Francuski profesionalni klubovi će dobiti sav ugovoreni iznos od TV prava, država jamac za kredit

Twitter/Ligue de Football Professionnel
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Danas je na glavnoj skupštini LFP-a (Udruge profesionalnog nogometa u Francuskoj u čijoj su nadležnosti prva i druga liga) izglasana odluka kojom će se udruga kod partnerskih banaka kreditno zadužiti, a jamac za kredit bit će država.

U službenom priopćenju LFP navodi da će zahvaljujući ovom kreditu udruga biti u mogućnosti isplatiti novac koji su klubovi prve i druge lige trebali dobiti od TV prava za aktualnu sezonu.

Podsjetimo, odlukom francuske vlade da se zabrani održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja najmanje do rujna, aktualna sezona Ligue 1 i Ligue 2 definitivno je prekinuta i okončana. Posljedično su Canal+ i beIN SPORTS (vlasnici TV prava ovih natjecanja) odlučili raskinuti ugovor s LFP-om za aktualnu sezonu, no prethodno ovoj odluci spomenute su televizijske kuće potpisom dogovora s udrugom pristale klubovima isplatiti 50 milijuna eura. Klubovi su tako cijelim raspletom situacije nastale kao posljedica reakcije na pandemiju novog koronavirusa ‘ostali kratki’ (prema relevantnijim izvorima iz Franucuske) za 243 milijuna eura.

Upravo je to iznos za koji će država biti jamac, a klubovi će tako u konačnici dobiti novac na koji su sukladno ugovorima i računali za ovu natjecateljsku sezonu i poslovnu godinu. Iz LFP-a se nadaju da će ovim potezom omogućiti stabilnost klubovima prve i druge lige, kako bi financijski stabilniji dočekali sljedeću sezonu koja se prema planovima namjerava započeti 22. kolovoza.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email