Hajduk i marketing

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kada znaš sebe i druge, nisi nikada u opasnosti;
kada znaš sebe, ali ne druge, imaš polovicu šansi pobijediti;
a kada ne znaš ni sebe niti druge, u opasnosti si u svakoj bitki
.”
Sun Tzu, Umijeće ratovanja, 2500 godina prije Krista (preneseno iz Renko, N. 2009.)

Nepostojanje prikladnog sustava upravljanja u HNK Hajduk, a pogotvo u zadnjih 20mdash;ak godina, brand je prepušten inerciji na tržištu, čime utjecaj Hajduka u javnosti slabi, a što uz neuređeno “tržište” rezultira jačanjem i razvojem (i nove) konkurencije. Prepoznavanjem vrijednosti koje je javnost vezala uz klub kroz prošlost, a rezultirali su uspješnima “brandiranjem”, svjesnošću u razlici između trenutnog i potrebnog stanja ljudskih resursa u klubu, uz prikladan sustav upravaljanja na svim razinama kluba, stvaraju se temelji za ponovno pozitivno vrednovanje kluba u očima javnosti. Intenzivniji (“pozitivni”) interes javnosti, vidljiv kroz posjete stadionu, web stranicama kluba, broj pretplatnika i članova Našeg Hajduka, među ostalim, mogao bi biti pokazatelj uspješnog marketinga u klubu i značajnijim interesom sponzora. Interes javnosti ovisi (i) o sportskim uspjesima, pa je bitno i utjecati na sređivanja stanja na tržištu, odnosno krovnom nogometnom savezu kako bi rezultati pravilnog upravljanja bili vidljivi i kroz sportske rezultate, odnosno osvojene trofeje. Obzirom na orijentiranost kluba na omladinski pogon, bitno je posvetiti posebnu pozornost na korekciju ili razvoj sustava omladinskog pogona, kao i usklađenost marketinškog plana s potrebama omladinskog pogona, prve momčadi i obrnuto. Usporedbom (benchmarking) sustava upravljanja u uspiješnim klubovima čiji bi rezultati i percepcija javnosti o klubu bili cilj Hajduka, mogu se postaviti temelji sustava upravljanja, uzimajući u obzir tržišne uvjete u kojima se pojedini klub natječe. Sustavnošću upravljanja na svima razinama, motiviranošću zaposlenika, igrača i zadovoljstvom navijača, stvara se sinergija koja rezultira sportskim uspijesima i multipliciraju se učinci i marketinškog plana. Obzirom na želju uprave, nadzornog odbora i navijača za financijskom konsolidacijom kluba, teškom stanju u klubu i općenito u gospodarstvu, minimalni troškovi uz maksimalan učinak je trenutni preduvjet za bilo kakv sustav, pa tako i za marketinški plan.

Dugotrajna recesija, Domovinski rat i ekonomske promjene koje su nastale uslijed rata, nesređeni krovni nacionalni savez, korupcija u sudačkoj organizaciji, nepostojanje sustava upravljanja klubom i nesposobnost uprava u zadnjih 20mdash;ak godina je dovela do srozavanja ugleda kluba. Iako je imao sportski uspješne trenutke (LP ’94/’95) navedeni problemi su umjesto nastavka očekivanih rezultata doveli do devastacije kluba. Posljedice nastale situacije su vidljive kroz posjete Poljudu, sportske rezultate, financijsko stanje u klubu, nepravilnosti koje rezultiraju sudskim tužbama prema klubu ili zaposlenicima iz tog vremena,nedostatku povjerenja, odnosno “slabijim” cijenama za igrače koji se prodaju, slabijim rezultatima u omladinskom pogonu itd. Iako su svake godine najavljivane titule, sportskih uspjeha je bilo jako malo. Zbog svega navedenog trenutno stanje kluba nije ni približno očekivanjima navijača ni ugledu koji je klub stjecao kroz povijest, a povjerenje i ugled kluba kod navijača i općenito u javnosti je narušen, odnosno vlada nepovjerenje prema klubu i akcijama koje klub provodi.

Dodatno opterećenje za oporavak kluba je preslikavanje teške gospodarske, financijske situacije s društva na klub i na kupovnu moć navijača. Općenito klima u društvu je negativna, očekuju se i traže promjene na bolje, koje neće ići preko noći čega je javnost svjesna. Oporavak iz nastale situacije će biti dosta težak i zahtijeva homogenizaciju unutar kluba te kluba i navijača.

Poučena iskustvom, javnost se sve više distancira od najava “laganih i uspješnih rješenja”, stoga se takvim pristupom povjerenje teže stječe, a u slučaju neuspjeha dodatno narušava. Obzirom na navedeno, u ovom trenutku ključne točke oporavka nisu sadržane u najavama sportskih titula nego u najavi PROMJENA u upravljanju kluba i ponovnom stjecanju POVJERENJA navijača i javnosti. Promjena u upravljanju i povjerenje navijača su usko povezane te tome u marketinškom planu treba posvetiti pozornost. Potreba za promjenom javnosti, navijača (“kupaca”) nije vezana samo za klub nego općenito za društvo čime bit riječi “promjena” u marketinškom planu, odnosno pozicioniranju na tržištu ima dodatnu snagu kod navijača i javnosti. Kako bi se moglo steći povjerenje javnosti, potrebno je najaviti da je došlo vrijeme promjene, a najava mora biti popraćena realizacijom promjena čime se stječe povjerenje navijača i javnosti, a samim time posjete stadionu, web portalu, članstvu u NH, broju pretplatnika, a što konačno rezultira prvim ciljem mdash; interesom sponzora za klub, odnosno profitom. Financijskom stabilnošću klub stječe preduvjet za osvajanje titula. Obzirom da marketing u nogometu ovisi o sportskim uspjesima, drugi preduvjet je vanjski čimbenik mdash; sređivanje situacije u krovnom nogometnom savezu HNSmdash;u. Iako su mogućnosti kluba u HNSmdash;u uvelike smanjene, strateški bi bitno bilo da klub iziđe s akcijskim planom, koji mora sadržavati transparentnost, demokraciju, pravila tržišnog natjecanja za oporavak nogometne lige. Kad nastupe pozitivne promjene u savezu, klubu se neće moći predbaciti da je stajao po strani, a ukoliko je predlagao i nudio kvalitetna rješenja slijedom može postati lider, odnosno ključna figura kad dođe do formiranja novogsustava unutar HNSmdash;a u interesu svih nogometnih klubova u RH, odnosno nogometa općenito i svega pozitivnog što se veže uz sport.

Definiranje strateškog marketinškog plana zahtijeva multidisciplinaran pristup, istraživanje tržišta i značajna sredstva, sređivanje sustava upravljanja u klubu, sistematizaciju radnih mjesta, a obzirom na navedenu situaciju klub treba reagirati i imati stav do izrade takvog plana. Unatoč tome potrebno je misliti o prednostima i poteškoćama u klubu kako bi se pretpostavile buduće smjernice u upravljanju klubom čime bi trenutni akcijski “marketinški plan” bio što više u skladu s budućim kvalitetnim strateškim marketinškim planom i općenito sustavom upravljanja.
Stjecanje povjerenja navijača, javnosti i sponzora je prioritet marketinškog plana koji mora najaviti promjenu u upravljanju i realizirati je. Klub kao što je Hajduk treba ozbiljan marketinški plan koji je baziran na ozbiljnom sustavu upravljanja i biti u skladu s vizijom kluba kao i ostale “sastavnice” kluba (prva močad, omladinski pogon, održavanje i upravljanje stadionom, odnosi s javnošću…). Bitan preduvjet za formiranje sustava je rješavanje “utega prošlosti”, pa bi bilo potrebno da Hajduk sam, čim prije aktualizira i riješi sva neriješena pitanja mdash; i ona koja mu idu i ne idu u prilog. Sređivanjem tih pitanja, Hajdukpostaje”čist” prema svojoj budućnosti.
Međutim,klub može i sada iskoristiti potencijal koji ima kao brand uz minimalna ulaganja. Organizirani odjel koji brine o marketingu, a u skladu s potrebama kluba je minimum koji klub mora imati kako bi se krenulo u bilo kakvu realizaciju marketinških akcija. Briga o klubu, navijačima, poštivanje i vrednovanje povijesti kluba i grada u kojem se nalazi, poticanje djece na sportski način života bi mogao biti sastavni dio marketinškog plana kluba kao što je Hajduk, čija se budućnost bazira na stvaranju vrijednosti kroz svoj omladinski pogon s igračima iz vlastitog bazena.

Slaven Marasović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter