Hajduk dobio prvostupanjsku presudu u tužbi protiv Slobodne Dalmacije

Grafika: SD
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hajduk je 11. svibnja na Općinskom sudu u Splitu dobio prvostupanjsku presudu u svoju korist u tužbi protiv Slobodne Dalmacije koju je podnio u studenom 2017. godine zbog članka koji je u tom mediju objavljen koncem kolovoza prošle godine prilikom transfera Nikole Vlašića u Everton.

Sutkinja Jelena Lončar je presudila da Slobodna Dalmacija splitskom klubu treba uplatiti odštetu od 5.000 kn te nadoknaditi parnične troškove u iznosu od 1.075 kn, a tuženik ima pravo uložiti žalbu na ovu presudu pred nadležnim županijskim sudom.

U članku autora Frane Vulasa koji je u internet izdanju nosio naslov “Hajdukov posao stoljeća: Vlašić bi mogao danas put Liverpoola, očekuje se rekordni transfer” je objavljeno da je “Prema informacijama s kojima raspolažemo (op.a. SD) na transferu je radio Vladan Filipović kojeg se dovodi u kontekst dolazaka Marka Futacsa i Joana Carilla u Hajduk” što je klub s Poljuda okarakterizirao kao neistinitu informaciju kojom se kod šire javnosti stvorio dojam da u transferima sudjeluju osobe koje s Hajdukom, a u konkretnom slučaju ni sa drugim sudionicima transfera, nisu ni u kakvoj vezi te da se na taj način klub kod šire javnosti prikazuje kao neozbiljan i sa netransparentnim poslovanjem čime mu se izravno nanosi šteta.

Hajduk kao otegotnu ukolnost u svom zahtjevu navodi i da navedena informacija prije objave nije provjerena, dok je Slobodna Dalmacija tvrdila da je ista bila provjerena, ali od strane anonimnog izvora koji duže vrijeme surađuje s autorom članka dok iz kluba na tu temu na postavljeni upit nisu bili raspoloženi za razgovor. Nekadašnji medijski partner Hajduka navodi i da je već idućeg dana objavio provjerenije informacije prema kojima su u transferu Nikole Vlašića kao posrednici sudjelovali Vicenzo Morabito i Rob Jansen što je sud prilikom donošenja odluke uzeo u obzir kao i činjenicu da su nakon toga objavili članak naslova “Vladan Filipović nije sudjelovao niti imao kakve veze s pregovorima o transferu Nikole Vlašića u Everton”, a nakon što je Hajduk zatražio ispravak prvotno objavljene informacije.

Sud je naposljetku zaključio da je objavljivanjem spornog članka odnosno njegovog sadržaja povrijeđeno tužiteljevo pravo osobnosti prije svega jer je povrijeđen ugled kluba, ali je umjesto traženih 35.000 kn odštete istu odredio u iznosu od 5.000 kn.

Hajduk je u prvostupanjskom postupku zastupao odvjetnik Boro Rajić dok je Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri d.o.o. bilo zastupnik Slobodne Dalmacije.

Dodajmo da je splitski klub u veljači ove godine objavio da zbog nezadovoljstva i izostanka napretka u odnosima neće produžiti ugovor o partnerstvu koji je imao s navedenom medijskom kućom.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email