Čeferinu novi mandat na čelu UEFA-e, Šuker i dalje član Izvršnog odbora

Foto: nzs.si
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U Rimu je danas održan 43. redoviti kongres UEFA-e na kojem je Aleksander Čeferin kao jedini kandidat aklamacijom izabran za novi mandat na čelu europske nogometne organizacije (2019.-2023.).

Uz to je na izborima izabrano i sedam članova Izvršnog odbora, a među njima je drugi put u to tijelo ušao i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker. Šuker je dobio 47 glasova od 55 nacionalnih nogometnih saveza (53 važeća glasa), a osim njega u IO su ušli i
Sándor Csányi (Mađarska), Luis Rubiales (Španjolska), Fernando Gomes (Portugal), Jesper Møller Christensen (Danska), Armand Duka (Albanija) i Andrii Pavelko (Ukrajina) dok su nedovoljan broj glasova dobili Borislav Mihaylov (Bugarska) i Elvedin Begić (BiH). Sándor Csányi je potom izabran za potpredsjednika UEFA-e te je na toj poziciji zamijenio Grigoriy Surkisa koji se umirovio te je dobio počasnu ulogu.

Kao predstavnik Europskog udruženja klubova (ECA) u IO je ušao predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi, a kao ženska predstavnica Florence Hardouin iz Francuske.

Greg Clarke iz Engleske je izabran ispred Davida Martina iz Sjeverne Irske za potpredsjednika FIFA-e u kvoti koja je rezervirana za četiri britanska saveza (Engleska, Škotska, Sjeverna Irska, Wales). U Vijeće FIFA-e je pak za razdoblje od 2019. do 2023. ušao Reinhard Grindel iz Njemačke, a Fernando Gomes iz Portugala i Georgios Koumas iz Cipra će u tom tijelu biti za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Kongres je također prihvatio sezonski i financijski izvještaj (2017/18) te je usvojio proračun za 2019/20. Osim toga je pod nazivom “Zajedno za budućnost nogometa” predstavljena strategija UEFA-e za razdoblje od 2019. do 2024. godine. Strategija je nastala suradnjom svih dionika, uključujući nacionalne saveze, lige, klubove, igrače, a bazira se na četiri temeljne postavke: nogomet i dalje na prvom mjestu, izgradnja povjerenja, osiguranje kompetitivnosti te povećanje prosperiteta.

Dan ranije je također održana sjednica IO UEFA-e na kojoj je odlučeno da će U21 Europsko prvenstvo koje se 2021. godine održava u Sloveniji i Mađarskoj umjesto 12 imati 16 sudionika. Također su prihvaćena pravila za razna UEFA natjecanja za sezonu 2019/20.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email