FIFA: HNS i Dinamo opet krše pravila

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Duje Čop, Arijan Ademi, Josip Pivarić, Marcelo Brozović samo su neki od igrača koji s Dinamom imaju ugovore s nelegalnom duljinom trajanja- potvrdila je FIFA za nogometplus.

Naime, prema FIFA-inim pravilnicima maksimalno trajanje ugovora s profesionalnim nogometašem je 5 godina, a Dinamo je, uz blagoslov HNS-a, to pravilo prekršio. Ovo su igrači za koje smo pronašli ugovore u trajanju dužem od 5 godina:

Nakon što je Dinamo javno nekoliko puta objavio potpis sedmogodišnjih ugovora sa svojim nogometašima, zainteresiralo nas je kako je to moguće kad FIFA u svojim pravilnicima navodi 5 godina. Doduše, više puta smo se uvjerili kako pravna služba Dinama nije svemoguća, niti superiorna, već da ih najčešće sam HNS pokriva svojim iskrivljavanjem pravilnik.Primjerice, nedavno otkriveni slučaj Murić u kojem je Dinamo s igračem u ugovoru dogovorio da će se isti produžiti na duži period od maksimalno dopuštene tri godine,raskid ugovora s istim igračem i produljenje na još godinu dana,- ili građanski ugovori s Eduardom.

FIFA Pravilnik o statusu i transferima igraa, lanak 18, stavak 2

Stoga smo zamolili Tomislava Packa, glasnogovornika HNS-a, da nam odgovori na pitanje postoji li maksimalni rok na koliko se može potpisati profesionalni ugovor sa punoljetnim nogometašem? On nam na prvi upit nije odgovorio, već nas je uputio na proučavanje pravilnika HNS-a. U njima smo pronašli sljedeće (FIFA Pravilnik o statusu i transferima igrača, članak 18, stavak 2)

..najduže trajanje ugovora je pet godina. Ugovori čija je dužina trajanja drugačija od navedenog dozvoljeni su samo ukoliko su isti sukladni s nacionalnim zakonodavstvom.

Pokušali smo dobiti odgovor što točno znači “sukladno nacionalnim zakonodavstvom”, jer koliko smo uspjeli doznati nigdje u hrvatskim zakonima ne stoji maksimalan broj godina koliko može trajati profesionalni ugovor s nogometašem (ni u Zakonu o sportu, ni u Zakonu o obveznim odnosima). Ponovo smo zamoli glasnogovornika da nam potvrdi smatraju li u HNS-u, ako nije definirano, da ugovori mogu biti i duži od 5 godine, što nam je on i potvrdio:
Sami ste sve odgovorili. U Zakonima RH nema prepreke da ugovor bude i dulji od 5 godina.

Odlučili smo provjeriti i u nogometnom sindikatu što misle o ovome. Tajnik Mario Jurić odgovorio da FIFA preporuča maksimalno trajanje ugovora od 5 godina, ali po hrvatskom zakonodavstvu, koliko su oni upoznati, ti ugovori mogu trajati i duže. Osim toga, ako se igrači ne žale, sindikat ne vidi ništa sporno u navedenom trajanju ugovora.

Nedoumicu oko trajanja ugovora igrača, provjerili smo i kod nekoliko odvjetnika: Damir Primorac smatra da, upravo zbog definicije članka u kojem se spominje nacionalno zakonodavstvo, možemo protumačiti kako “onda ne bi trebalo biti prepreke za zaključenje ugovora na duže razdoblje od pet godina“. Ivan Brleković, pak, drži kako “nacionalno zakonodavstvo RH o takvim ugovorima nema posebnih odredbi, pa slijedom toga svi ugovori sklopljeni na razdoblje dulje od 5 godina su protivni kogentnim normama FIFA-e“. Sličan odgovor dobili smo i od odvjetnika Davora Radića koji je citirao navedeni članak i podvukao njegovu ključnu rečenicu: “Neće biti priznata niti jedna odredba koja se odnosi na duže razdoblje“.

FIFA odgovor na maksimalno trajanje ugovora.

Kako je Davor Šuker, predsjednik HNS-a, nedavno ustvrdio da je FIFA za njega zakon, odlučili smo na koncu uputiti direktan upit FIFA-i da nam pojasne što su točno mislili o maksimalnom trajanju ugovora. Odgovorili su da je maksimalno trajanje ugovora 5 godina, osim ako u nacionalnom zakonu to eksplicitno nije drugačije propisano. Kako bismo odagnali svaku dvojbu: ukoliko u Zakonu o sportu ne piše (a ne piše) da profesionalni nogometaši smiju imati profesionalni ugovor dulji od 5 godina, to automatski znači da je maksimalno trajanje ugovora 5 godina, sukladno FIFA-inom pravilniku. I na taj dodatan upit smo dobili potvrdan odgovor. Cijelu prepisku potražite u privitku.

Što ovo u praksi znači – vjerojatno ništa. Ugovore će u HNS uskladiti s Pravilnicima, Dinamo će možda opet sazvati pressicu kukajući o “pohlepnim menadžerima” jer nisu sposobni poštivati jedan članak pravilnika o minimalnom i maksimalnom trajanju ugovora. Možda će utjehu pronaći i u tome što Anti Rukavini mogu raskinuti ugovor godinu dana ranije. S druge strane, Ademi i Pivarić su ovim tumačenjem FIFA-e ušli u posljednju godinu svog ugovora s Dinamom. Kruno Ivančić također, ali on je već naučio, jer njegov ugovor od starta nije po pravilnicima FIFA-e. Isti je potpisan (i ovjeren od strane HNS-a) na sedam godina, dok je još bio maloljetnik (maksimalni rok potpisa ugovor s maloljetnikom je tri godine). Kad je napunio 18. godina potpisan je aneks, ali se krajnji rok ugovora nije mijenjao.

BI, Karlo Propadalo


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter