Devetero igrača, dužnosnika i poduzetnika osuđeno zbog namještanja utakmica u Španjolskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sud u španjolskoj Navarri je donio prvostupanjske osuđujuće presude protiv devetero igrača, poduzetnika i dužnosnika koje se sumnjiči za namještanje utakmica LaLige. Između ostalih se radi o pet bivših dužnosnika Osasune te dva bivša igrača Betisa, a okrivljeni su da su tijekom sezona 2012./13. i 2013./14. namještali utakmice kako bi Osasuna zadržala ostanak u najvišem rangu natjecanja.

Najdužu kaznu, od osam godina i osam mjeseci zatvora, je dobio bivši direktor Osasune Ángel Vizcay kojeg se teretilo zbog pronevjere, krivotvorenja i korupcije. Bivši predsjednik istog kluba Miguel Archanco te direktor Jesús Peralta Gracia su dobili po šest godina i osam mjeseci zatvora, dok je potpredsjednik Juan Antonio Pascual prošao sa šest godina i šest mjeseci zatvorske kazne. Blagajnik kluba Sancho Bandrés je osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora. Bivši menadžer Osasune Diego Maquirriain i igrač Betisa Jordi Figueras su oslobođeni optužbi. 

Bivši igrači Betisa Antonio Amaya i Xavi Torres su dobili po godinu dana zatvora, izgon iz profesionalnog nogometa na dvije godine te 900.000 eura kazne, a osuđena su i dva agenta za nekretnine Cristina Valencia i Albert Nolla kojima je zbog krivotvorenja dokumenta izrečena kazna od po devet mjeseci zatvora. 

Ukoliko kazna postane pravomoćna osuđeni će Osasuni morati nadoknaditi iznos od 2,34 milijuna eura za koji je utvrđeno da je nelegalno isplaćen s računa kluba u dvije navedene sezone. 

Prema Vizcayjevom svjedočenju iz siječnja ove godine tijekom sezone 2012./13. je po 150.000 eura isplaćeno igračima Betisa i Valladolida kako bi ih se motiviralo da pobjede rivalske klubove dok je igračima Getafe pripalo 400.000 eura kako bi izgubili utakmicu.

Iduće sezone je pak 400.000 eura isplaćeno igračima Betisa kako bi, usprkos tome što su već bili ispali iz lige, svladali Osasunine rivale, a dodatnih 250.000 eura kako bi izgubili od Osasune u posljednjem kolu sezone.

Osasuna je 2013. godine uspjela izbjeći ispadanje iz LaLige, ali joj to nije pošlo za rukom sezonu kasnije kada su završili na 18. mjestu ljestvice. U najviši rang španjolskog nogometa su se vratili u svibnju prošle godine, a trenutno zauzimaju 13. mjesto na ljestvici poslije 20. odigranih kola. 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email