Brexit će otežati transfere igrača u Premierligu

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Izlazak Velike Britanije iz Europske otežati će transfere nogometaša iz EU u Premierligu. Oni su dosad imali mogućnost slobodnog kretanja koja će im biti ukinuta.

U budućnosti će morati prolaziti sustav bodovanja koji je na snazi i za nogometaše iz primjerice Južne Amerike, Afrike ili Azije, a prema kojemu se prilikom odobrenja transfera vrednuju čimbenici poput visine odštete, ugovorene plaće igrača, rang zemlje iz koje igrač dolazi, broj reprezentativnih nastupa u referentnom periodu ili subjektivne procjene vijeća zaduženog za transfere. Navedena pravila je svojedobno negativno iskusio Hajduk i reprezentativni vratar Lovre Kalinić prilikom propalog transfera u Aston Villu 2016. godine.

Engleski nogometni savez (FA), koji je utjecaj na transfere i kretanje igrača označio najvećim rizikom Brexita, trenutno pregovara s vladom o točnim kriterijima koji bi se trebali primijeniti za odobrenje radnih dozvola za nogometaše koji dolaze iz EU.

FA navedeno postroženje pravila vidi i kao priliku za veći prostor domaćim talentima te se stoga broj engleskih igrača koje premierligaši moraju imati u kadru od 25 nogometaša planira povećati s 8 na 12.

S druge strane kao mogući rizik restriktivnih pravila prepoznaju dolazak manjeg broj svjetski nogometnih zvijezda u Premierligu što bi moglo imati negativan utjecaj na prihod od TV prava koji su značajan izvor prihoda za nogomet u Velikoj Britaniji.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email