Europske lige odbile prijedlog UEFA-e i ECA-e o reformama natjecanja 2024. godine

Foto: Euorpean Leagues
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

„Prijedlog koji ste iznijeli donosi dobrobit samo nekolicini bogatih klubova dok istovremeno čini štetu ligama i velikoj većini klubova u nacionalnim natjecanjima.“ – očekivan je odgovor Udruženja europskih liga na prijedlog UEFA-e i ECA-e o reformama natjecanja 2024. godine.

>> Od 2024. Lige prvaka za „elitu“, nacionalna prvenstva „velikih“ više nemaju smisla?

Odmah je bilo vidljiva nelogičnost prijedloga sigurnih mjesta u Ligi prvaka, bez obzira na rezultate u domaćim prvenstvima. Praktički ni nacionalni prvak ne bi imao siguran plasman u Ligu prvaka.

Europske lige stoga rade svoj prijedlog koji će dugoročno osigurati sportsku i financijsku održivost europskih i nacionalnih natjecanja. Uz to, navode da UEFA-i mora biti imperativ započeti graditi temeljite promjene iz onoga što se sad može nazvati samo ostatkom natjecanja. Pri tome uvažavajući sve dionike i interes svih profesionalnih nogometnih klubova. Europske lige napominju i odgovornost nacionalnih saveza te potrebu zajedničkog rada u razvoju profesionalnog nogometa.

Ne treba ni napominjati da je HNS otišao toliko daleko pa već pet godina nemamo ni Udruženje naše lige, čime nismo ni član Europskih liga te ne sudjelujemo u ovim procesima.

Prijedlog UEFA-e i ECA-e je i nastao kao nekakav kompromis između njih da najveći klubovi ne bi dalje inzistirali na Super ligi. S obzirom na program predsjednika UEFA-e, Aleksandera Čeferina, koji je puno bliži mišljenju Europskih liga, logičan je bio ovakav rasplet. Protuprijedlog Europskih liga, vidljivo iz ovog oštrog priopćenja, sigurno će biti u smjeru još ravnomjernije raspodjele novca i mjesta za plasman u europskim natjecanjima, što će ECA sigurno odbiti jer ni sa sadašnjim nisu zadovoljni.

Stoga bi od 2024. mogli vidjeti toliko najavljivanu Super ligu od 32 kluba, u skupinama po osam. Samo je pitanje što će u tom slučaju napraviti UEFA, nacionalni savezi i lige. S obzirom na statute UEFA-e i nacionalnih saveza svi ti klubovi i igrači mogu biti isključeni iz UEFA-e, domaćih i reprezentativnih natjecanja. U svakom slučaju očekuju nas teški pregovori tijekom narednih godinu dana.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter