Dinamo posrednicima isplatio skoro 6,5 milijuna eura

Foto: Fieldoo Blog
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U rujnu 2015. godine na snagu je stupio novi Pravilnik o radu s posrednicima koji je u cilju povećanja transparentnosti predvidio da se ime svakog posrednika kao i naknada koja mu je isplaćena mora nalaziti u svakom ugovor na relaciji klub – klub ili klub – igrač pri čijem su zaključenju oni sudjelovali. Također ukoliko posrednik nije sudjelovao pri određenom transferu ili okončanju pregovora između igrača i kluba onda je ta činjenica trebala biti izričito navedena u samom ugovoru.

Navedeni propis je predvidio i da HNS u ožujku svake godine na svojim službenim internetskim stranicama javno objaviti imena svih posrednika koji su sudjelovali u poslovima kao i ukupni iznos provizija koje su im isplaćene kako od igrača tako i od klubova, a koji su registrirani putem sustava FIFA TMS IRT.

Poštujući navedeni Pravilinik Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza je u veljači ove godine objavio dopunu odluke o objavi podataka o poslovima u koje su bili uključeni posrednici u razdoblju od 1. travnja 2015. godine do 31. ožujka 2016. godine. Zanimljivo da su u prvotno objavljenoj odluci u travnju prošle godine bila navedena imena samo tri posrednika, a uopće nije bilo naznačeno kolike su ukupne iznose posrednici dobili.

>> Hrvatski nogometni savez registrirao samo tri posrednika?!

U odnosu na prvotnu odluku HNS je povećao broj registriranih posrednika sa tri na 11:

Obuhvaća razdoblje od 1.4.2015. do 31.3.2016. godine

Prema objavljenim podacima za navedeno razdoblje GNK Dinamo Zagreb je posrednicima ukupno isplatio 930.000 eura te se taj iznos odnosi na Fernanda Felicevicha koji je sudjelovao u dolasku Angela Henriqueza iz Manchester Uniteda, Marija Kneza koji je posredovao prilikom dolaska Gordona Schildenfelda iz Panathinakosa te Miloša Malenovića koji je doprinio transferu Joze Šimunovića u Celtic.

Obuhvaća razdoblje od 1.4.2015. do 31.3.2016. godine

HNK Rijeka je pak u promatranom razdoblju posrednicima ukupno isplatila 160.000 eura, 80.000 dolara te 189.250 kuna. Navedeni iznosi se odnose na Adriana Aliaja koji je bio uključen u potpis ugovora sa Odiseom Roshijem koji je pristigao iz FSV Frankfurta, Branka Huciku koji je realizirao odlazak Mislava Oršića u korejski Jeonnam Dragons, Huga Garciju Martorella koji posredovao u potpisu ugovora Moisesa za Palmeiras, Miloša Malenovića koji je bio posrednik u dolasku Marija Gavranovića iz Zuricha te Maru Ioaba Bogdana koji je bio uključen u potpis ugovora sa Florentinom Mateiom koji je pristigao iz Volyn Lutska. Dolazak Leonarda Zute iz Hackena je realizirao Filip Lesniewski, ali on nije naveden kao klijent kluba pa je pretpostavka da mu Rijeka nije isplatila naknadu nego eventualno sam igrač.

HNS je u razdoblju od 1.4.2015. do 31.3.2016. registirao i da je Adrian Aliaj bio posrednik prilikom potpisa ugovora Lokomotive i Erosa Grezde koji je do tada bio igrač Zavrča, a Da Silva Correia Jussara Mary je bio uključen u dolazak Jeffersona iz Farensea u Hajduk međutim nije navedeno je li navedenim posrednicima isplaćena naknada.

Kako je primjerice Jefferson jedini igrač koji je povezan s Hajdukom, a čije se ime nalazi na popisu onda iznos naknade možda nije objavljen jer bi se saznao točan iznos, a HNS javnosti u uvid daje samo ukupne brojke. Također treba napomenuti da je moguće da netko od navedenih posrednika nije dobio nikakvu proviziju iako se nalazi na popisu upravo zbog toga što HNS objavljuje samo ukupne iznose koji su isplaćeni, a ne iznos na koga se u točno odnosi.

Osim nadopune odluke za razdoblje od travnja 2015. do ožujka 2016. godine IO HNS-a je posljednjeg dana ožujka ove godine na službenim internetskim stranicama saveza objavio i odluku  o objavi podataka o poslovima u koje su bili uključeni posrednici u razdoblju od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2017. godine. U odnosu na prethodno razdoblje ovaj put je registiran ukupno 41 posao u koji su bili uključeni posrednici.

U navedenom razdoblju GNK Dinamo Zagreb je opet predvodnik u ukupnom iznosu koji je isplaćen posrednicima. Ovaj put se radi o 5.420.000 eura i 150.000 dolara, a odnosi se na Olivera Phillippa Kronenberga koji sudjelovao u odlasku Josipa Brekala u Wolfsburg, Giuseppea Bozzoa koji je transferirao Duju Čopa u Cagliari te Marka Roga u Napoli, Nelia Freirea Lucasa koji je zaslužan za dolazak Marcosa Guilhermea iz Atletico Paranaensea, Amira Houshanga Saadrtija koji je doveo Ali Karimija iz Sepahana, Darija Zahoru koji je bio sudionik prelaska Mirka Marića iz Dinama u Videoton, Eleftheriosa Sidiropoulosa koji je posredovao u odlasku Marka Pjace u Juventus.

Obuhvaća razdoblje od 1.4.2016. do 31.3.2017. godine

Kao posrednici su registrirani i Andy Bara koji je doveo Sammira iz kineskog Jiangsu Suninga, Xaviera de Miranda Pablo koji je bio partner u dolasku Marcosa Guilhermea, Carlos Eduardo Mandu Maluf koji doprinio dolasku Jonasa iz Flamengo, Dario Zahora koji je realizirao prelazak Leškovića te Adrian Aliaj prilikom dolaska Amira Rrahmanija iz RNK Splita, ali oni nisu navedeni kao klijenti Dinama nego igrača pa su im eventualnu naknadu moglu isplatiti sami igrači.

HNK Hajduk Split je pak u promatranom razdoblju posrednicima ukupno isplatio 730.000 eura i 300.000 kuna. Navedeni iznos obuhvaća Vukmila Vukmiricu zbog dolaska Ante Ercega iz Balikesirspora, Vladana Filipovića koji je posredovao u dolasku Marka Futacsa iz Mersina, Marcela Kacinara koji je bio agent prilikom potpisa ugovora Hysena Memolle iz Verone, Lovru Sošu koji je kao predstavnik agencije sudjelovao u transferu Lovre Kalinića u Gent, Nikolu Damjanca koji je među zaslužnima za odlazak Josipa Maganjića u Fiorentinu, Santiaga Baraibara Ribeiroa koji je kao posrednik realizirao potpis ugovora sa Ahmedom Saidom koji je do tada bio član Olhanensea, Gorana Lucića koji je u siječnju bio uključen u transfer Lorenca Šimića u Sampdoriju, Velibora Kvrgića koji je pak sudjelovao u odlasku Tina Sušića u Genk te Milena Dimitrova Gueorguieva koji je bio posrednik u dolasku Georgi Terzieva na posudbu iz Ludogoreca.

Kao posrednici su navedeni i Adrian Aliaj koji je agent Tome Bašića i Josipa Juranovića te Oliver Konig kao predstavnik Francka Ohandze, ali u navedenom poslovima kao klijent nije naveden ni Hajduk, a ni sami igrači pa je vjerojatno da posrednici nisu dobili naknadu za produženje ugovora kluba s tim igračima.

HNK Rijeka je pak od travnja 2016. do ožujka 2017. godine posrednicima ukupno isplatila 423.000 eura. Klub s Rujevice je naveden kao klijent Stipe Lapića koji je sudjelovao u dolasku Romana Bezjaka na posudbu iz Darmstadta te Ante Kulušića koji je bio član Genclerbirligija, potom Adriana Aliaja koji je bio uključen u dolazak Josipa Eleza na posudbu iz Lazija, Darka Smoljana koji je realizirao potpis Aleksandra Šofranca iz Sutjeske, Deancea Jurčića koji je posredovao u dolasku Harisa Handžića iz UFA-e, Andriju Šošu prilikom potpisa ugovora sa Bernardom Matićem, Danka Đikića koji je realizirao dolazak Darija Župarića iz Pescare te Guerassima Hristova Daskalova koji je sudjelovao u transferu Mateja Mitrovića u Besiktas.

Posrednik Robert Cibej je sudjelovao u dolasku Matica Črnica, a Darko Smoljan prilikom potpisa ugovora sa Josipom Elezom te Ivan Cjetković u odlasku Mateja Mitrovića, ali oni nisu bili klijenti Rijeke nego igrača pa su im naknadu mogli isplatiti igrači osobno. Zanimljivo je i da je Deance Jurčić lako moguće naknadu dobio i od Rijeke i od samo Harisa Handžića.

Lokomotiva je pak u promatranom razdoblju posrednicima isplatila 101.000 eura, a kao klijenti su joj navedeni Jozo Palac koji je sudjelovao u realizaciji transfera Karla Bartoleca u Nordsjaelland i Markelian Cenolli koji je bio uključen u odlazak Karla Bručića u Ashdod te Tomislava Mrčele u Jeonnam Dragons.

Slaven Belupo je pak prilikom transfera Stefana Savića u Rodu koristio usluge posrednika Velibora Kvrgića kojem je zbog toga pripala naknada od 80.000 eura.

Obzirom na objavljene podatke možemo zaključiti da je u protekle dvije godine posrednicima najviše novca isplatio GNK Dinamo Zagreb, skoro 6,5 milijuna eura. Slijedi HNK Hajduk sa oko 770.000 eura dok je  HNK Rijeka u tu svrhu izdvojila oko 675.000 eura.

Iako je HNS objavom navedenih dokumenata učinio korak naprijed u povećanju transparentnosti još uvijek je poprilično teško vjerovati da je u razdoblju od travnja 2015. do ožujka 2017. godine u samo 52 posla bio uključen posrednik. Pretpostavka je da je ta brojka veća, a na Savezu je da posredstvom disciplinskih mjera osigura bolju provedbu propisa u budućnosti.

Karlo Propadalo


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter