FIFA kao noj! Korupcija traje 24 godine!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Cijeli svijet je zgrožen u svojim reakcijama na današnju medijsku konferenciju FIFAmdash;e povodom uhićenja visokih dužnosnika u korupcijskom skandalu koji uključuje optužbe za reketarenje i zavjeru. Američki istražitelji u svom obraćanju javnosti govore da se radi o dvije generacije FIFA dužnosnika u trajanju od nevjerojatne 24 godine! Ovo je tek santa leda, a tragovi vode prema raznim nogometnim savezima koji su pronevjerili i dobiveni novac namijenjen razvoju nogometa mlađih uzrasta. Uz najveća natjecanja koruptivna djela su pronađena i kroz puno manja, ona mlađih kategorija, a ukupni iznos penje se do 150 milijuna dolara.Kako smo jutros izvijestili 14 osoba je uhićeno i optuženo za korupciju između ostalog vezanu uz dodjelu domaćinstava za Svjetska prvenstva u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine. Među uhiđenima su i 2 potpredsjednika FIFAmdash;e, Jeffrey Web i Eugenio Figueredo te Eduardo Li, član Izvršnog odbora.

Američki FBI je 3 godine pratio i prisluškivao dužnosnike, a pomogao im je svjedok pokajnik Chuck Blazer (bivši tajnik CONCACAFmdash;a) noseći mikrofon na sastancima. Uz to prisluškivan mu je bio telefon i mobitel, nadgledana elektronska pošta. Ukupno 44 imena su označena za procesuiranje pa i visoki dužnosnici u organizaciji Svjetskih prvenstva u Rusiji i Kataru, ali svi ne spadaju pod američko pravosuđe. Očekuje se da ostale procesuiraju matične države. U okviru istrage 10 članova Izvršnog odbora FIFAmdash;e privedeno je na ispitivanje u Švicarskoj, vezano uz glasovanje za dodjelu Svjetskih prvenstava. Sepp Blatter i Michel Platini nisu privedeni s obzirom da žive u Švicarskoj pa mogu svoju izjavu dati naknadno. Privedeni su: Issa Hayatou(predsjednik Afričkog saveza),Angel Maria Villar Llona(Španjolska),Michel Drsquo;Hooghe (Belgija),Senes Erzik(Turska),Worawi Makudi(Tajland),Marios Lefkaritis(Cipar),Jacques Anouma(Bjelokosna obala),Rafael Salguero(Guatemala),Hany Abo Rida(Egipat) andVitaly Mutko(Rusija mdash; ministar sporta, čelnik organizacijskog odbora za SP u Rusiji 2018).

FIFA je bila upoznata s istragom već godinu dana, ali nisu očekivali uhićenja. U potpunosti su iznenađeni akcijom pravosudnih organa ranim jutarnjim satima oko 6:00 u Zuuml;richu. Na medijskoj konferenciju su istakli kako podržavaju akciju i da je to početak reforme FIFAmdash;e?! Predsjednik Sepp Blatter i glavni tajnik Jerome Vacke ne namjeravaju odstupiti sa svojih funkcija te Svjetska prvenstva u Rusiji i Kataru nisu upitna, barem ne u ovom trenutku. Generalni kongres koji se održava u petak ide po rasporedu. FIFA ne namjerava niti suspendirati uhićene i optužene sve dok im se ne dokaže krivnja.

Ovako neodgovorno ponašanje FIFAmdash;e je naišlo na osudu cijelog svijeta i svakako će biti zanimljivo kako će Kongres glasovati u petak prilikom izbora. Ako se odluče da Sepp Blatter i ostali nastave svoj mandat, bez obzira na uhićenja, očekuje se žestoka reakcija protivnika takve politike predvođene, (ironično mdash;op.u.), UEFAmdash;om i Michelom Platinijem. Kao jedna od mjera se spominje i veliki bojkot Svjetskih prvenstava.

Članice UEFAmdash;e imaju hitan sastanak sutra ujutro na kojem će odlučiti treba li uopće prisustvovati Kongersu nakon ovakvog obraćanja FIFAmdash;e.


Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter