Grčka vlada dogovorila s UEFA-om uvjete “miješanja” u nogometni savez

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Krajem prošle godine pisali smo o kontroverznom predsjedniku Olympiacosa Evangelosu Marinakisu. Namještanja utakmica, mito i korupcija samo su neke optužbe od kojih će se Marinakis morati obraniti na sudu. Bude li osuđen, prijeti mu 10 godina zatvora. Uz Marinakisa je inicijalno optuženo 16 osoba, no broj optuženih je narastao do brojke 26. Među najzvučnije optuženima uz Marinakisa su Yiannis Kobotis, predsjednik prvoligaša Levadiakosa, troje osoba iz nogometnog saveza, tri suca i dvoje članova sudačke organizacije.

Čišćenju problema u grčkom nogometu nadaju se i bivši i sadašnji čelnici suprotstavljenih klubova i opozicije u vidu Panathinaikosa (premijer Tsipras je navijač zelenih) i PAOKmdash;a. Pomoć im je trebala pružati i grčka vlada na čelu s vladajućom Syrizom. Štoviše Panathinaikos i PAOK su zatražili i izbacivanje Olympiacosa iz Lige prvaka pošto grčki prvak ima direktan ulazak u grupnu fazu. Koliki bi to bio udarac za Olympiacos ne treba posebno napominjati.

Cijelo vrijeme skrštenih ruku nisu sjedili ni u Pireju. Osim što je Marinakis najavio tužbe protiv svih koji ga optužuju za prljave radnje, u pomoć su pozvane i UEFA i FIFA zbog miješanja države u unutarnje probleme saveza i nogometa. Višemjesečna natezanja i prijetnje izbacivanjem grčke reprezentacije i klubova iz svih natjecanja rezultirala su posjetom generalnog tajnika UEFAmdash;e Giannija Infantina.

Infantino je u Ateni razgovarao u Ministarstvu sporta sa zamjenikom ministra Stavrosom Kontonisom, a prisutni su bili skoro svi predstavnici većih parlamentarnih stranaka u Grčkoj. Rezultat pregovora između grčke vlade i UEFAmdash;e je sljedeći: probleme u nogometu i samu organizaciju saveza će rješavati savez kao neovisno tijelo od države, no sada će sve morati biti usklađeno s legislativom i odredbama grčkih zakona kojem pripada i nogometni savez.Posebno je sporan u svemu bio članak 15. novog zakona u kojem je država imala ovlasti uplitanja u izbore u samom savezu.

Nakon dvotjednih pregovora donijeta je odluka vlade da se briše mogućnost uplitanja u same izbore u savezu (EPO). Dakle možemo zaključiti da se dogodio kompromis UEFAmdash;e i FIFAmdash;e s grčkom vlašću. Kontonis je priznao autonomiju grčkom savezu, ali će savez morati provesti zakone koji će se donijeti. Za uzvrat grčkoj reprezentaciji više ne prijete sankcije izbacivanja iz natjecanja. Kako Kontonis naglašava, reprezentacija je predstavnik svih Grka za razliku od klubova.

Što se tiče same grčke lige, ove sezone su usred prvenstva odustali OFI Kreta i Niki Volou, dok je recimo gledanost grčke Superlige s gotovo 8.000 u prosjeku pred nekoliko sezona pala za 50%, tako su i gledatelji rekli što misle o cjelokupnom stanju.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email