BVB: Odgovornim poslovanjem do financijske stabilnosti i sportske realnosti

Borussia Dortmund, žuti zid
Foto: Borussia Dortmund
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kao uvod u financijsku analizu Borussije Dortmund valja se prisjetiti povijesti i ne tako davnog stanja u klubu, koji je danas simbol uspješnog poslovanja, tada bio pred gašenjem. Jedino tako moguće je percipirati koliku težinu ima iznimno uspješno gospodarenje koje već godinama krasi ovaj klub.

Sve je počelo preoblikovanjem i izlaskom na burzu 2000. godine, što je u prvom krugu emisije dionica izrodilo 130 mil. € svježeg kapitala. Preoblikovanje je bilo popraćeno velikim ambicijama te je klub na krilima financijskog priljeva počeo ulagati velike svote u prvu momčad, a istovremeno je vrijednost dionica na burzi počela opadati od samog početka (već prvog dana trgovanja cijena je srušena s 11 € na 9,90 €). U svega tri godine od preoblikovanja Borussia je uložila 103 mil. € samo u pojačanja, uprihodivši u istom razdoblju svega 39 mil. €.

Već na kraju sezone 2003/2004 ukupne obveze društva su iznosile gotovo 119 mil. €. Sve je to rezultiralo ostavkom predsjednika Gerda Niebauma u veljači 2005. godine uz priopćenje Nadzornog odbora da se klub nalazi u situaciji opasnoj po egzistenciju, a udio vlastitog kapitala u pasivi je iznosio svega 17,1% (25,5 mil. €), što znači da su obveze iznosile čak 124 mil. €.

Klub se tako u najcrnjem trenutku u lipnju 2006. suočio s gotovo 100 mil. € kratkoročnih obveza, a dionice su kotirale na burzi po cijeni od svega 1,50 €. Tada na predsjedničku fotelju sjeda Hans-Joachim Watzke, čime počinje jedna priča koja traje i danas. Priča kluba koji se podigao iz ponora i svega osam godina nakon izbjegavanja bankrota igrao finale Lige prvaka i osvojio dva uzastopna naslova prvaka Njemačke. Iako je sportski rezultat zadnjih godina sveden u, mogli bi reći, realnije okvire (bez osvojenih prvenstava ili velikih međunarodnih uspjeha), financijsko stanje kluba nimalo ne pati, već je Borussia danas primjer odgovornog i racionalnog gospodarenja, koje je jamac budućeg sportskog uspjeha i stabilnosti.

Sportska sezona 2016/17 ostala je obilježena ne samo po osvajanju njemačkog kupa i trećeg mjesta u Bundesligi, već nažalost i po pokušanom atentatu na momčadski autobus uoči četvrtfinalnog susreta Lige prvaka protiv Monaca. Bio je to negativni vrhunac sezone prožete internim nesuglasicama između trenera Tuchela i vodstva kluba, koje su na kraju rezultirale rastankom kluba i trenera koji je sezonu prije oborio rekord broja osvojenih bodova najbolje drugoplasirane momčadi Bundeslige, a u tekućoj nakon ne tako dobrog starta u prvenstvu ipak izborio izravan plasman u Ligu prvaka i osvojio njemački kup.

Analizirajmo sada i poslovanje u navedenoj sezoni, počevši od računa dobiti i gubitka koji će nam otkriti kako je Borussia poslovala od 1. srpnja 2016. do 30. lipnja 2017.

Prihodi su u izvještajnom razdoblju iznosili 406 mil. €, što je premašilo internu prognozu od 340 mil. € za 19,3%, a ostvarena je dobit u visini od 8,21 mil. €. Rast ukupnog prihoda u odnosu na prethodnu godinu za 7,8% rezultat je porasta vrijednosti TV-prava, kao i povećanja prihoda u kategorijama marketing, conference, catering i ostalo. S druge strane, prihodi od transfera, komercijalizacije (merchandising) i utakmica smanjili su se u odnosu na prethodno razdoblje.

Prihodi od utakmica u Bundesligi ostali su praktički konstantni u odnosu na prethodno razdoblje, unatoč tome što je jedna utakmica odigrana pod kaznom bez prisustva gledatelja na južnoj tribini. Cijene pretplata i ulaznica nisu promijenjene u odnosu na prethodnu sezonu, a prodano je kao i godinu prije 55 tisuća pretplata. Premda je Borussia u sezoni 16/17 igrala u Ligi prvaka, za razliku od prethodne sezone kada su igrali u Europa ligi, ostvarili su značajno manji prihod od prodaje ulaznica (9,5 mil. € u odnosu na 13,5 mil. € u prethodnoj sezoni), što je rezultat manjeg broja odigranih domaćih utakmica u odnosu na natjecanje u Europa ligi gdje je klub morao prvotno proći dva pretkola i jedno kolo više u knock-out fazi. Prihodi od prodaje ulaznica u domaćim kup utakmicama porasle su za 1,6 mil. € uslijed sudjelovanja u superkupu, kao i odigravanja dvije domaće utakmice u DFB kupu.

I u sezoni 16/17 Borussia se odlučila za komercijalno isplativi ljetni boravak u Aziji, no ovaj put su posjetili samo Kinu te je prihod od dotičnih pripremnih, kao i svih ostalih prijateljskih utakmica, u odnosu na prethodnu godinu pao za nešto više od 300 tisuća eura na 2,16 mil. €.

Prihodi od marketinga povećani su za 3,2% u odnosu na prethodnu godinu i tako činili 21,5% ukupnih prihoda. U izvještajnom razdoblju potpisana su dva nova izdašna sponzorska ugovora s kompanijama Eurowings Aviation GmbH i Zumtobel Lightning GmbH, a uslijed azijske turneje privoljeni su i neki novi sponzori s azijskog područja. U prihode od marketinga uračunate su i premije od UEFA-e za nastup i rezultat u Ligi prvaka, osvajanje njemačkog kupa i trećeg mjesta u Bundesligi.

Prihodi od TV-prava činili su 31% ukupnog prihoda i zahvaljujući prvenstveno nastupu u Ligi prvaka povećani su za čak 43 mil. €.

Prihodi od transfera iznosili su 77 mil. € za što su prvenstveno zaslužne prodaje Henrikha Mkhitaryana u Manchester United, Matthiasa Gintera u Borussiju M., Adriana Ramosa u Kinu nakon posudbe u Granadi i Jakuba Blaszczykowskog u Wolfsburg.

Trošak osoblja (u kojeg spadaju i plaće igrača) povećao se za 38 mil. € u odnosu na prethodnu sezonu. Trošak plaća igrača te trenerskog i drugog stručnog osoblja porastao je za 32,5%. U svotu su dakako uključene i premije za plasman u četvrtfinale Lige prvaka i osvajanje njemačkog kupa. Zanimljivo je i istaknuti da je trošak osoblja omladinske škole i rezervne momčadi iznosio 7,4 mil. € (u odnosu na 6,5 mil. € prethodne sezone).

Trošak amortizacije porastao je za 13 mil. €, a veći dio otpada na amortizaciju nematerijalne imovine, što uglavnom obuhvaća vrijednost igrača prve momčadi od koje je otpisano 51,4 mil. €. Rezultat je to ulaganja u prvu momčad u koju su dovedeni Marc Bartra, Ousmane Dembele, Mario Götze, Raphael Guerreiro, Alexander Isak, Mikel Merino, Emre Mor, Sebastian Rode i Andre Schürrle, a otišli su Ilkay Gündogan, Matts Hummels, Moritz Leitner i Henrikh Mkhitaryan. Amortizacija materijalne imovine je porasla s 10,8 mil. € na 11,5 mil. €, kao rezultat ulaganja u stadion te proširenja medicinskog centra, ulaganja u trening centar i nadogradnji u omladinskoj školi.

Priličan porast od 3,25 mil. € dogodio se na stavci troškova marketinga. Ključnu ulogu u toj stavci svake godine imaju varijabilni troškovi za proviziju agencije Legardere Sports Germany.

Sada ćemo analizirati bilancu koja će nam pokazati financijsku stabilnost, likvidnost, zaduženost i izvore financiranja.

Ukupna aktiva na dan 30. lipnja 2017. iznosila je 478,6 mil. €, čime je bila veća za 54 mil. € nego na isti datum 2016. Vrijednost dugotrajne imovine porasla je za 48 mil. €, prvenstveno kao rezultat promjena na nematerijalnoj imovini, na kojoj su zabilježeni dolasci u vrijednosti 152 mil. €, odlasci u vrijednosti 16 mil. € i otpis u iznosu 63,4 mil. €. Kod otpisa se radi o isknjižavanju preostale vrijednosti igrača koji su napustili klub. Potraživanja su smanjena za 24 mil. € uslijed naplate potraživanja od prodaje igrača prodanih u prethodnim sezonama.

Vrijednost kratkotrajne imovine ostala je na sličnoj razini kao na kraju prethodne sezone. Aktivna vremenska razgraničenja narasla su za 11,7 mil. €, što je posljedica razgraničenja plaćanja agenata i osoblja.

Na strani pasive, vlastiti kapital iznosi 312 mil. €, što znači da je koeficijent vlastitog financiranja 0,653 odn. 65,3%, što ispunjava teorijski uvjet da udio kapitala u imovini bude veći od 50% (usporedite to sada s na početku navedenim stanjem iz veljače 2005. kada je taj udio iznosio 17,1%). Obveze su porasle za 54 mil. € u odnosu na 30. lipnja 2016., prvenstveno zbog rasta obveza prema dobavljačima i ostalih financijskih obveza. Rast obveza prema dobavljačima rezultat je prije svega ulaganja u transfere igrača.

Ukupno gledano, Borussia Dortmund je u razdoblju od 1. srpnja 2016. do 30. lipnja 2017. uložila 96,5 mil. € u nematerijalnu imovinu, što gotovo u cijelosti čine ulaganja u transfere igrača, a raspolaže likvidnim sredstvima u iznosu 49,3 mil. €. Ukupna vrijednost imovine kluba porasla je s 424,5 mil. € na 478,6 mil. €, što je najviše uzrokovano ulaganjem u vrijednost igrača kroz transfere. Novčani tijek od poslovne djelatnosti iznosio je 4,8 mil. €.

Kretanje cijena dionica bilo je uvjetovano gospodarskim i pozitivnim sportskim događajima poput osvajanja njemačkog kupa, ali i pokušanog atentata na momčadski autobus. Unatoč promjenjivim okolnostima cijena jedne dionice porasla je u izvještajnom razdoblju za 2,02 € odn. za 49,5%, što ujedno znači i najveću vrijednost u posljednjih 15 godina.

Zbog specifičnosti nogometne djelatnosti nešto je problematičnije ocijeniti likvidnost društva pomoću klasičnih pokazatelja. Primjerice, pokazatelj tekuće likvidnosti na kraju razdoblja iznosi 0,9 što bi prema teorijskim vrijednostima ukazivalo na problematičnu likvidnost. Međutim, valja uzeti u obzir da je u bilanci nogometnog kluba dugotrajna imovina često podcijenjena i često se (prodajom igrača) pretvara u kratkotrajnu imovinu. Idealan primjer je prodaja Ousmanea Dembelea koji je doveden prethodnog ljeta za otprilike 15 mil. €, po toj cijeni bio zaveden u bilancu u stavku nematerijalne imovine, a uz to je dio te vrijednosti još i otpisan zbog proteka prve godine ugovora. Međutim, u trenutku kad Dembele biva prodan ta preostala vrijednost se isknjižava iz dugotrajne imovine u bilanci i pretvara se u 100 mil. € kratkotrajnog potraživanja. I najednom koeficijent tekuće likvidnosti (odnos kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza) značajno raste. Dobar dodatan kriterij koji ukazuje da Borussia nema nikakvih problema s likvidnošću jest da je vrijednost novca na računu višestruko veća od iznosa koji se troši na mjesečne plaće, a česti kriterij mjerenja likvidne sposobnosti jest da li poduzeće na računima ima dovoljno novca za tri plaće unaprijed, što je kod Borussije apsolutno slučaj.

Koeficijent zaduženosti koji analizira kapitalnu strukturu tvrtke i ukazuje na njezinu sposobnost da podmiri dospjele dužničke obveze iznosi 0,31. Ovaj pokazatelj nadopunjuje već spomenuti koeficijent vlastitog financiranja, a trebao bi biti manji od 0,5 što je ispunjeno.

Možemo zaključiti da je Borussia Dortmund istinski primjer kako se pametnim poslovanjem i strateškim razmišljanjem može ne samo izvući klub iz dugovanja već i u ne tako dugom vremenskom razdoblju izgraditi financijski veoma stabilan i sportski uspješan klub. Premda je nakon nastupa u finalu Lige prvaka izgledalo da je samo nebo granica sportskom uspjehu Žuto-crnih, rezultati su zadnjih godina malo splasnuli, iako Borussia na sportskom planu bez daljnjega i dalje niže jako dobre rezultate. Za daljnji iskorak trenutno možda nedostaje malo više spremnosti vodstva kluba na rizik, no razvoj koji je klub doživio pod paskom trenutne čelne garniture može nas uvjeriti da ljudi znaju što rade.

Luka Srdarev


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter