Europi 16 mjesta na proširenom Svjetskom prvenstvu 2026. godine

Photo credit: ryan_fung via Visual hunt / CC BY-SA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon što je odlučeno da se završnica Svjetskog nogometnog prvenstva od 2026. godine širi na 48 reprezentacija (16 skupina po 3 reprezentacija, dvije prvoplasirane među 32, jednostruki kup sustav do finala), Odbor za hitnost Vijeća FIFA-e (INFANTINO Gianni, CHUNG David (OFC) Papua Nova Gvineja, AL KHALIFA Sheikh Salman Bin Ebrahim (AFC) Bahrein, DOMINGUEZ Alejandro (CONMEBOL) Paragvaj, MONTAGLIANI Victor (CONCACAF) Kanada, ČEFERIN Aleksander (UEFA) Slovenija, AHMAD Ahmad (CAF) Madagaskar); donio je preporuku Vijeću za izglasavanje broja reprezentacija iz pojedine konfederacije.

Predsjednik UEFA-e od početka formalnih i neformalnih razgovora na temu raspodjele broja mjesta za prošireno SP 2026 zalagao se za 16 ‘europskih’ mjesta. Tako će izgleda i biti, Europa bi prema preporuci Odbora dobila 16 mjesta (sada ima 13), Afrika 9 (5), Azija 8 (4), Južna Amerika 6 (4), Sjeverna i Centralna Amerika 6 (3), Oceanija 1 (0). Uz domaćina, sada se još igraju i dvije kvalifikacijske utakmice za preostala dva mjesta, Afrika-Oceanija i Južna Amerika-Sjeverna/Centralna Amerika, čime se dolazi do zbroja od 32 reprezentacije.

>> Infantino dobio podršku za proširenje SP-a 

U novom sistemu od 2026. godine uz 46 plasiranih reprezentacija (45+domaćin) za preostala 2 mjesta razigravalo bi 6 reprezentacija iz svake konfederacije osim Europe, na način da bi to 6. mjesto popunjavala reprezentacija iz konfederacije zemlje domaćina završnice. Razigravalo bi se na način da se automatski u poluzavršnicu plasiraju dvije reprezentacije s najboljom pozicijom na FIFA ljestvicama, i tamo čekaju pobjednike iz pretkola 4 preostale reprezentacije. Osim ovoga, domaćin završnice dolazi iz broja reprezentacija određenog za pojedinu konfederaciju (ukida se dosadašnje +1 mjesto za domaćina).

 

Renato Čupić

Ukoliko bi gledali sadašnju FIFA tablicu, ove bi reprezentacije igrale završnicu i kvalifikacije:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Luštica srušio Sydney

Nogometaši Western Uniteda slavili su protiv Sydneyja rezultatom 2:1, a glavna zvijezda susreta bio je Steven Luštica.

Twitter