FIFpro večeras na tribini u Bruxellesu predstavlja revoluciju u nogometu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Pisali smo o revoluciji u nogometnom sistemu transfera igrača koju predlaže Svjetski sindikat profesionalnih igrača, koju, nakon što nisu uspjeli pregovaračkim, pokušavaju provesti pravnim putem. Uputili su pritužbu Europskoj komisiji da nogometaše u potpunosti izjednači s običnim radnicima, uz sljedeće mjere:

• Kraći ugovori, uz maksimalnu dužinu do 4 godine, te brze sankcije u slučaju kršenja
• Postaviti zaštitni period u kojem se ne može razvrgnuti ugovor (npr. 2 godine), osim u specifičnim situacijama. Ujedno, ostatak ugovora mogao bi se otkupiti te nakon toga slobodno prijeći u drugi klub.
• Ograničiti ili ukinuti zaradu menadžerima
• Ograničiti broj igrača u pojedinom klubu
• Ukinuti posudbe igrača

U sklopu kampanje, #GameChangers, izmjene sistema transfera igrača, večeras se u Bruxellesu od 18 sati održava tribina na kojoj su gosti i EU parlamentarci. Između ostalih govornika, tu je i Dario Šimić, predsjednik hrvatske udruge Nogometni sindikat, dok će viđenje Europske komisije predstavitiJens Nymand-Christensen:

18.35 Upoznavanje s kampanjom #GameChangers
18.45 Rješavanje nejednakosti i nepravde u nogometu
18.55 Zašto je neučinkovit sadašnji sistem transfera igrača (Stefan Szymanski)
19.30 Naša vizija nogometa – pronalaženje bolje održivog modela transfera koji uključuje sve dionike (uz sudjelovanje FIFpro, Supporters Direct Europe, EPFL-a ; igrači, navijači, lige)
20.30 Viđenje Europske komisije (Jens Nymand-Christensen)
20.45 Završni govor (Dario Šimić)

FIFpro i ovim tribinom pokušava na sve načine približiti svima nepoštenje i nejednakost u nogometu punom novca. Podjela tog novca prilično je selektivna, a razlika između bogatih i siromašnih sve veća. Velika većina igrača od nogometa nema posebnu zaradu, pogotovo kada se uzme u obzir ograničen vijek bavljenja ovim sportom.

Jedan od primjera kako se manji klubovi zakidaju i na onom što su svojim radom zaslužili je i Sistem solidarnosti i Naknade za treniranje. Klub koji kupi igrača dužan je, sistemom solidarnosti, od ukupnog iznosa transfera, 5% proslijediti klubovima za koje je igrač bio registriran od 12 do 23 godine. Jednako tako klub koji je trenirao igrača od 12 do 21 godine dobije određen iznos za naknadu treniranja tog igrača, prema kategoriji države. Najnoviji podaci preuzeti iz elektronskog sistema FIFA-e, TSM, pokazuju da su u ukupnom iznosu transfera postotci koje manji klubovi dobivaju daleko ispod propisane razine. Odnosno, zanemarivi su na postotak ukupnog transfera. Prošle godine iznos za solidarnost iznosio je mizernih 1,3%, a naknada za treniranje 0,5%.

 

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Luštica srušio Sydney

Nogometaši Western Uniteda slavili su protiv Sydneyja rezultatom 2:1, a glavna zvijezda susreta bio je Steven Luštica.

Twitter