Davoru Šukeru novi mandat na čelu HNS-a; predstavnici Hajduka napustili Skupštinu

Foto: HNS
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Danas je u Zagrebu održana skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je Davor Šuker dobio novi četverogodišnji mandat na čelu krovne udruge hrvatskog nogometa.

Za Šukera je na javnom izjašnjavanju glasovalo 48 članova skupštine, 3 su bili suzdržana (predstavnici Rijeke Damir Mišković i Dean Šćulac te predstavnik Nogometnog saveza Zadarske županije Reno Sinovčić) dok je protiv bio predstavnik Hrvatske udruge “Nogometni sindikat” Dario Šimić koji u kandidacijskom postupku nije uspio izboriti status kandidata obzirom da su ga podržala tri umjesto potrebnih devet županijskih nogometnih saveza.

Skupština inače broji 59 članova, ali Nogometni savez Istarske županije (1) te nogometno središte Split (2) nisu odredili kandidate pa je kvorum činilo 56 skupštinara.

Predstavnici Hajduka Ivan Kos i Slaven Marasović te predstavnik Nogometnog saveza županije Splitsko-dalmatinske Marko Erceg (Hajduk) su napustili skupštinu nakon što su osporili njenu legalnost. Pridružio im se i predstavnik 2. HNL Jure Bosančić (Dugopolje).

Predstavnici splitskog kluba kao razlog napuštanje skupštine navode njenu nelegalnost obzirom da poslovnik o radu skupštine nije usklađen sa statutom saveza iako je po Zakonu o sportu to bilo dužno napraviti 90 dana nakon izmjena statuta i njegove prilagodbe izmjenama i dopunama Zakona. Umjesto toga HNS je tek danas izmjenama dnevnog reda na prijedlog Ante Vučemilovića-Šimunovića uvrstio točku o usklađenju pravilnika sa statutom.

Marasović je govor održao usprkos tome što mu od predsjedavatelja skupštine Damira Vrbanovića, koji je ujedno optuženik u Aferi Godot, isključen mikrofon pa ga nisu mogli čuti predstavnici medija koji skupštinu prate u od saveza posebno kontroliranim uvjetima putem video prijenosa obzirom da ne smiju biti u prostoriji u kojoj se skupština odvija. Tom prilikom je kako navodi hajduk.hr Marasović poručio:

Dobar dan!

Moje ime je Slaven Marasović i predsjednik sam Nadzornog odbora HNK Hajduk Split. Svi znamo da se nogomet razvijao od prvih početaka do današnjeg stanja zahvaljujući ponajviše atraktivnosti koja je privukla široku javnost i navijače. Nažalost, uz razvoj nogometne igre kao krpelj razvijalo se i sve negativno što su politika i novac nosili sa sobom. U trenutku kada su novac, neizbježna politika i moć postali svrha nogometa povlačio se glavni motiv interesa politike i novca, a to je zanimanje, odnosno podrška „one široke“ javnosti. Ni Hrvatska nije izuzeta iz ovakvog scenarija.

Stoga, obraćam se svima ovdje, ali i mnogima koji nisu danas tu. Obraćam se ljudima iz nogometa i mnogima koji nisu iz samog sustava, ali podržavaju ovakav sustav.

Vi uništavate hrvatski nogomet. Na prvo mjesto ste stavili osobne, sitne i razne druge interese žrtvujući za to svaki put interes nogometa. Kao posljedica toga, nebriga je na površinu iznijela neznanje koje se svim snagama trudi držati hrvatski nogomet u prošlosti ne dopuštajući mu da se razvije i iskoristi svoje potencijale u budućnosti. Odgovornost za to počinje od predsjednika, Izvršnog odbora pa nadalje.

Optužujem vas za uništavanje hrvatskog nogometa zbog ne poštivanja zakona u parlamentarnoj demokraciji u 21. stoljeću. Gotovo tri godine ste ignorirali slovo zakona jedne navodno pravne države. No to vama nije predstavljalo problem. Vama je to strategija; nelegalne skupštine, eliminacijski procesi kandidatura, upitne licence, razni oblici i razine kršenja zakona i pravilnika. Današnja izborna skupština sazvana  je po starom poslovniku, a danas se želi bez najave na dnevnom redu usvojiti poslovnik i održati izbornu skupštinu po novom poslovniku. To je dokaz i priznanje da ova izborna skupština nije legalna. Tražimo raspuštanje ove skupštine i sazivanje nove po zadanim rokovima.

Optužujem vas za uništavanje hrvatskog nogometa zbog konstantne politizacije tog istog nogometa. Čak 11 od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a bili su istaknuti članovi političke stranke. Napuci FIFA-e i UEFA-e jasno govore o odvajanju politike od nogometa. Strategija vam je skrivati se iza tih naputaka i na njih se pozivati kada i gdje vam to odgovara.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa vas koji ste dopustili da više prvoligaša, uopće ne zna hoće li biti u mogućnosti završiti sezonu. Blizu 30 godina od neovisnosti, a većina klubova ima nikakve uvjete za rad. Koliko posto proračuna je utrošeno svih  ovih godina u razvoj infrastrukture? Na što su trošena sredstva iz Hattrick programa? Jeste li svjesni da se prva liga igra na blatu i to ne kao izuzetak? Jeste li ikada osmislili ikakav iole kvalitetan model financiranja klubova? Tko i na koji način pregovara o TV pravima za prvu ligu bez konzultacija s prvoligašima?

30 godina niste napravili niti jednu ozbiljnu analizu o uzrocima ponašanja navijača. I za to vas optužujem. Lako ste donosili zaključke o uzrocima, djelovali i tražili da se država i politika tada ipak uključe u nogomet te djeluju represivno, može se reći, po istim onima koji su se potrudili oko novog Zakona o sportu po kojem ste i danas sazvani tu.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa sve vas koji ste u vremenu nevolje, a i sad je to vrijeme bili, jeste i bit ćete suzdržani, a svjesni ste svega ovoga.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa sve vas kojima je laž modus operandi. Kako vas nije sram propasti plana kampa kojeg ste planirali na Sveticama usred milijunskog grada što je samo po sebi suludo ili zapravo opet u nečijem parcijalnom interesu!? Sjetili ste se ulagati i obnavljati mjesec dana prije izborne skupštine, odnosno, preciznije rečeno najaviti da ćete ulagati i obnavljati.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa sve vas koji ste počinili bilo kakav kriminal dokazan ili nedokazan. Ljudi s višestrukim optužnicama za kriminal su utjecajni u hrvatskom nogometu i jednom od dva najveća hrvatska kluba.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa posebno vas koji ste za ono što vam i jest sama suština postojanja uzimali crni novac. Trebalo vam je, plaćati da sudite pošteno. Još su krivlji oni koji nisu proveli istragu da se sazna koji su to među vama.

Optužujem i vas gospodo za uništavanje hrvatskog nogometa, koji iz svojih udobnih političkih ureda gledate što se zbiva i ne radite ništa da to promijenite. Ili radite onoliko da možete reći reći da ste pokušali, a rezultat ostaje isti.

Gospodo nogometni dužnosnici, ne znam je li gore to što ste nesposobni, što vas uopće nije briga ili to što ste ne trepnuvši izdali ideale i vrijednosti za koje vjerujem da ovo društvo u većini ipak dijeli.

Sjećam se dobro poleta i entuzijazma ’98, a sada gledam što ostaje iza vas. To ste vi i to govori o vama. S druge strane ne stojim samo ja. Ima nas još i bit će nas sve više.

OVO JE NAŠ SAVEZ, VI TU NE PRIPADATE I BORIT ĆEMO SE ZA NJEGA DOK NE BUDE IMAO PUNO ZNAČENJE SVAKE SASTAVNICE IZ SVOG NASLOVA.

HRVATSKI

NOGOMETNI

SAVEZ


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter