FIFA započela proces velikih izmjena sustava transfera

Photo credit: ryan_fung via Visual hunt / CC BY-SA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sustav transfera treba jednu veliku promjenu. Razlika između bogatih i siromašnih klubova postaje sve veća i praktički natjecanje postaje sve manje neizvjesno. Nogomet postaje predvidljiv, a smisao postojanja sporta je natjecanje.

Budžet nogometa je ogroman, a na transfere je u ovom prijelaznom roku potrošeno 5,44 milijarde dolara, od toga 77,5% (4,21 milijardu) u Engleskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

>> U netom završenom prijelaznom roku FIFA zabilježila 8.401 međunarodni transfer

>> FIFA planira ‘standardizirati’ prijelazne rokove

FIFA je izradila prijedlog promjena “White Paper — Transfer System Reform 2018.” uz veliki utjecaj predsjednika Infantina, a provedba bi značila najveću reformu u povijesti sustava. Predstavljaju ga kao obnovu fokusa na solidarnost umjesto na špekulacije.

Infantino je istaknuo da je zatekao kaotičan sustav pun tajnih obećanja i skrivenih naknada između klubova i agenata. Nakon toga je radna skupina izradila izvješće iz kojeg su vidljive sumnjive financijske transakcije koje uključuju spiralu skrivenih troškova. Osim toga, izrazio je frustriranost da se ljudi tretiraju kao stvari u financijskom tržištu.

>> FIFA želi ograničiti posredničke naknade

Prijedlog dostavljen svim ključnim dionicima sadrži:

 1. Središnji klirinški ured, u organizaciji vanjskog suradnika putem komercijalne banke, za obradu svih plaćanja za sve međunarodne transfere te provizije posrednicima
 2. Ograničenje provizije posrednicima na 5% transfera ili plaće igrača
 3. Ograničenje na najviši ukupni godišnji iznos provizije posrednicima
 4. Uvođenje novog centralnog sustava posrednika s obaveznim godišnjim ispitima
 5. Ograničenje iznosa kojeg klubovi mogu potrošiti na kupnju igrača
 6. Kontrola cijene igrača putem algoritma
 7. Kažnjavanje klubova „porezom na luksuz“ ukoliko premaše iznose za kupnju
 8. Ograničenje potrošnje klubovima prema iskazanim prihodima, kako bi se izbjegli financijski problemi klubova
 9. Uvođenje obaveznih otkupnih klauzula, slično kao trenutno u Španjolskoj i Portugalu
 10. Uvođenje digitalne putovnice za sve igrače od njihove 12 godine zbog automatskog prijenosa sredstava klubovima koji su sudjelovali u njegovom treniranju
 11. Ograničenje broja registriranih igrača
 12. Ograničenje broja igrača na posudbama na 6-8 igrača, od toga jednom klubu najviše 3

Trenutno nije poznato koliko FIFA ima podrške među konfederacijama, savezima i klubovima vezano uz ove prijedloge. Prijedlog mora proći i sve instance FIFA-e gdje će biti svakakvih vrsta lobiranja. Čak i u samom izvješću piše da treba najmanje dvije godine za osnivanje Središnjeg klirinškog ureda. S druge strane, neki prijedlozi se mogu i vrlo brzo implementirati u propozicije i pravilnike.

Najbogatiji klubovi će naravno imati najviše primjedbi jer su i na samoj, nedavno završenoj Skupštini u Splitu klubovi ECA-e zaključili da se ne bi trebalo ići u veliki promjene, već u samo friziranje postojećeg sustava.

>> Završena glavna godišnja skupština ECA-e u Splitu (FOTO&VIDEO)

Tu su naravno i posrednici koji masno zarađuju, čak 500 milijuna dolara u 2017. godini, 105% više u odnosu na 2013. godinu. Jorge Mendez i Mino Raiola su samo na transferu Pogbe zaradili 50 milijuna dolara. FIFA se bori da taj novac ostane u nogometu i da se smanji utjecaj nekolicine posrednika na kompletan sustav nogometa. Istraživanjem se došlo do podatka da se na donjem dijelu tržišta, gdje su mali iznosi, broj igrača čak i smanjuje, zbog toga što je napravljeno tržište samo za provizuju posrednicima. U tom slučaju stradavaju najviše maloljetni igrači.

Svakako, promjene stižu. Sustav je analiziran i pronađeni su brojni propusti. Kakve će promjene biti i u kojem obimu, pokazat će vrijeme. Za dobrobit nogometa i zaštitu natjecanja bilo bi dobro da budu što drastičnije.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter