Gledateljima na stadionima više se ne preporuča nošenje maski

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke vezano za povratak gledatelja na stadione. Navijači se na tribine vraćaju od utorka, 16. lipnja, kada su na rasporedu prve utakmice 29. kola HT Prve lige. Novost u odnosu na prvotno objavljene preporuke je da HZJZ više ne preporučuje gledateljima da tijekom čitave utakmice nose maske za lice dok su ostale odredbe kad su posjetitelji u pitanju ostale nepromijenjene.

>> Klubovi će za gledatelje moći otvoriti trećinu kapaciteta stadiona

Ova preporuka je bila u suprotnosti sa Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima koji u svom članku 4. propisuje da se maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta smatra protupravnim ponašanjem za koje je zapriječena novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana.

Gledateljima se tako i dalje preporučuje da na dan utakmice izmjere tjelesnu temperaturu i ako je ona više od 37,2 °C te ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti onda ne bi trebala ići na utakmicu nego je potrebno da se javi obiteljskom liječniku. Klubovi će morati voditi i evidenciju za gledatelje na način da će uz njihovo ime i prezime trebati znati i telefonski kontakt, a sve radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze COVID-19.

Klubovima se preporučuje i da broj gledatelja na stadionu bude maksimalno 1/3 kapaciteta stadiona. Gledatelji prilikom ulaska i izlaska na stadionu i za vrijeme kretanja po športskom objektu trebaju održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metra, a toliko treba biti i razmak prilikom sjedenja. Također posjetiteljima se ne preporučuje da sjede jedan iza drugog nego da u svakom sljedećem redu osoba sjedi za dva mjesta pomaknuta udesno u odnosu na osobu u prethodnom redu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter