Estudiantes dobio jedinstveni stadion u Argentini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Argentinski grad La Plata zadnja dva mjeseca ne silazi s naslovnica gotovo svih medija u zemlji i šire. Razlog tome je Diego Maradona koji s klupe vodi Gimnasiju iz već spomenutog grada.

Ipak, show mu je na jedan dan oteo gradski rival Estudiantes i njegovi navijači. Klub je to kojega iz predsjedničke fotelje vodi Juan Sebastian Veron, a trenersku palicu drži Gabriel Milito. Od poznatijih igrača Lavovi iz La Plate imaju golmana Mariana Andjuara kojega će se sjetiti vjerni pratitelji Serie A i čileanskog braniča Gonzala Jaru.

Oni su u petak u utakmici trinaestog kola pobjedili Talleres iz Cordobe 1:0 te su zajedno s navijačima zafeštali na ulicama grada. Ne, Talleres im nije toliko veliki rival pa da su tu pobjedu doživjeli kao da su osvojili neki trofej, već su slavili povratak na matični stadion.

Naime, Estudiantes je 2005. godine bio primoran napustiti svoj Jorge Luis Hirschi jer drvene tribine nisu udovoljavale novim propisima o sigurnosti na stadionima. Zbog toga su dvije sezone odradili na stadionima Gimnasije i Quilmesa, a 2007. godine su se preselili na stadion Ciudad de La Plata.


Preseljenje na gradski stadion trebalo je biti kratkog vijeka, sve dok se njihov sto godina stari dom ne obnovi. Trošne drvene tribine demolirane su 2007. i stadion se počeo graditi iz temelja, no nije sve išlo po planu. Rokovi su se probijali, nedostajalo je novca (uskakao je često Veron uplatama iz svog džepa) i stadion se u potpunosti dovršio tek ove godine. Ukupno je potrošeno 45 milijuna dolara na izgradnju UNO Jorge Luis Hirschija.

Novoizgrađeni stadion jedinstven je u Argentini jer je u potpunosti ekološki održiv, te je prvi stadion na svijetu s EDGE certifikatom. Reflektori s LED žaruljama smanjit će im potrošnju energije za 40%, a za isti postotak smanjit će im se i potrošnja vode s obzirom na to da su izgradili sustav skladištenja i filtriranja kišnice za navodnjavanje travnjaka. Jedna od inovacija je i vjetrenjača za električnu energiju kojom će se napajati svlačionice.

Također, cijeli stadion je u potpunosti digitaliziran, a klub će sudjelovati i u projektu adekvatnog odvajanja otpada sa stadiona. Glavni travnjak je također novost u Argentini budući da hibrid sintetičke i prirodne trave nema još niti jedan klub. Tribine stadiona primaju 30.018 gledatelja, a na njima nema ograda! U klubu su se odlučili promovirati dobro ponašanje, a ukoliko netko uđe u teren biti će kažnjen zabranom dolaska na stadion i izbacivanjem iz članstva kluba.

Povratak na matični stadion nakon 14 godina izbivanja bio je najavljen nakon utakmice protiv Talleresa, stoga se rijeka navijača nakon utakmoce uputila ulicama La Plate prema novom/starom stadionu gdje se feštalo uz pjesmu, bengalke, dimne i sve moguće navijačke rekvizite.


Joško Listeš


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email