FK Partizan – u dugovima unatoč velikim prihodima od transfera i UEFA-e

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Gdje je danas FK Partizan, pripadnik nekadašnje “velike četvorke” jugoslavenskog nogometa i klub za koji su nastupali i mnogi Hrvati? U ovom tekstu ćemo se baviti rezultatima, transferima, zanimljivostima, dugovima, zanimljivim pričama i trivijalnostima oko kluba iz Humske.

REZULTATI:
Partizan je u razdoblju od 2007. do 2014. sedam puta uzastopno bio prvak Srbije. U prošloj sezoni detronizirala ga je Crvena Zvezda, ipak samo privremeno jer crnomdash;beli su uvjerljivi jesenski prvaci u tekućoj sezoni. Redoviti su sudionici jeseni u Europi, ove sezone su u Euroligi u grupi s grčkim Asterasom, Tottenhamom i Bešiktašem osvojili 2 boda. Prosjek gledatelja je 7.857 od čega 4.500 njih ima godišnju ulaznicu, tisuću više od Crvene Zvezde.

FINANCIJE:
Financije su trenutno najveći problem. Premijer Vučić je već optuživao Partizan da je u dugu preko 25 milijuna eura, klupski menadžment je priznao najprije da su dugovi oko 13 milijuna eura, potom da su oko 10 milijuna eura kad se odbiju potraživanja Partizana prema nekim drugim klubovima (Olympiakos, Fiorentina, rate za Lazara Markovića…)

Trenutna struktura priznatih dugova u travnju u eurima:
dug prema državi 3.500.000
dug prema ostalim klubovima i menadžerskim agencijama 2.673.650
dug prema igračima i zaposlenicima 2.505.580
obveze prema dobavljačima 832.807
dug prema igračima 621.059
ukupno: 10.133.096

Na katolički Božić bili su i izbori za predsjednika kluba, a novi predsjednik je Zoran Popović. Popović je obećao rješavanje dugova u dvije faze, u najkraćem roku ulaganje od 2 milijuna eura u goruće probleme, dugove prema igračima i zaposlenicima, koji, špekulira se, nisu 4 mjeseca primili plaću, zatim komunalne režije, pripreme za proljetni dio sezone i izmirenje obveza po blokiranom tekućem računu. U drugoj fazi bi se do 31.3. odnosno roka kad UEFA očekuje rješavanje svih dugova radi dobivanja licence za nastup u euro kupovima, trebalo uložiti još 6 milijuna eura.

Koliki su bili financijski problemi dovoljno govori činjenica da je zbog njih jedan zaposlenik kluba lani pokušao samoubojstvo. Situacija se nešto popravila zadnjih dana transferom Škuletića u moskovski Lokomotiv za 4 milijuna eura te dizanjem kredita od 4 milijuna eura na 5 godina s hipotekom na sportski centar Teleoptik, kamp u vlasništvu kluba.

ODAKLE DUGOVI?
Partizan je u posljednjih pet sezona potrošio 7 milijuna eura na odštete, plaće današnjih igrača na godišnjem nivou iznose 2.254.000 eura, dok je bruto dobit na transferima igrača (Nastasić, Marković, Jojić, Mitrović…) zadnjih pet godina 35,9 milijuna eura. Kada se to usporedi te pridoda sudjelovanje u Ligi prvaka, kao i stalna prisutnost u Europi, doista je čudno da je Partizan u takvim dugovima, čak većim i od primjerice splitskog Hajduka. Servisirati se mora i trening kamp i druga momčad Teleoptik, no kako su nastali tako golemi dugovi uz poveće prihode ipak je misterija.

Možda jedan od razloga leži i u pričama navijača da je veći dio novca iz transfera Jojića u njemački Dortmund završio kao jamčevina za bivšeg predsjednika DraganaĐurića. On je u siječnju prošle godine pritvoren zbog nenogometnih razloga mdash; naime sumnjiči se da je zloupotrijebio položaj i ovlasti prilikom privatizacije Veterinarskog zavoda. Pušten je da se brani sa slobode, a jamčevina je bila 2 milijuna eura.

Vraćanju dugova sigurno nije doprinijeloraspadanje iznimno talentirane generacije ’96, te “čudni” odlasci Nemanje Radonjića i Andrije Živkovića o čemu smo pisali u nedavnom tekstu o pucanju suradnje s menadžerom Ramadanijem, od kojeg Partizan, nakon godina suradnje, sada traži zaštitu nacionalnog saveza.

ZANIMLJIVOSTI:

Zoran Popovi

Ono što je možda puno zanimljivije jest da je novi predsjednik Popović vlasnik tvrtke EMC Holding koja se bavi uzgojem svinja, odakle i njegov pogrdni nadimak “Svinjar”. Valja napomenuti i da su sve Popovićeve firme, njih sedam, koje je dosad preuzimao ili ugašene ili završile u stečaju. Da situacija u Partizanu poprimi obrise komedije jest kooptiranje u upravni odbor Nenada Jankovića, poznatijeg kao Nele Karajlić, bivšeg frontmena Zabranjenog pušenja i Top liste nadrealista, osvjedočenog navijača Željezničara. U upravnom odboru također sjedi i popularni glumac Dragan Bjelogrlić.

Navijači Partizana pak posebno izražavaju bojazan da je Popović u klub stigao kao “igrač” premijera Vučića koji je pak osvjedočeni zvezdaš, a navodno da su mu malodobnog sina napali i prebili Grobari te se i iz tog razlog boje osvete.

PROBLEMATIKA OKO STADIONA:
Lani je Viši sud u Beogradu donio odluku da je stadion Partizana vlasništvo vojske odnosno Ministarstva obrane Srbije. Iz tog razloga i pokrenutog spora, Partizan nije mogao dobiti kredit od nijedne banke da bi pokrio neke dugove, što možda i nije loša stvar jer se rival Zvezda duboko u financijske probleme zakopala baš gomilanjem kredita u raznim bankama i visokim kamatama. Tome treba dodati i da im je skupština grada Beograda već 2006. stopirala projekt novog stadiona na Topčiderskom brdu

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter