EBITDA: Hajduk u plusu 12,4 milijuna kuna!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U utorak 25. studenog vijećnici Grada Splita održat će sjednicu s temom Hajduka. Osim što će raspravljati o prijedlogu udruge Naš Hajduk da se trenutni model po kojem članovi kluba, na izborima u ime Grada, biraju 7 od 9 članova Nadzornog odbora produži za narednih 25 godina, vijećnici će analizirati financijsko poslovanje kluba u ovoj godini. U prvih devet mjeseci klub je ostvario ukupne prihode od 58.231.683 kuna dok su u isto vrijeme ukupni rashodi iznosili 54.721.263 kuna, tako da je Hajduk na kraju ovog razdoblja ostvario dobit od 3.510.420 kuna.

U isto vrijeme prošle godine dobit je iznosila 2.347.843 kune, što znači da je ove godine usprkos manjoj zaradi od prodaje igrača klub ostvario bolji rezultat. Taj podatak nam sugerira da Majstori s mora sve manje ovise od transfera, a razlog tome su bolji rezultati u europskim natjecanjima koji su doveli do većih prihoda od ulaznica, ali i bolji rezultati u komercijalnim i marketinškim aktivnostima kao i smanjenje ukupnih izdvajanja za plaće čime se poslovanje sve više racionalizira.

Najznačajniji napredak unutar stavke “Prihodi od ulaznica” dolazi zbog jedne dodatne europske utakmice u odnosu na prošlu godinu, radi se o playoffu Europske lige protiv ukrajinskog Dnjepra koji je privukao veliku pozornost simpatizera Bilih. Također ne treba zaboraviti da je prošlogodišnja europska utakmica protiv makedonskog Turnova odigrana bez prisustva gledatelja što je također utjecalo na prihod. Veliki doprinos ovoj stavci daje i prihod od prodanih pretplata po kojemu je Hajduk uvjerljivo vodeći sportski kolektiv u državi.

Unatoč jednom koncertu manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine “Komercijalni prihodi” su doživjeli napredak zahvaljujući značajno povećanim prihodima od prodaje robe, dok su “Ostali prihodi” povećani zbog veće europske nagrade izborene prolaskom dodatne stepenice u odnosu na 2013. godinu. “Prihodi od raspolaganja registracije igrača” odnose se ponajviše na transfer Marija Pašalića u Chelsea u siječnju ove godine te prelazak Franka Andrijaševića u Dinamo tijekom ljetnog prijelaznog roka. Najveći udio unutar stavke “Izvanredni prihodi” se odnosi na donacije klubu.

Dodatna europska utakmica u odnosu na prošlu godinu nije samo utjecala na povećanje prihoda nego i na povećanje rashoda. Prije svega se to odnosi na veće troškove organizacije utakmica kao i na veće troškove putovanja (stavka “Trošak natjecanja”).

“Troškovi materijala” su rasli jer je klub u kolovozu prošle godine preuzeo maloprodaju zbog čega troši sredstva na nabavku robe. Unutar “Troškova zaposlenika” najveći dio otpada na servisiranje ugovornih obveza prema igračima (11.730.312) i trenerima prve momčadi i omladinske škole (2.922.737), na isplatu stipendija i hranarina (1.544.252), kao i na plaće zaposlenika (6.717.229). Međutim vidljivo je ukupno smanjenje tih troškova za 3,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Amortizacija je knjigovodstvena stavka koja se u Hajdukovu slučaju u najvećoj mjeri odnosi na koncesiju na stadion Poljud koja je ugovorena u 2008. godini na tridesetogodišnje razdoblje. Ta amortizacija, koja se samo knjigovodstveno vodi što će reći da nema pravog novca u opticaju, je za prvih devet mjeseci umanjila dobit za 5.518.394 kuna.

Hajduk je u prvih devet mjeseci na zatezne kamate morao izdvojiti 3,8 milijuna kuna i upravo ova stavka dominira pod “Financijskim rashodima”. Kamate se ponajprije odnose na aktivirano jamstvo za kredit zbog čega po ugovoru klub plaća zakonske zatezne kamate koje iznose čak 15%. Upravo će ovo jamstvo biti i jedan od predmeta rasprave na Gradskom vijeću s obzirom na to da je Uprava kluba predložila da dođe do njegovog reprogramiranja tako što bi se kamata smanjila, a rok otplate produžio. Uz to vodstvo kluba smatra da je na osnovu Ugovora o koncesiji prema kojemu je Grad dužan snositi investicijska ulaganja u stadion potrebno priznati ulaganja Hajduka od 5,2 milijuna kuna koja su se po toj osnovi dogodila u razdoblju od prethodnih 5 godina.

Rezultati Hajduka izgledaju odlično ako pogledamoEBITDA pokazatelj koji se uobičajeno prevodi kao dobit prije kamata, poreza i amortizacije, a on nakon prvih devet mjeseci ove godine iznosi 12.451.922 kune. Neto operativni rezultat (operativni prihodi umanjeni za operativni rashodi bez izvanrednih i financijskih prihoda/rashoda, te amortizacije) je isto pozitivan i iznosi9.339.849 kn.

Hajduk je tako nakon dobrih prošlogodišnjih rezultata i u tekućoj godini nastavio svoj put ka financijskoj konsolidaciji, ozdravljenju i poslovanju na realnim osnovama.


Karlo Propadalo


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email