Deveta godina otkad nas je napustio Hrvoje Ćustić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na današnji dan prije devet godina, nekoliko dana nakon tragičnog događaja, preminuo je tada 24-godišnji Hrvoje Ćustić.

Susret 26. kola 1. HNL između Zadra i Cibalije, odigran 29. ožujka 2008. godine, zauvijek će ostati upisan kao najtragičniji događaj hrvatskog nogometa.

U 4. minuti utakmice jednu dugu loptu ispucao je Danijel Subašić. U borbu za njom krenuli su Ćustić i tada 17-godišnji veznjak Cibalije Tomislav Jurić. U naizgled bezazlenom duelu Hrvoje se spotakao i udario glavom u neobloženi betonski zid. Hitna pomoć odmah je došla po njega i odvela ga u zadarsku bolnicu. Uslijed kritičnog stanja, u kojem se nalazio zbog oštećenja mozga, peti dan je podlegao.

Smrt mladog nogometaša pogodila je hrvatsku nogometnu i širu javnost. Postavljala su se i pitanja odgovornosti onih koji su klubu s takvom infrastrukturom odobrili licencu za natjecanje. Tek potaknut tragedijom HNS je nadopunio Pravilnik o licenciranju u koji je dodao propis u kojem stoji da prvoligaški travnjaci moraju biti široki minimalno pet metara van linija za igru. Onima koji to nisu u mogućnosti, iznimno se može dopustiti i neispunjenje uvjeta, uz adekvatna ‘tehnička rješenja’.

Iako je naknadnim izmjenama Pravilnika o liceniranju Savez priznao dio odgovornosti za ovaj tragičan događaj, za isti nikada formalno i pravno nije odgovarao. Otac Hrvoja Ćustića i dalje vodi pravnu bitku s rukovodstvom krovne nogometne organizacije koja je na presudu Općinskog suda u Zadru uložila žalbu, te je predmet i nakon pet godina ‘vucaranja’ po sudovima i dalje otvoren. Riječ je o 960 000 kuna koje obitelj Ćustić traži kao naknadu za odgovornost Saveza u tragičnom događaju.

Hrvoje je tijekom karijere nastupao za mlađe kategorije Hajduka i Zadar u kojem je upisao prve seniorske minute. Dvije godine branio je boje Zagreba, kratko i Međimurja, a deset puta bio je pozvan i u U21 kategoriju reprezentacije.

Nogometno obilježavanje tragedije ‘održano’ je u subotu 1. travnja, kada je Zadar u okviru 23. kola Treće HNL Jug pred 1000 gledatelja rezultatom 2-0 pobjedio Kamen. Danas će mnogobrojni službenici i gosti iz svijeta nogometa u 17 sati na Stanovima položiti vijence i zapaliti svijeće, dok će Sveta misa zadušnica biti održana sat poslije u župnoj crkvi u Murvici, gdje je Hrvojev grob.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter