Čistke u Hajduku i postoji li razum u HNS-u?

Foto: Luka Mladinić/N+
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Torcida je nedavno prozvala predsjednika Hajduka da se ogriješio o temeljne moralne vrijednosti na kojima se bazira klub čije interese zastupa. Prema njihovim navodima, postoji osnovana sumnja da je djelatnik kluba vodio nogometne suce u noćne izlaske i sve plaćao klupskim novcem, odnosno plaćao je iz svog džepa, ali bi mu klub to kasnije refundirao.

Sve to u trenutku dok traje otvoreni rat između Torcide i HNS-a čiji bitniji dio čini sudačka organizacija koja je crvena krpa svim navijačima Hajduka.

Nadzorni odbor kluba, će osim utvrđivanja svih relevantnih činjenica, morati navijačima i javnosti dokazati da nisu bili upućeni, nastavno na to u konačnici donijeti odluku kojom će zaštititi narušeni ugled kluba. U suštini, iznijeti sve činjenice i dokaze, te objasniti što se točno dogodilo.

A suci i Savez?

“Hvala na poslanom upitu. Hrvatski nogometni savez nema mogućnosti niti alate kako bi provodio takve istrage – pitanje je zbog čega to pravosuđe nije utvrđivalo” – odgovor je ovo glasnogovornika Saveza Tomislava Packa iz srpnja 2017. godine na upit našeg portala priprema li HNS, povodom pravomoćnosti presude Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću, konkretne korake kojima bi napokon utvrdili tko su nogometni suci koje su osuđeni isplaćivali za izvršavanje željenih usluga suđenja nogometnih utakmica.

Naime, iako im evidentno nije jasno kako funkcionira uređen sustav, jednako kao što Hajduk mora pročistiti svoje redove (u slučaju istinitosti optužbi), ista odgovornost stoji nad HNS-om i sudačkom organizacijom. Nedopustivo je da sudac izlazi vani na račun nekog kluba kojem sudi, te time svoj sudački integritet dovedi u pitanje, a da ga uz sve to nadležne institucije posljedično ne sankcioniraju.

Zanima nas hoće li HNS, ili sudačka organizacija, konačno provesti neku istragu i utvrditi postoji li kakva odgovornost suca za ovakvo ponašanje.

U iščekivanju smo si dali malo truda pa pogledali neke propise…

Etički kodeks FIFA-e navodi da službene osobe smiju prihvatiti poklon samo ako kumulativno ispunjava ove kriterije:

– ima simboličnu ili beznačajnu vrijednost

– isključuje bilo kakav utjecaj za izvršenje ili propust postupka koje vezan uz njihove službene aktivnosti ili spada u njihovu nadležnost

– nisu u suprotnosti s njihovim dužnostima

– ne stvaraju bilo kakvu nepotrebnu novčanu ili drugu prednost i

– ne stvaraju sukob interesa.

Nesporno je da prihvaćanjem noćnog izlaska sudac krši Etički kodeks FIFA-e jer je to poklon kojim je prekršeno više gore navedenih točaka, a da bi poklon bio prihvatljiv, ne smije biti prekršena niti jedna od njih.

HNS-ov Kodeks ponašanja nogometnih djelatnika navodi da se suci moraju suzdržavati od prihvaćanja poklona ili novca, ili koristi bilo koje vrste koja se razumno može smatrati prekomjernim. Posebno je naglašeno da trebaju odbiti sve ponude pretjerane gostoljubivosti.

Moguće da predmetnom sucu iz ‘slučaja Hajduk’ noćni izlazak na račun kluba ne predstavlja pretjeranu gostoljubivost, vjerojatno će tako i HNS rezonirati jer je poznato koga i kako oni ugošćuju kad repkica ide na turneje, pa se realno teško čuditi da (oni koji bi trebali biti primjer svima) uopće ne provedu istražni postupak – ili ne daj Bože, disciplinski kazne suca.

UEFA-in pravilnik o sucima koji sude utakmice tog natjecanja propisuje da sudac smije primiti poklon u vrijednosti do 300 EUR, ali da odmah mora prijaviti nadležnom tijelu ukoliko posumnja da mu se daje kao mito. Također je propisano da suce ne smije dočekati, ni ugostiti, bilo koja osoba koja je direktno ili indirektno povezana s klubom kojem sudi, već tu osobu određuje savez. Dakle, i po ovom pravilniku je sudac u prekršaju.

Hoćemo li napokon dočekati da, povodom ovog slučaja, nadležno tijelo saveza konačno ispita neki sporan događaj i donese odluku o istom?

Još jedan od evidentnijih problema je taj što je sustav postavljen tako da dopušta mogućnost da se pogoduje sucima. Organizator utakmice je dužan podmiriti troškove suca, sudac u nalogu za suđenje popiše koje je troškove imao i onda mu se oni refundiraju od strane kluba. Zar ne bi bilo poštenije i manje podložno manipulaciji da HNS ili sudačka komisija brine o sucima, njihovom smještaju i prehrani tijekom tih dan, dva dok obavlja svoju dužnost? Neka HNS unaprijed naplati od klubova iznos koji će biti potreban za pokrivanje troškova sudaca i onda da Savez podmiruje njihove račune. Praktički mogu osigurati da jedini službeni kontakt između kluba i suca bude taj da se suca uputi gdje mu je osiguran parking i gdje mu je svlačionica. Treba zabraniti da se ugošćuje suce na račun kluba jer time se omogućuje bogatijim klubovima da imaju određeni utjecaj na njih, za razliku od klubova s manjom platežnom moći.

S obzirom na prijašnja iskustva s HNS-om, sigurni smo da će reći kako zapravo nema nikih problema i nastaviti poslovati onako kako su navikli. S obzirom na to da je u očima javnosti sudačka organizacija i dalje jedna od rak rana nogometnog društva zbog afere „Pošteno suđenje“, da nam sude isti oni koji su između sebe dijelili Širićeve božićnice, postavlja se pitanje kada će se detaljnije i kvalitetnije propisati odnosi na relaciji savez-klub-sudac, i ono najvažnije, dok očekujemo čistku u Hajduku, kad će se (i koliko kvalitetno) provesti čistka sudačke organizacije?

Jer, nije to stvar nikakvih progona, hajki, politike – stvar je to zdravog razuma.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email