Detalji Djedovićeve presude: Željko Širić više nema šanse?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Stjepan Djedović osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita za “korektno” suđenje Hajduku. Kraj je to procesa protiv Djedovića kojeg je pokrenuo Hrvoje Maleš, bivši predsjednik Hajduka, kada je Djedoviću i Željku Širiću predao 30.000 označenih eura mita. Kazna je djelomično uvjetna, te je obavezan samo 10 mjeseci provesti u zatvoru, ako sljedećih 5 godina ne počini kazneno djelo. Kako mu se računa pritvor, Djedović će u zatvoru provesti još 7 mjeseci. Nogometplus u posjedu je kompletnog teksta presude koja ukazuje na detalje koje je Djedović priznao Državnom odvjetništvu (DORH):

Sama presuda opisuje događaje od kolovoza 2011. do prosinca 2011. godine u kojem su s Malešom dogovarali detalje “korektnog” suđenja. Željko Širić je tada obnašao funkciju predsjednika Komisije nogometnih sudaca i dopredsjednika HNS-a, a Stjepan Djedović je bio član Komisije nogometnih sudaca. Navedena Komisija, sukladno pravilniku HNS-a, određuje nogometne suce na utakmicama Prve lige. Prema presudi Željko Širić je u kolovozu 2011. godine kontaktirao predstavnike Hajduka i tražio novčani iznos od 95.000 eura kojeg mu duguju bivše uprave kluba. U presudi stoji da su u rujnu, na Širićevo traženje, predstavnici Hajduka dostavili listu podobnih i nepodobnih sudaca. Tijekom jesenskog dijela prvenstva na najvećem broju utakmica koje je Hajduk igrao sudili su nogometni suci sa spiska “poželjnih sudaca”.

Presuda potvrđuje da je 12. studenog 2011. godine, u Lećevici pokraj Splita, Širić rekao Malešu kako je suđenje HNK Hajduku u jesenskom dijelu bilo “korektno” te da ako žele imati takvo suđenje i u nastavku prvenstva neka njemu i njegovim ljudima do Božića 2011. plati iznos od 20-30 tisuća eura. Zatim su dogovorili sastanak za 08. prosinca 2011. u Zagrebu u Hotelu Antunović u popodnevnim satima kako bi mu Maleš predao iznos od 30.000 eura. Na navedeni sastanak je prvo došao Djedović, koji je tom prilikom, između ostalog, rekao predsjedniku Hajduka da dolazi povodom traženja Željka Širića prema njemu te da mu i on obećava kako će tijekom nastavka prvenstva suđenje HNK Hajduku biti “korektno” i da im neće suditi nogometni suci koje njegov klub ne želi. Nakon toga dolazi i Željko Širić, Maleš im predaje novac, a policija pritvara navedeni dvojac.

Neslužbeno doznajemo kako Djedović nije otkrio niti jedno novo ime u samom procesu, odnosno niti jednog nogometnog suca koji je trebao dobiti Malešovu božićnicu. S druge strane Djedović nije ni bio meta cijelog procesa, jer se on, također neslužbeno saznajemo, nije niti spominjao tijekom Malešova dogovaranja sa Širićem i prvi put se pojavio baš u hotelu Antunović prije predaje mita i samog hapšenja. Njegovim priznanjem i ovom presudom očito se dodatno učvrstila optužnica protiv Željka Širića, koji je krajem ožujka ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. Slučaj je trenutno na Vrhovnom sudu i ovim su u DORH-u dobili snažne argumente da se kazna potvrdi ili čak poveća.

BI, Damjan Raos-Carić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Luštica srušio Sydney

Nogometaši Western Uniteda slavili su protiv Sydneyja rezultatom 2:1, a glavna zvijezda susreta bio je Steven Luštica.

Twitter