Borba za petnaesto mjesto na UEFA ljestvici se nastavlja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon što su okončane grupne faze natjecanja Lige prvaka i Europa lige te održan ždrijeb knock-out faze, vrijeme je za još jedan pogled prema UEFA ljestvici liga.

Hrvatska na ljestvici trenutno drži 17. mjesto s 26.375 koeficijentom, a konkurenti u borbi za toliko željenu 15. poziciju su Grčka, Danska, Švicarska i Češka.

Uvodno treba istaknuti da je Danska po okončanju grupne faze natjecanja ostala bez predstavnika, te će trenutno četrnaestoplasirana država UEFA ljestvice nacionalnih liga ostati na 27.025 koeficijentu. Danska nam bježi za koeficijent 0.650.

Screenshot uefa.com

Za 15. mjesto potrebno je preteći dvije od četiri spomenute države. Grčka (14.) je s trenutnim koeficijentom 27.400 i Olympiacosom kao posljednjim predstavnikom u Europi gotovo nedostižna.

Pobjedom i neriješenim Dinama u šesnaestini finala Hrvatska bi povisila svoj koeficijent za dodatnih 0.750 te bi imala koeficijent 27.125.

Vrijedi napomenuti da svaka pobjeda Dinama povećava hrvatski koeficijent za 0.500, dok pobjede Švicarcima i Česima donose 0.400 koeficijent-bodova. Neriješeni vrijede duplo manje (0.250 za Hrvatsku, 0.200 za Švicarsku i Češku). Razlog tome je što Grčka, Švicarska i Češka u europskim natjecanjima imaju po pet predstavnika, dok Hrvatska ima jednog manje (4). Imajući to u vidu, ako bi Dinamo ostvario pobjedu i neriješeno, a hrvatski koeficijent bio 27.125, Švicarci ili Česi trebaju ostvariti maksimalno po remi.

Koliko je to realno? Češka (trenutni koeficijent 26.875) u Europi ima još dva predstavnika, Slaviju Prag (završila druga iza Zenita u skupini C Europa lige) i Viktoriju Plzen (trećeplasirana u skupini G Lige prvaka). Oba češka kluba u ždrijebu šesnaestine finala bili su nenositelji.

Petnaestoplasirana Švicarska (trenutni koeficijent 26.900) također ima jednog predstavnika u Europi, riječ je o Zurichu koji je skupinu A Europa lige okončao na drugom mjestu, iza Leverkusena. Jedini švicarski predstavnik u ‘knock-out’ fazi natjecanja također je bio nenositelj.

Hrvatski predstavnik Dinamo u ždrijebu je bio nositelj, a iako je opcija bilo mnogo, nužnost za dostizanje 15. mjesta jest da Plavi prođu u osminu finala uz (minimalno) pobjedu i remi (“osvoje minimalno 4 boda”), te da Zurich ispadne uz maksimalno “osvojen jedan bod”. Isto vrijedi i za češke predstavnike Slaviju i Plzen, za koje je Hrvatskoj potrebno da u četiri utakmice šesnaestine finala također “osvoje maksimalno bod”.

  • Olympiacos (Grčka) – Dynamo Kiev (Ukrajina)
  • Slavija Prag (Češka) – Genk (Belgija)
  • Zurich (Švicarska) – Napoli (Italija)
  • Viktoria Plzen (Češka) – Dinamo Zagreb (Hrvatska)


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email