Brbić: “Pitanje je zbog čega netko zbog formalnih i banalnih razloga odbacuje moju kandidaturu”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon što je Povjerenstvo za provedbu natječaja priopćilo da zbog formalnih uvjeta koje propisuje Zakon o sportu Marin Brbić ne može biti biran za člana Nadzornog odbora HNK Hajduk Split oglasio se i bivši predsjednik splitskog kluba koji je, kako prenosi Dalmatinski portal, poručio:

>> Marin Brbić ne može biti kandidat za Nadzorni odbor HNK Hajduk Split

Nastavno na jučerašnju javnu objavu udruge Naš Hajduk u svezi odbacivanja moje kandidature za člana Nadzornog odbora Hajduka radi potpunog informiranja zainteresirane javnosti želio bih pojasniti nekoliko stvari:

1. Istina je kako sam prekršajno kažnjen prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, zbog članka 37. tog Zakona, stavaka 3. i 4., a koji se odnose na redarsku službu na sportskim borilištima. Kazna je postala pravomoćna  14. siječnja 2016. Apsurd je da se radilo o utakmici Hajduk – Istra 21. 10. 2012. godine na kojoj je nazočilo 22.000 gledatelja nakon što je Grad Split pristao biti jamac Hajduku za podizanje kredita za spas kluba, te su navijači masovnim dolaskom željeli dati svoju podršku. Dakle, od spomenute utakmice prošlo je više od šest godina. 

2. Za održavanje svake nogometne utakmice nužno je osigurati adekvatan broj zaštitara i redara (zaštitari moraju imati potrebnu licencu). Zbog tadašnje teške financijske situacije Hajduk nije bio u mogućnosti uredno podmirivati dospjele obveze prema zaštitarskim tvrtkama (radilo se o iznosima koji su se računali u stotinama tisuća kuna), što je prouročilo otkaz ugovora sa strane jedne od četiri zaštitarske tvrtke s kojima je klub u tom trenutku surađivao. Budući da u vrlo kratkom roku nije bilo moguće pronaći dovoljan broj licenciranih zaštitara (ponavljam kako u to doba nitko nije baš rado želio surađivati s Hajdukom zbog neredovitog plaćanja), postojala je samo opcija neodigravanja utakmice zbog nemogućnosti njenog organiziranja ili plaćanja prekršajne kazne koja je za klub iznosila oko 10.000 kn, a za odgovornu osobu 1.000 kn. Naravno da sam, u interesu Hajduka, kao što bi učinila svaka odgovorna osoba, svjesno odabrao opciju plaćanja prekršajne prijave. Pa, tko bi razuman zbog 10.000 kn kazne otkazao utakmicu s tolikim brojem navijača? 

3. Činjenica jest da je prekršajna prijava pravomoćna. Međutim, ovdje se ne radi o osobnoj već o objektivnoj odgovornosti, donešenoj svjesno i samo u interesu Hajduka. Istina je da se kazna formalno odnosi na mene, ali je to suštinski kazna predsjedniku kluba. Intencija zakona spomenutog u točki 1. zasigurno nisu bili prekršaji ovakve naravi.

4. Činjenica također jest, da pravni učinak kazne istječe 14. siječnja 2019. Izbori za Nadzorni odbor održavaju se 15.12.2018, dakle manje od mjesec dana prije isteka kazne. Budući da će za samo imenovanje članova NO od strane Skupštine kluba proteći određeno vrijeme (u svjetlu Božićnih i Novogodišnjih blagdana vjerojatno će biti i duže od uobičajenog), za očekivati je da će budući članovi konzumirati svoja prava upravo negdje oko tog datuma. Dakle, govorimo o eventualno nekoliko dana u kojima ja ne bih pravno mogao obnašati dužnost člana. Uostalom, ovaj problem mogao se vrlo jednostavno riješiti. Naime, u ZTD-u, članak 258. pod naslovom ‘Mandat članova Nadzornog odbora’ između ostalog piše:  ‘… Nije li u odluci o imenovanju što drugo rečeno, mandat članu nadzornog odbora počinje s danom donošenja te odluke..’.  Dakle, bilo bi vrlo jednostavno u odluci o imenovanju kazati kako moj eventualni mandat (za razliku od ostalih članova) počinje 14. siječnja 2019.

Iz gore navedenog je jasno kako se radi o odluci koja se uz malo dobre volje i želje mogla temeljitije ispitati i izbjeći, što dovodi u sumnju namjere donositelja odluke. Želim jasno reći kako je sve što sam radio, uključujući i preuzimanje na sebe sporne prekršajne kazne, bilo u interesu Hajduka. U svjetlu trenutačnog lošeg stanja u klubu i oko njega, kojega svi moramo biti svjesni, pitanje je zbog čega netko zbog formalnih i banalnih razloga odbacuje moju  kandidaturu. Naposlijetku, ipak sam, zbog provedene četiri godine na mjestu predsjednika uprave, jedan od kvalificiranijih kandidata za nadziranje te iste uprave. 

Na kraju, želim naglasiti kako se na donešenu odluku ne namjeravam žaliti. Ukoliko ljudi koji su je donijeli sami ne shvaćaju o čemu se ovdje radi, nikakva moja žalba u tome im neće pomoći.  Budućim izabranim članovima nadzornog odbora od sveg srca želim uspjeh u njihovu djelovanju, naka nam naš klub vrate na mjesto koje mu pripada.’

HŽV

Marin Brbić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter