Despotović: “Želja je određenim idejama nadograditi ono što imamo kako bismo igrali još kvalitetnije”

Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

S pripremama za novu sezonu Druge HNL startao je Hajduk II. Na prvom treningu održanom na Poljudu trener Mario Despotović je zajedno sa svojim stožerom na raspolaganju imao sljedeće igrače:

Vratari: Baždarić, Sentić, Ninčević
Obrambeni: Ševelj, Relota, Ciprić, Batarelo, Jakov Bašić
Vezni: Pršir, Martinović, Kosić, Skorup, Giljanović, Grubišić, Bajić, Blagaić, Kreković, Brnić
Napadači: Šarić, Tolaj, Chinedu

Dio druge momčadi u novoj sezoni će biti i mladi veznjak Mario Čuić, ali on još uvijek nije u punom treningu s obzirom na to da se oporavlja od loma noge koji je zadobio koncem prošle sezone.

Na treningu su bili i igrači koji su odradili pripreme s prvom momčadi, ali nisu otputovali na Maltu. U pitanju su Posavec, Matijaš, Blažević, Josip Bašić, Dellova, Vušković, Mikulić, Radić, Sahiti, Šego i Špikić. Neki od nabrojanih će i u nastavku sezone većinu vremena provesti s drugom ekipom.

S trenerom Despotovićem smo nakon završetka skoro dvosatnog treninga na kojem se od početka radilo s loptom, a po želji kluba porazgovarali isključivo o sportskim pitanjima vezanim za kadar koji mu je na raspolaganju, tijeku priprema te očekivanjima o novoj sezoni koja službeno počinje sredinom kolovoza.

Kadar je uglavnom isti kao i prošle sezone, pripremama su priključeni i neki igrači koji su u prethodnom razdoblju uglavnom nastupali za juniorski sastav?

Giljanović, Tolaj, Šarić, Brnić… su uglavnom nastupali za juniore, tu je i Čuić koji se još oporavlja od loma metatarzalne kosti, a Skorup se vratio nakon operacije koljena. Prinove su Grubišić koji je pristigao iz Dugopolja te Chinedu koji je zadovoljio na probi te je pristupio iz Neretvanca.

Što nam opširnije možete reći o dvije prinove, Stephenu Chineduu te Luki Grubišiću?

Stephen ima dobre fizičke predispozicije s tim da mora još jako puno raditi na donošenju odluka. Vidi se da još rješava probleme kroz fizičku moć, koja je bila dovoljna za treću ligu, a sada za drugu ligu on mora jednostavno puno više razumjeti naš stil igre. Treba vremena da to pohvata i kad bude razumio stil igre čitave ekipe onda će automatski donositi bolje odluke. On danas još uvijek u završnici donosi odluke koje statistički gledano nemaju puno smisla tako da moramo puno raditi s njim na tome. Mislim da je kod njega prvenstveno da razumije što treba raditi, da ga se onda može ispraviti. Mislim da će napredovati kad to shvati, ali nikad ne znaš koliko igraču treba vremena da to sve napravi. Grubišića sam s druge strane gledao nekoliko puta u dresu Dugopolja. Malo smo ga analizirali i mislim da je to igrač kojem odgovara naš stil igre. Što se tiče razumijevanja igre bit će mu puno lakše i zbog jezika jer Stephen ne razumije hrvatski pa mu se mora objašnjavati na engleskom. Grubišić će dosta brzo razumjeti što se od njega traži, a vidim da mu je izvedba na malom prostoru pod pritiskom protivnika dosta dobra i odluke koje donosi su već sada prirodno dobre i mislim da će nam tu odgovarati. Vidim da je dobar kad nema opciju pasa, jedan na jedan je dosta dobar, rješava probleme i onda se uključuje u nastavak akcije. Moram mu još objasniti neke stvari koje se tiču faze obrane, npr. kako staviti igrača u sjenu kada se radi pritisak. Generalno što se tiče motorike i tog dijela mislim da je dosta zanimljiv. Nakon što sam ga primijetio u Dugopolju vidio sam da je prije bio i član mladih reprezentativnih uzrasta i da je imao i iskustvo prve lige s RNK Splitom. Možda smo u njemu našli mladog igrača kojeg se uz dodatni rad može podići na višu razinu. Nadam se da će nam biti od pomoći.

Luka Grubišić na treningu Hajduka II / Foto: Miro Gabela / hajduk.hr

Očekujete li dolazak još nekih novih igrača? Bočne pozicije se čine tankima?

Nešto smo gledali, ali nismo za sada uspjeli naći igrača za kojeg mislimo da je mlad i perspektivan, zato jer sad moramo naći igrače do 21 godine, a koji bi nam bio zanimljiv, odnosno koji bi nam baš bio pojačanje u ekipi. Drago mi je što su nam ostali Relota i Ciprić, mislim da su se u drugom dijelu prošle sezone dosta digli. Ne bih želio ući u sezonu samo s njima dvojicom budući da se mogu dogoditi i ozljede ili kartoni tako da ćemo i dalje tražiti pojačanja s obzirom na to da prijelazni rok još uvijek traje. Ne želim nekoga dovoditi samo da bih popunio broj nego to trebaju biti igrači koji su zanimljivi za drugu momčad i koji u perspektivi kroz dobar coaching mogu postati i dio prve ekipe. Teško je naći igrača koji je relativno jeftin, a da zadovoljava sve te uvjete.

Stožer je na prvom treningu također ostao isti kao i prošle sezone, bilo je najave kroz Dalmatinski portal da bi ga mogao pojačati Zvonimir Deranja?

Još uvijek ne znam što će točno biti po pitanju Deranje. Vodstvo kluba je trenutačno na Malti, a tek jučer smo došli u klub nakon stanke. Vidjet ćemo idućih dana što će biti s tim.

Pripreme ćete odraditi u Splitu, ali i na Kupresu. Kad tamo odlazite i koliko ćete ostati?

Nakon prvog tjedna u Splitu odlazimo na Kupres gdje ćemo boraviti sedam dana. Ne bih htio igrati identično kao i prošle sezone, uvijek je želja nešto malo promijeniti. Kao treneri smo tijekom stanke imali dosta vremena za edukaciju. Nakon skupa u Splitu bili smo i u Leipzigu gdje smo puno naučili od drugih trenera tako da automatski to što si naučio želiš implementirati u svoju momčad. Nije želja nešto kopirati nego je želja nadograditi ono što imamo. Postoje određene ideje koje će po meni biti jako zanimljive i mislim da ćemo igrati još kvalitetnije. Opcija odlaska na Kupres nam je jako dobro došla zbog toga što tamo možemo snimati treninge, imati individualne sastanke, možemo se jako puno s igračima družiti, razgovarati s njima. Taj dio mi je malo nedostajao na zimskim pripremama. Istina je da se radi o dosta sličnoj ekipi kao i prošle sezone, ali igrači kroz godinu dana rastu i promijene razmišljanja i mislim da na Kupresu možemo jako puno raditi s njima na tome. Ne samo kroz trening nego i kroz video analizu koja daje dublji efekt. Kad igrače imate cijeli dan na okupu znate da su u potpunosti fokusirani na nogomet i mislim da je to jako korisno.

Foto: Miro Gabela / hajduk.hr

Koliko susreta ćete odigrati tijekom pripremnog razdoblja? Jesu li neke već dogovorene?

Nećemo imati puno utakmica. Fokusirat ćemo se više na trening. Planirano je da na Kupresu odigramo jednu utakmicu (op.a. vjerojatni protivnik je Metalleghe iz Jajca), potom po povratku u Splitu 2×60 minuta s našim juniorima jer nam to odgovara što se tiče intenziteta. Potom nas očekuje turnir u Zmijavcima gdje će svaki igrač dobiti po 90 minuta te je naposljetku predviđen i susret sa Solinom koji će poslužiti kao generalka. Razmišljamo možda ubaciti još jedan susret prije generalke, ali to ovisi o stanju igrača, ozljedama… To je plan, ali uvijek se nešto može promijeniti ovisno o stanju igrača.

Druga HNL počinje sredinom kolovoza, u prvom kolu gostujete na Šubićevcu. Ove sezone liga broji 16 klubova, a na snazi su i nova pravila kad su u pitanju B momčadi prvoligaša te raspored odigravanja utakmica. Kako gledate na te promjene? Jeste li zadovoljni s njima ili ne?

Nisam još uvijek puno razmišljao o tome. Dobro je za igrače što ćemo imati više utakmica jer nam to omogućuje više rotiranja. Ne želim ih preopteretiti s puno utakmica u ritmu srijeda – subota. Želim da svi dobiju priliku. Mislim da će biti puno manje fluktuacije igrača između prve i druge momčadi, odnosno da igrač trenira sa seniorima, a igra s nama. Dobro je što ćemo moći uigravati stil igre te što će igrači biti u boljoj međusobnoj komunikaciji s obzirom na to da će više vremena provoditi zajedno. S druge strane za razvoj je dobro i kad se trenira s trenerom Oreščaninom i boljim igračima u prvoj momčadi tako da obje strane imaju pozitivne i negativne utjecaje. Na nama je da se svim pravilima prilagodimo. Imamo dovoljno mladih igrača do 21 godine, kao i nekoliko starijih tako da uvedena ograničenja ne bi trebala puno utjecati na nas.

Je li postavljen pred vas imperativ rezultata ili je fokus u potpunosti na razvoju igrača i stila igre?

Što se tiče rezultata nitko nije ništa postavio. Svjestan sam da bi bilo dobro što više utakmica dominirati jer su vam time i veće šanse za pobjedu. Meni i nama ovdje je glavni cilj da pratimo igrače i da kroz kvantitativnu analizu vidimo da imaju veću uspješnost u izvedbi akcija, da vidim da igrači svaki dan na treninzima prelaze svoje granice. Jesu li to neke granice gdje oni psihološki padaju pa ih moram namjerno forsirati da bi bili jači ili da ih moramo opterećivati nogometno tako da imaju teške zadatke na treninzima koje moraju rješavati… U biti jako je teško odrediti individualnu metodologiju kako razvijati svakog pojedinca unutar sustava od jedanaest igrača. Nama nije cilj napraviti najboljeg pojedinca. Nama je cilj napraviti igrača koji najbolje odgovara za ovaj stil igre. Ljudi to ne razumiju, oni misle da mi uvijek razvijamo pojedinca, ali nije cilj napraviti najboljeg jednog igrača nego je cilj napraviti najbolji kolektiv od jedanaest. Zbog toga igramo slično kao i prva momčad pa se onda igrač lako transferira kad dođe tamo. Netko tko ima izvanredne kvalitete ne mora biti netko tko će odgovarati za naš stil igre. Tako razvijamo igrače za Hajduk, a ne za druge klubove. Ne zanima nas hoće li netko bolje pasati negdje drugdje. Znači ako netko paše za neki drugi klub ne mora značiti i da odgovara za nas. Jako je teško tako razviti igrače. Oni moraju razumjeti što se radi kako bi si mogli međusobno pomoći. Razvijati igrače je moj zadatak, a hoću li pri tome izgubiti pet utakmica iako goal impact pokazuje da smo bili bolji, onda se neću brinuti oko toga. Možda netko ne gleda te statističke podatke, ali oni primjerice pokazuju jesi li izgubio utakmicu jer je bila nesreća ili si dobio utakmicu, ali si overperformao svoje mogućnosti. Ako je ovo potonje u pitanju onda će kad tad doći pad, a to me ne zanima, nego želim da realno rastemo, da se to može pratiti i da kad dođu kod trenera Oreščanina da on bude zadovoljan s njima.

Kakva je suradnja s trenerom prve momčadi i trenerom juniora?

Mislim da je dobra. Komunikacija je na svakodnevnoj razini. Možemo si međusobno reći što želimo. Bez kritike nema novog znanja. To je nešto jako lijepo. Mislim da ova ekipa trenera radi jako dobro bez obzira gleda li se to samo kroz perspektivu rezultata. Najlakše je tako gledati, ali ima tu puno jako drugih stvari koje se razvijaju. Treba gledati širu sliku, a ovo je jedna jako lijepa priča.

Hajduk II će Drugu HNL otvoriti 17. kolovoza kada gostuje kod Šibenika na Šubićevcu.

Pročitajte još:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter