Gradsko vijeće Grada Vinkovaca izglasalo odluku o iznalaženju strateškog partnera za HNK Cibalia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U Vinkovcima je danas održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je jednoglasno izglasana Odluka o iznalaženju strateškog partnera u radu i financiranju HNK Cibalia Vinkovci š.d.d.

Početak je to procesa u kojem bi član Treće HNL Istok trebao na koncu dobiti snažnog partnera ili novu vlasničku strukturu u kojoj trenutno većinu ima Grad Vinkovci s udjelom od 55,97% dionica.

Pripremljeni su i dokumenti za reviziju kluba, a određeno je i povjerenstvo koje će činiti gradski vijećnici, a koje će imati zadatak zaprimiti potencijalne ponude kako bi na koncu Gradsko vijeće moglo donijeti finalnu odluku.

Gradonačenik Ivan Bosančić je ovom prilikom rekao:

Početak jednog procesa kojeg smo svi svjesni, da Cibalia treba investitora, da treba svježi kapital, da treba jednu moderniju priču, da Cibalia se treba pretvoriti u jedan klub koji će imati tu europsku razinu funkcioniranja. Prva odluka je Gradskog vijeća da mi kao većinski vlasnik krećemo u tom procesu. Osnovali smo jedno povjerenstvo koje će i otvoriti natječaj i pogledati same ponude, ako ih bude, a nadamo se da hoće jer postoji određeni interes i koji će u konačnici onda na kraju procesa predložiti Gradskom vijeću da li ćemo ići zajedno s tim investitorom u jedan partnerski odnos. Da li će to biti dokapitalizacija, da li će biti prodaja dionica, to će pokazati, znači, sam proces ugovaranja i javnog nadmetanja. Mi, ono što tražimo od gradskog vijeća potporu da Cibaliju pripremimo za investitora kako se to radi u svim europskim zemljama, da napravimo jednu reviziju koja će biti napravljena sa jednom renomiranom kućom koja radi na nivou Europske unije, da odradimo građevinski elaborat i da u konačnici dobijemo zaključke od strane struke, od revizora, od građevinaca, od svih kako to treba izgledati Cibalia, kakve uvjete treba imati i u budućnosti gdje treba biti Cibalia u tom tržišnom smislu, sportskom smislu jer znamo da danas sport nije samo sport nego je sport biznis i Cibalia mora postati također biznis, mora se staviti na te grane jer vidim da jedino tako je moguće u današnjem nogometu opstati. Proizvodnja igrača, marketing u cijelini, to je nešto što bi, evo, trebalo zaživjeti u Vinkovcima. S obzirom da postoje određeni interesi i upiti, mi ne bismo taj natječaj razvlačili previše. Stavit ćemo, znači, natječaj koji će biti u nekakvim normalnim okvirima i da što prije dobijemo ponudu jer Cibaliji svaki dan u ovom stanju nije dobar i treba što prije dobiti investitora. Znamo da je Gradsko vijeće prošle godine dalo jamstvo za kredit, da jedino Grad u biti i prati Cibaliju, da je to neodrživo. Točno se znaju iznosi koji su potrebni za funkcioniranje u drugoj ligi, u prvoj ligi, da je to prezahtjevno za Grad Vinkovce, za naše gospodarstvo i da mi teško možemo to nositi, da svaki dan odgađanja nije dobar, tako da u ovom procesu moramo biti jako brzi.

Predsjednik kluba Mijat Kurtušić je dodao:

Kao što znate, upravo zbog financija mi smo izbačeni odlukom Hrvatskog nogometnog saveza iz Prve lige. Vratili smo se u Drugu ligu, jednostavno došli u fazu da smo preuzeli klub s financijskim teretom, bez igrača, bez lopti, znači prazne svlačionice. U ovih deset mjeseci krenuli smo u stabilizaciju kluba, vratili smo se u drugu ligu, odradili smo i ovaj dio koji je izuzetno vezan za financijske elemente, dobili smo licencu, krenuli smo u proces treniranja za Drugu ligu. Poučeni i drugim klubovima, vidite jednostavno da se traže novi sponzori, novi donatori, novi vlasnici, nova ulaganja itd. Gospodarstvo Grada Vinkovaca ovoga trenutka sigurno nije u mogućnosti da izdvoji određena sredstva, znači, za sport. Do sada jedini sponzor, financijer, kako god hoćete je bio Grad Vinkovci, to su nedostatna sredstva. Prema tome, ako želimo i sport i kulturu i bilo šta drugo, potrebna su financijska sredstva i nadamo se da ova odluka je nešto u biti što treba i pozdraviti.

Dio gradskih vijećnika predvođenih Robertom Rihtarom je pri tome izrazilo negodovanje što u povjerenstvo koje će zaprimati ponude nije imenovan i predstavnik navijača, a gradonačelnik Ivan Bosančić je replicirao da je osobno imao namjeru tako nešto predložiti, ali kako Ultrasi formalno nemaju udrugu to nije bilo moguće napraviti.

Gradonačelnik o potencijalnim imenima koji bi mogli poslati ponudu nije želio govoriti, ali prema neformalnim informacijama želju za ulaskom u klub je pokazala grupacija koju čine Vjeko Čuljak, menadžeri Nelio Lucas iz tvrtke Doyen Sports, Andy Bara koji je agent Danija Olma te Miroslav Bičanić koji se skrbi o karijeri hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića. Navedeni su navodno već pozajmili klubu iznos od oko 300.000 kuna. Za komentar smo nazvali Miroslava Bičanića koji je dao dojam osobe koja je upućena u događanja oko kluba te je naveo da u ovoj fazi nije spreman za opširniji razgovor poručivši da prvo treba biti objavljen natječaj od strane Grada Vinkovaca.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter