Dinamo samo u 2014. godini potrošio sve zalihe još od Modrića i Eduarda – gubitak 90 milijuna kuna!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine GNK Dinamo Zagreb objavljeni su financijski rezultati kluba za prethodnu godinu. Navedeno je kako je Dinamo ostvario 120,7 milijuna kuna prihoda, dok rashodi iznose 211,4 milijuna kuna. Gubitak, odnosno manjak prihoda, iznosinevjerojatnih 90,7 milijuna kuna.

Takav rezultat je logična posljedica poslovanja kluba koji je u potpunosti ostao bez ikakve navijačke podrške, kojeg sponzori zaobilaze u širokom luku, a dogodio se i neuspjeh na rezultatskom planu u Europi (propuštena Liga prvaka) i nešto manje “plodna” godina na tržištu igrača (prodan samo Halilović sa skromnih 2 milijuna eura). Istovremeno, klub troši ogromna sredstva (gotovo 30 milijuna eura godišnje), iako je i sam Zdravko Mamić rekao da je to nerealno i neodrživo. Mamić je spominjao iznos od 15 milijuna eura rashoda koje bi Dinamo mogao financirati, no nejasno je zašto se onda budžet udvostručio.

Navedenih 90 milijuna kuna gubitka pokrit će se iz viškova prethodnih godina, rekao je Mamić. Istina, Dinamo ima 114 milijuna kuna prenesenih viškova iz prethodnih godina, no veoma je zabrinjavajuće što je gotovo cjelokupan višak stvaran 10 godina nestao u samo jednoj godini. Ako želimo biti konkretni, možemo kazati da je Dinamo u 2014. godini “potrošio” Modrića, Eduarda, Ćorluku, Lovrena, Badelja, Mandžukića, Kovačića, Halilovića, Murića, odnosno potrošio je silnu “lovu” koja je ušla u klub odljevom ovakvog vrhunskog talenta. Danas, početkom 2015. godine, Dinamo niti ima taj talent, niti ima novac. Teško je u ovom trenutku vidjeti to vrhunsko upravljanje klubom koje se često spominje uz Dinamo.

Likvidnost na kredit?

No, izjavio je Mamić kako problema s likvidnošću jednostavno mdash; nema. Sve troškove je Dinamo platio. Osim što je ta izjava tehnički netočna (ne podmiruju se troškovi, podmiruju se obveze koje su nastale jer smo nešto trošili), veoma je upitna i njena stvarna točnost. Naime, kad bilo koje poduzeće iskaže gubitak (manjak) od 90 milijuna kuna, odnosno potroši 175% svojih prihoda (znači rashodi su gotovo dvostruko veći od prihoda), onda se to jednostavno mora drastično odraziti i na bilancu imovine i izvora imovine (obveza).

Ukupna vrijednost imovine Dinama na kraju 2013. godine bila je 260 milijuna kuna. Ta imovina financirana je iz vlastitih izvora/kapitala s 46% (120 milijuna kuna), dok su obveze kluba iznosile 54% pasive (140 milijuna kuna).
Kada 90 milijuna kuna manjka iz 2014. godine uključimo u bilancu, točnije mdash; umanjimo vrijednost prenesenih viškova što direktno umanjuje vrijednost imovine iz vlastitih izvora (120 milijuna kuna), dolazimo do vrijednosti vlastitog kapitala od samo cca 30 milijuna kuna. Ako uzmemo da se vrijednost imovine nije smanjila, dakle i dalje je između 250 i 300 milijuna kuna kao i u 2013. godini, onda se može zaključiti kako današnje obveze Dinama (za rashode poslovanja, za kredite i zajmove) iznose “debelo” preko 200 milijuna kuna. Ako je Zdravko Mamić rekao istinu (da su “plaćeni svi troškovi”), postavlja se pitanje mdash; iz kojih izvora? Kreditima? U 2013. podignuti su krediti u iznosu oko 25 milijuna kuna, u 2014. korišten je kredit za likvidnost, ali ne zna se još uvijek točan iznos. Vrlo je i upitno koji bi kreditni odbor odobrio tolike kredite s obzirom na to da Dinamo i nema imovine, osim igrača? I naravno “nezgodna” stvar s kreditima je da se oni, uz kamate, trebaju i vratiti.

Znaju prodati, ali ne i naplatiti

Indikativna je još jedna brojka, a to su potraživanja koja Dinamo ima od kupaca (većinom inozemnih, za transfere igrača). Na kraju ’13mdash;te potraživanja su iznosila 130 milijuna kuna, a na skupštini smo mogli čuti kako na kraju ’14mdash;te godine iznose više od 200 milijuna kuna. Značajan je to porast, značajna je to “cifra”. Dinamovi čelnici se često hvale s megamdash;transferima, super uspješnim prodajama. Istina, znaju oni “zavaljat” igrača, samo da li znaju “zavaljat” pravim ljudima? Svi koji u Hrvatskoj nešto rade znaju da je najteže naplatiti svoj rad ili proizvod. Loše gospodarstvo, slaba likvidnost. No, Dinamo ima takav “proizvod” koji se gotovo isključivo prodaje u inozemstvu. Postavlja se pitanje mdash; zašto se zadnjih godina u većini slučajeva posluje s talijanskim klubovima, kad znamo da su oni financijski slabi, mnogi čak i krahirali? Zašto se guraju igrači u Italiju, a ne uspijeva se pronaći kupac iz Njemačke ili Engleske? Zašto klub prodaje (pre)mlade igrače i osiromašuje momčad, a istovremeno se osiromašuje i blagajna jer uplata očito nema? ZAŠTO, ako je Dinamo mdash; likvidan?

Financije su manji problem uz kvalitetan PR

No, treba priznati kako Dinamo ima kvalitetan PR. Lijepo znaju upakirati svaku priču. Ovaj izrazito negativan poslovni rezultat prikazan je kao “no big deal”. Ono, kao “imamo viškove, imamo zalihe love, imamo stotine (i to doslovno) talentiranih klinaca pod ugovorima, imamo budućnost”. Tu budućnost pakiraju u dobro poznatu hrvatsku priču mdash; privatizaciju. Uh, što se prosječni Hrvat nagledao vrhunskih privatizacija od kad je Lijepe Naše…
Kažu mdash; “trebamo svježi kapital”. Pa jasno, tko ima išta protiv svježeg kapitala? Nitko pri zdravoj pameti. Samo, eto…zdrava pamet bi nam trebala kazati ŠTO je to istinski KAPITAL za jednu tvrtku ili klub kao što je Dinamo.

Kapital su za nogometni klub, cijenjeni čitatelji, vjerni kupci (= vjerni navijači). Ako roba ili usluga nemaju kupca, ako nemate klijente/potrošače koji će konzumirati vašu robu ili uslugu, onda vam uzalud svi novci svijeta. Takav biznis je onda mdash; rupa bez dna. Budimo realni, investitori ne vole rupe bez dna. Nitko ih ne voli.

Kapital je mozak. Svježa pamet. Možda nije ključno da je svježa, ali je ključno da je mdash; pamet. Ne ona pamet koja će nam prodat “muda pod bubrege”, koja će nam rasprodat klince, a usput namlatiti 100 milijuna “minusa” za 2 godine i onda kazati mdash; dajte nam još friške love da i dalje ovako maestralno upravljamo.

Istina, Dinamu treba kapital. Za početak, neki novi pametni ljudi. Sinergija svih članova kluba, Grada i poduzetnika. To je pravi kapital! A ne pretvorba i privatizacija u režiji Zdravka Mamića… pokušajčetr’sosmi.

Ivan Prekratić

PROČITAJTE:
mdash; Financijsko izvješće Dinama za 2012. i 2013. godinu
mdash; Koliko vrijedi Dinamo?
mdash; Kako bi trebalo izgledati preoblikovanje Dinama?

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email