Čeferin dovodi generalnog tajnika Nogometnog saveza Slovenije na važnu funkciju u Nyonu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na jučerašnjem zasjedanju Izvršnog odbora Nogometnog saveza Slovenije između ostalog je objavljeno da dugogodišnji generalni tajnik napušta Savez i odlazi u Nyon.

Riječ je o 44-godišnjem “tatinom sinu” Alešu Zavrlu, koji je u krovnoj nogometnoj organizaciji susjedne nam države zaposlen još 1994. godine kao službenik za natjecanje i statistiku. Njegov tata, Rudi Zavrl, predsjedao je Savezom od 1989. do 2009. godine. Aleš Zavrl, po struci ekonomist, u mladosti se amaterski bavio nogometom (od 1983. do 1996.) igrajući u ljubljanskim i domžalskim klubovima. Nakon ulaska “na mala vrata”, uskoro postaje tajnik U21 i U20 reprezentacije, te glavni administrator za Euro 2000. i Svjetsko prvenstvo 2002. godine. Nakon toga postavljen je na funkciju prvog zamjenika, a zatim i šefa odjela za licenciranje NZS-a (2003.). Početkom 2010. godine izabran je za glavnog tajnika Saveza, preuzevši funkciju od prvog tajnika (još od samostalnosti Slovenije) Dane Jošta. Godine 2014. Izvršni odbor NZS-a daje mu drugi mandat, kojeg eto, nije odradio do kraja.

Voditelj Odjela za licenciranje i financijski fair play funkcija je koju će Zavrl preuzeti u UEFA-i početkom trećeg mjeseca. Ironična je stvar što na tu funkciju dolazi kao čovjek iza kojeg su u domaćem savezu slučajevi poput Kopra i Zavrča.

Podsjetimo, klub s istoka Slovenije izbačen je iz 1. lige sredinom prošle godine zbog nepodmirenih dugovanja prema hrvatskom četvrtoligašu Mosoru. Umjesto da je Savez spriječio dovođenje Zavrča u situaciju da ne može podmiriti mizerne financijske obveze prema Mosoru ne izdavanjem licence onog trenutka kada je kontroverzni vlasnik kluba Miran Vuk proglasio osobni bankrot (2010.), Zavrl i društvo na sve su zažmirli, očito očekujući da će stvari za klub iz malenog sela koje broji 80-ak stanovnika, čudom krenuti na bolje. To se naravno nije dogodilo. Javna je tajna da se igrače u Zavrču plaćalo “na ruke”, te da su im sami ugovori bili “čudni”. Na ove stvari upozoravao je i sindikat nogometaša, no Savez se time nije zamarao i na koncu svega Zavrč je ove godine nakon 9 odigranih kola napustio 2. ligu i raspustio seniorsku momčad, te danas ima samo omladinsku školu.

Ništa bajnija situacija nije ni s Koprom, koji usprkos stalnoj prijetnji bankrota (dug u iznosu od 3.652.767,00 eura) i dalje pronalazi način da dovodi igrače nerealnog platnog razreda poput Senijada Ibričića i bivšeg hrvatskog reprezentativca Danijela Pranjića.

Tu su još i slučajevi Aluminija i Krke, koji su prvoligaško društvo dočekivali na stadionima koji ni po čem ne ispunjavaju uvjete licenciranja. Uzimajući sve u obzir, s velikom dozom sigurnosti se može zaključiti da Zavrl u Nyon ne dolazi kao sposoban čovjek s garancijom da će promijeniti stvari u europskom nogometu kada je u pitanju poboljšanje situacije s licenciranjem i financijskim fair play-om.

No, da javnost ne bi puno strahovala za budućnost kontinentalnog saveza, CV Aleša Zavrla “prisnažuju” titule u UEFA tijelima, u kojima je na funkcijama još od svoje 33. godine (2006.) upravo na pozicijama Odbora i Komisije za licenciranje klubova, a od 2009. je postao i član radne skupine za financijski fair play. O rezultatima njegova rada u UEFA tijelima teško je govoriti s obzirom da, kao što vidimo, ni u krovnoj nogometnoj kući pri zapošljavanju ne mare puno za učinkovitost i kvalitetu.

Tino Roso


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter