja. Sva dosadašnja ulaganja u poljudsku infrastrukturu osigurali smo sami ili uz potporu Grada Splita. Radili smo i posao HNS-a kada smo okupili klubove iz manjih sredina te ih spojili s konzultantima koji su pronašli natječaj kroz koji Europska unija financira sportsku infrastrukturu u manjim sredinama – poručuje vodstvo Bilih.

Dokument se bavi i nefunkcioniranjem tijela HNS-a, reorganizacijom sudačke organizacije, dorađivanjem statuta i pravilnika HNS-a na demokratski i profesionalni način, razlozima za ponovno osnivanje Udruge prvoligaša i sl. Rješenja postoje, samo je potreban dobar sugovornik s druge strane koji je voljan ove promjene provesti u interesu svih naših klubova i nogometnih djelatnika na svim razinama.

Nažalost, odgađanje početka rješavanja ovih pitanja samo će produbiti krizu u kojoj se naš nogometni sustav nalazi. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u nadogradnju ovog dokumenta sa svojim prijedlozima te da podrže ovu i ovakve inicijative – zaključuju iz Hajduka.

DOKUMENTI:

1. Analiza upravljanja hrvatskim nogometom

2. Hajduk 2017 Policy Brief HNS (HR)

3. Hajduk 2017 Policy Brief HNS (EN)


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter