Doping kontrola na četiri utakmice 20. kola HT Prve lige

Foto: Luka Mladinić
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon skoro dvomjesečne zimske stanke lopta se ponovno zakotrljala na terenima Hrvatski Telekom Prve lige. U pet utakmica 20. kola na tribinama se ukupno okupilo 10.952 gledatelja odnosno 2.190 po susretu.

Nastavak prvenstvene sezone su iskoristili i djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji djeluju pri Službi za antidoping te su nakon četiri utakmice kontrolirali po jednog igrača iz svake momčadi.

Kolo su u petak u derbiju začelja pred 906 znatiželjnika otvorili Inter-Zaprešić i Istra 1961, a slavlje su zahvaljujući pogotku Mitrovića i autogolu Bosančića upisali domaćini. Delegat dvoboja Željko Podrug je ovom prilikom zapisao:

Utakmica organizirana u Skladu sa Propozicijama natjecanja HT Prve lige. Sportske iskaznice igrača i licence službenih osoba ispravne i sa pravom nastupa. Oba kluba su priložili popis igrača sa datumom obavljenog liječničkog pregleda potpisanim od strane ovlaštene osobe za zastupanje kluba. Svi igrači sa pravom nastupa. Za domaći klub nastupila dva igrača stranog državljanstva. Domaćin prijavljuje nacionalno trenirane igrače pod br. 7, 11, 26, 31, 32 i 17, a kod gostiju igrači pod br. 5, 6, 7, 12, 20, 22 i 27. Licencirani treneri vodili svoje momčadi. Domaćin prije utakmice pripremio sve tehničke uvjete za korištenje VAR tehnologije na utakmici. Tijekom utakmice nisu zabilježena nikakve tehničke poteškoće u korištenju VAR tehnologije. Medicinsko osoblje bez većih intervencija. Brojači gledatelja u funkciji, domaćin osigurao personalizaciju ulaznica.

Subotnji program je započeo pred 863 gledatelja u Kranjčevićevoj pobjedom Lokomotive nad Rijekom. Momčad Gorana Tomića je povela preko dvostrukog strijelca Kastratija da bi poraz gostiju ublažio Lončar. Susretu je prisustvovao i Krešimir Glavina koji je u delegatskom izvještaju naveo:

Organizacije utakmice po Propozicijama tog ranga natjecanja uz prisustvo svih službenih osoba i službi potrebnih za odigravanje utakmice. Sportske iskaznice igrača obiju momčadi upisanih u zapisnik kao i licence službenih osoba uredne. Predstavnici klubova predal ina vrijeme s potpisom od strane ovlaštene osobe za zastupanje kluba popis igrača s datumom obavljenog liječničkog pregleda. Od strane domaćina poduzete su sve radnje kako bi se VAR ekipi omogućili neophodni uvjeti za rad. Obje momčadi pridržavaju se čl. 15. st. 8. Propozicija o nacionalno treniranim igračima i to, kod domaćina brojevi 6., 9., 13., 20., 26., 29. a kod gostiju brojevi 25., 26., 7., 8., 19., 27. Utakmicu pratilo 867 gledatelja a od tog stotinjak navijača gostujuće momčadi, Armada na istočnoj tribini. Ista navijačka skupina u 34. minuti i 82. minuti skandira “purgerske pičke2, 38. I 60. minuti “HNS pederi nogomet ste sjebali”, u 60. i 88. “jeb’o vas Mamić” i u 82. minuti “ubi ubi purgera”. Na utakmici prisutna i dopinška kontrola koja je obavila testiranje uzoraka i to domaćeg igrača broj 9. i gostujućeg igrača broj 7. Utakmica završila u redu i miru.

Aktualni prvak Dinamo je pred 2.323 gledatelja u Koprivnici golovima Ivanušeca i Petkovića pobijedio Slaven Belupo, a delegat susreta Darko Kolesarić je tom prilikom zapazio sljedeće:

Utakmica odigrana i organizirana sukladno Propozicijama natjecanja. Sportske iskaznice igrača i licence službenih osoba uredne i ovjerene. U prilogu zapisnika dostavljam popis igrača sa datumima liječničkih pregleda predan od oba kluba prije početka utakmice. Sukladno čl. 15 st. 8 Propozicija prijavljujem nacionalno trenirane igrače kako slijedi: kod domaćina igrači br. 1, 2, 3, 7, 10 i 15, a kod gostiju igrači br.: 1, 11, 17, 21, 27 i 40. Na utakmici je korišten VAR, kojom prilikom nije bilo poteškoća u radu. Po završetku utkamice obavljena je doping kontrola te je testiran igrač domaćina sa brojem 12 a kod gostiju igrač sa brojem 1. U 79. min. gostujuća navijačka skupina “BBB” smještena na južnom dijelu zapadne tribine upalila je jednu bljeskalicu i jednu petardu koje su ugašene na tribini.

Najviše gledatelja u 20. kolu, njih 5.043, je privuklo gostovanje Hajduka u Varaždinu. Utakmicu je obilježila i prva upotreba VAR-a u HT Prvoj ligi, a izabranici Igora Tudora su golovima Jradija, Caktaša (11m) i Eduoka (11m) upisali pobjedu od 0:3. Delegat Zoran Pandža je u zapisniku zabilježio:

Utakmica organizirana i odigrana prema Propozicijama HT I liga. Identitet igrača utvrđen putem sportskih iskaznica, liječnički pregledi vrijedeći, kao i licence službenih osoba. Službeni predstavnici Klubova predali su delegatu Popis igrača sa obavljenim liječničkim pregledom koji su potpisani od osoba ovlaštenih za zastupanje. Domaćin osigurao prisustvo svih potrebnih službi, kao i prostoriju za VAR i prostoriju za doping kontrolu. Dopinški kontrolori HZJZ/ Služba za antidoping Ivan Kodvanj i Božo Mamić testirali su slijedeće igrače: NK Varaždin br. 1 Ivan Nevistić i HNK Hajduk br. 21 De Macedo Da Silva Jairo. Prodaja ulaznica vršena sukladno čl. 6 Propozicija natjecanja o personaliziranoj prodaji ulaznica. Kako bi ispunili obvezu iz čl. 15 Propozicija natjecanja Klubovi kao nacionalno trenirane igrače prijavljuju : NK Varaždin br. 1,13,16,17,23 i 24, a HNK Hajduk br. 10,17,40,55 ,70 i 91. Na utakmici je korištena VAR tehnologija i sudac je 4 puta tražio VAR provjeru. Tijekom utakmice bilo je neprimjerno skandiranje i to od domaćih navijača NK Varaždin smještenih na zapadnoj tribini, u 90+3 min uzvici “Cigani, cigani” (vezano za odluku suca, te za izvođenje kaznenog udarca za HNK Hajduk), te od strane gostujuće navijačke skupine HNK Hajduk (1238 gledatelja), smještene na južnoj tribini koju su u 53. min uzvikivali ” HNS pederi nogomet ste sjebali”. Također gostujuća navijačka skupina na južnoj tribini u 18 min. zapalila je 1 baklju, u 41. min 1 bljeskalicu, u 59. min 4 baklje, te u vremenu od 70-75. min. 22 baklje, 8 dimnih kutija i 1 bljeskalicu, a koja sva pirotehnička sredstva su dogorjela na istoj tribini.

U posljednjem susretu 20. kola 1.817 posjetitelja u Velikoj Gorici u srazu Gorice i Osijeka nije vidjelo zgoditak, a delegat Vicko Bućan je o utakmici zapisao:

Organizacija utakmice sukladna Propozicijama natjecanja HTPL. Klubovi uz sportske iskaznice dostavili ovjeren obrazac o liječničkom pregledu za svoje momčadi. Obrasci se nalaze u prilogu zapisnika. Licence službenih osoba ispravne. Klubovi sukladno čl. 15 stavak 8 Propozicija HTPL prijavljuju sljedeće nacionalno trenirane igrače: za HNK Goricu su brojevi sljedećih igrača 1, 10, 20, 44, 77, 50 dok za NK Osijek se prijavljuju sljedeći igrači broj 1, 9, 12, 21, 22, 25. Tijekom utakmice korištena VAR tehnologija. Nakon utakmice doping kontroli su pristupili igrač broj 21 kod HNK Gorice, dok je kod momčadi NK Osijek pristupio igrač s brojem 30. Izvršena personalizirana prodaja ulaznica. Ponašanje gledatelja tokom cijele utakmice fer i korektno.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email