Eksperiment nije uspio, Premier League vraća trajanje prijelaznog roka na staro

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Klubovi Premier League su na sastanku glasovali za vraćanje trajanja prijelaznog roka koji vrijedi i u ostatke europskih zemalja.

U rujnu 2017. godine su prvotno donijeli odluku da ljetni prijelazni rok u najvišem rangu engleskog nogometa više neće trajati do konca kolovoza, kao što je uobičajeno u ostalim zemalja, nego do onog četvrtka do 17 sati uoči kojega se odigrava prvo kolo nove sezone.

Ovakva praksa je bila na snazi protekle dvije godine, a ovogodišnji ljetni prijelazni rok će trajati do 1. rujna.

Klubovi su se odlučili za takvu odluku jer su se treneri žalili da trajanje prijelaznog roka i nakon službenog početka sezone onemogućava kvalitetno planiranje igračkog kadra.

Međutim engleski primjer nisu slijedile ostale zemlje koje su tako bile u prednosti, a klubovi Premier League nisu mogli dovesti zamjenu za igrača koji bi nakon kraja prijelaznog roka u domaćem prvenstvu otišao u neki inozemni klub.

Jedan od zagovornika ponovnog vraćanja na staro je bio trener Liverpoola Jurgen Klopp koji je zagovarao usklađivanje trajanja prijelaznog roka za sve europske zemlje te je u vezi toga izjavio:

“Nije me briga kad će prijelazni rok biti zaključen, ali u svim zemljama se on mora zatvoriti u isto vrijeme.”

Planove da trajanja prijelaznih rokova uskladi za sve svoje članice imala je i FIFA. Njena interna radna skupina je još 2018. godine predsjedniku Gianniju Infantinu predložila da prijelazni rokovi završavaju dan prije početka sezone, međutim do realizacije tog razmišljanja nije došlo. Ideju o kraćem trajanju prijelaznog roka svojevremeno je u razgovoru za njemački ARD podržao i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Kako će ova odluka Premier League utjecati na razmišljanja čelnika nogometnih institucija ostaje da vidimo.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email