Brbić: HNS je klubove iskoristio kao paravan za transparentnost

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na današnjem otvaranju pristiglih ponuda na međunarodni poziv za pregovore oko kupnje televizijskih i povezanih prava koje je za razdoblje od početka natjecateljske godine 2022./23. – do završetka natjecateljske godine 2028./29. uz mogućnost dostave ponude na dodatne tri natjecateljske godine ponudio Hrvatski nogometni savez sudjelovali su i predstavnici prvoligaša.

>> Na poziv HNS-a za prodaju TV prava pristiglo sedam ponuda

Međutim, njima detalji ponuda, usprkos prethodnom javnom obećanju izvršnog direktora saveza Marijana Kustića, nisu prezentirani, nego su na uvid dobili samo sedam zatvorenih kuverti i imena tvrtki koje su poslale ponudu.

Hajduk je na sastanku predstavljao predsjednik Marin Brbić koji je tom prilikom za Dalmatinski portal rekao: “Nekorektno je da su klubove zvali na otvaranje ponuda kad nam ništa nisu htjeli reći o sadržaju ponuda, bez obzira što smo potpisali izjavu o povjerljivosti. Ovako se klubove koristi kao paravan za transparentnost u situaciji kada očigledno prave transparentnosti nema. Time nijedan od tri problema na koje stalno upozoravamo nije riješen. Prvi je zadržavanje vela tajne, odnosno činjenica da ćemo stvarni sadržaj ponuda znati tek kada se okončaju pregovori, što znači da nemamo ni uvid, a još manje utjecaj na vođenje pregovora. Za nas, kao i za sve klubove, to je prevažno pitanje i mi kao oni čiji se proizvod prodaje moramo biti uključeni u cjelokupni proces odabira. Drugi je to da se TV prava 1. HNL-a nude na tako dugo razdoblje kao što je 10 godina, a u tako nepovoljnom trenutku kao što je svjetska pandemija koronavirusa. Treći problem je to što se TV prava 1. HNL-a prodaju u paketu cjelokupnog hrvatskog nogometa, uključujući neke utakmice reprezentacije, ženskog nogometa, futsala i mlađih kategorija, a da prethodno nismo utvrdili omjere koliko kome pripada.”

Aktualni ugovor s HNS-om u vezi TV prava do kraja sezone 2021./22. ima tvrtka VOX Nogomet u većinskom vlasništvu Ivana Blažička, a ona potom ta prava dalje preprodaje pa se utakmice HT Prve lige emitiraju na kanalima Arena Sporta dok se na HNTV-u, kojem je VOX Nogomet nakladnik, prenosi jedan manje zanimljiv susret po kolu. Prvoligaški klubovi nemaju uvid u ugovor VOX Nogometa i HNS-a.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter